Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az OSK-ra és az FK-ra épül a székely válogatott

Zátyi Tibor 2024. május 30., 12:56

Kinevezte utazó keretét Székelyföld női labdarúgó-válogatottja, a lányok jövő héten a CONIFA világbajnokságon szerepelnek, amit a norvégiai Bodø-ben rendeznek meg. A csapat magját a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda adja.

Az OSK-ra és az FK-ra épül a székely válogatott
Galérianézet
Székelyföld női válogatottja első mérkőzését Székelyudvarhelyen Magyarország ellen játszotta Fotó: Lukácsi Lehel

Első nagy tornájára készül a székely női labdarúgó-válogatott. Az utazó keret összetételénél azonban gondok adódtak, hiszen a romániai bajnokságok és a kupaküzdelmek alaposan és többször is átírták a stáb munkáját.

„Szakmai siker az FK Csíkszeredánál, hogy az utánpótláscsapatok, az U15-ösök és az U17-esek is négyes döntőznek, míg a felnőtt együttes kupadöntőbe jutott. Kérdés volt még az is, hogy a Székelyudvarhelyi Vasas Feminának kell-e az élvonalba osztályozót játszania, vagy sem – erre a mai napig nem kaptunk pontos választ. Emellett

sajnos különböző okok miatt további labdarúgók is kiestek a képből, így nagyon sok a hiányzó. Igyekeztünk mindenkit megkeresni, aki felső szinten futballozik, még olyanokkal is beszéltünk, akik már abbahagyták a labdarúgást”

– mondta el a Székely Sport megkeresésére Szabó Áron, a Székelyföld labdarúgó-válogatottjának technikai vezetője.

Tíz évvel ezelőtt kezdődött a női válogatott története, azóta négy meccset játszott Fotó: Lukácsi Lehel

Tanulmányi okok miatt Horváth Anita (érettségi) és Sándor Barbara (egyetemi szesszió) nem tud a válogatott rendelkezésére állni, míg a román felnőtt válogatottba hárman kaptak behívót, Gödér Brigitta, Geréd Erika és Herczeg Andrea a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készül (pénteken Bukarestben, kedden Szófiában játszanak, a mérkőzések egyaránt 19 órától kezdődnek).

„Be volt hívva Tankó Réka, az FK Csíkszereda kapusa is, ám egy edzésen megsérült. Amúgy ő nagy hasznunkra lett volna, hiszen a mezőnyben is segíthetett volna minket. Mihamarabbi felépülést kívánunk neki, akárcsak Székely Kincsőnek, Papp Szidóniának, Nagy Melindának és Tóth Györgyinek, akik ugyancsak egészségügyi okok miatt maradtak ki a keretből” – folytatta Szabó, majd tovább bővítette a kimaradók listáját: Dakó Katalin, Barabási Kinga és Sárosi Csilla munkahelyi okok miatt nem tud csatlakozni a többiekhez.

2017-ben Telkiben a székely válogatott Fotó: Székelyföld Labdarúgó Egyesület archívuma

Ha ennyien hiányoznak, akkor kik alkotják a csapatot? – tettük fel a kérdést Szabónak.

Így a stáb elképzelése most az, hogy a 3. Ligát megnyert Sepsi OSK alapjátékosai köré épül fel a válogatott. Fontos, hogy végül az FK Csíkszeredától is kaptunk labdarúgókat, akik idén kevesebb lehetőséghez jutottak.

Besztercének is lejárt a bajnokság, kiestek a kupából is, így tőlük Salamon Szidónia csatlakozik hozzánk. Habár idén kevesebbet védett, és a válogatottba ezúttal nem hívták be, mi örömmel visszük el, biztos vagyok benne, hogy tapasztalatával sokat segít majd nekünk. Akárcsak Krall Tímea, aki az utolsó pillanatban csatlakozott hozzánk a Székelyudvarhelyi Vasas Feminából. Timi Székelyföld első meccsén is pályán volt, ilyen szempontból ő a rangidős, hiszen háromszoros válogatott” – mutatott rá Szabó.

2015-ben Telkiben a székely és a magyar válogatott Fotó: Székelyföld Labdarúgó Egyesület archívuma

Hatból négyen maradtak

A női világbajnokságot eredetileg hat csapattal és két csoportban rendezték volna meg, ám idő közben két válogatott, a Kibris Türk FF (Észak-Ciprus) és a Kashmir FA (India) különböző okok miatt visszalépett a tornától.

Emiatt a szervezők módosítottak a lebonyolításon, a tervek szerint a torna négy részvevője – FA Sápmi (rendező, címvédő, Lappföld), Tibet (vébé-ezüstérmes), Tamil Eelam (Srí Lanka) és Székelyföld – körmérkőzést játszik egymással. Ezután az első két helyezett a döntőben csap még egyszer össze, a harmadik és a negyedik pedig a bronzéremért játszik.

Mindegyik találkozót élőben, angol kommentárral fogja közvetíteni a CONIFA TV.

A 2. női CONIFA vébé programja (Bodø, Norvégia)
– hétfőn (június 3.) 19 órától hivatalos megnyitó
– kedden (június 4.) 12 órától Sápmi–Tibet, 15 órától Tamil Eelam–Székelyföld;
– szerdán (június 5.) 12 órától Tibet–Tamil Eelam, 15 órától Sápmi–Székelyföld;
– csütörtökön (június 6.) 12 órától Tibet–Székelyföld;
– pénteken (június 7.) 12 órától Sápmi–Tamil Eelam, 19 órától kulturális rendezvény;
– szombaton (június 8.) kisdöntő, döntő és záróünnepség (kezdési időpontok még nem ismertek, a helysín a Bodø/Glimt stadionja)

Szabó Áron szerint eddig négy meccset játszott a válogatott, mindegyiken Magyarország volt az ellenfél. A legelsőt még 2014. júliusában Székelyudvarhelyen rendezték (0–5). 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is Telkiben lépett pályára a székely csapat: sorrendben a felnőtt válogatottal (0–5), az U19-essel (0–2), végül pedig Magyarország B-vel (0–5) játszott felkészülési mérkőzést.

A legelső közös fotó a magyar lányokkal Fotó: Székelyföld Labdarúgó Egyesület archívuma

Székelyföld női labdarúgó-válogatotjának kerete
Péter Kinga (FK Csíkszereda)
Péter Alexandra (FK Csíkszereda)
Györgyicze Réka (FK Csíkszereda)
Serbán Beáta (FK Csíkszereda)
Bíró Anna (Marosvásárhelyi SE)
Adorján Szidónia (Marosvásárhelyi SE)
Salamon Szidónia (Gloria Beszterce)
Dénes Dóra (Sepsi OSK)
Márton Boglárka (Sepsi OSK)
Incze Violetta (Sepsi OSK)
Csüdör Vivien (Sepsi OSK)
Ardelean Rebeka Kriszta (Sepsi OSK)
Mikola Klementina Boglárka (Sepsi OSK)
Krall Tímea (Székelyudvarhelyi Vasas Femina)
Vincze Noémi (Kolozsvári U Olimpia)
Kristó Laura (reaktiválva)
Kis Anita (Haladás)
Albu László – szövetségi kapitány
Györgykovács Kriszta – másodedző

Székelyföld válogatottjának szövetségi kapitánya Albu László, másodedzője Györgykovács Kriszta, míg az FK Csíkszeredát Dusinszki Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) szakmai igazgatója és Cseke Szilárd sportigazgató képviseli.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.