Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az éjféli nap fényében fociztak a székely lányok

Zátyi Tibor 2024. június 05., 11:12 utolsó módosítás: 2024. június 05., 11:15

Lejátszotta második mérkőzését Székelyföld válogatottja a CONIFA női labdarúgó-világbajnokságon, kedd éjfélkor a házigazda Sápmi csapatával találkozott Bodø-ben.

Az éjféli nap fényében fociztak a székely lányok
Galérianézet
Küzdelmes meccsen szenvedtek vereséget a székely lányok Fotó: Nicholas Noreng/Sportskollektivet

Habár a válogatott kedden már játszott egy meccset, a Tamil Eelam elleni kezdőben mindössze két helyen változtatott Albu László szövetségi kapitány, Serbán Beáta helyett Dénes Dóra került be, míg Adorján Szidóniát Kristó Laura váltotta.

A vébé és a székelyek második találkozója helyi idő szerint 23 órakor – romániai idő szerint pontban éjfélkor – kezdődött, az éjféli nap fényében. Ez a természeti jelenség a Föld sarkai körül észlelhető. Az év bizonyos részében a sarkköröknél (66,56°) magasabb földrajzi szélességeken a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad. A Föld két sarkpontján gyakorlatilag fél éven keresztül tart a nappal, és fél évig az éjszaka (sarki éjszaka), a sarkokon a Nap évente csak egyszer kel fel, és csak egyszer nyugszik le (Wikipédia).

Fotó: Nicholas Noreng/Sportskollektivet

Bodø az északi sarkkörnél valamivel északabbra található, az éjféli nap június 2-től július 10-éig tart.

Visszatérve a meccsre, a fáradtság jelei nem látszott a lányokon, annak ellenére, hogy romániai idő szerint éjfélkor kellett játszaniuk, partiban voltak a sokkal frissebb házigazdával. Az első félidőben nem született találat, a második elején viszont hibázott a székely védelem, amit ki is használt a lappföldi együttes. Helyzetek mindkét oldalon adódtak, Sápmi háromszor is a kapufát találta el, míg a székely lányok nem tudták egy az egyben legyőzni a skandinávok kapusát, habár erre három alkalmuk volt. A meccs és a pontok sorsát Sápmi a hajrában döntötte el, amikor nem sikerült felszabadítani és a labdát visszaszerző támadó góllal fejezte be a ziccert.

Fotó: Nicholas Noreng/Sportskollektivet

Kisebb pihenő következik, majd ismét szokatlan időpontban játszanak a székely lányok, szerdán éjfélkor lesz a Tamil Eelam elleni második meccs. Valószínűleg ezen a találkozón dől el, melyik együttes jut majd be a szombati döntőbe. A srí lankaiak délután még játszanak a Sápmi válogatottjával.

Tibet visszalépése miatt módosult a vébé programja, a csoportkörben a három válogatott két-két meccset játszik egymással, majd az első két helyezett összecsap a szombati döntőben.

2. CONIFA női labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló:
Sápmi–Székelyföld 2–0 (0–0),
gólszerzők Wilma Ritzen (49.), Karoline Fosli (79.)
Székelyföld: Salamon – Dénes (Márton, 78.), Bíró, Krall, Vincze – Péter K. (Incze, 85.), Kis, Györgyicze, Mikola (Csüdör, 67.) – Péter A. (Lengyel, 67.), Kristó (Ardelean, 78.). Szövetségi kapitány: Albu László.
Az első mérkőzésen: Tamil Eelam (Srí Lanka)–Székelyföld 2–2 (0–1).

A csoport állása: 1. Sápmi 3 pont (2–0), 2. Tami Eelam 1 (2–2), 3. Székelyföld 1 (2–4).

Fotó: Nicholas Noreng/Sportskollektivet

A további program

– szerdán (június 5.) 15 órától Sápmi–Tamil Eelam;
– csütörtökön (június 6.) 0 órától Tamil Eelam–Székelyföld, 12 órától Székelyföld–Sápmi;
– pénteken (június 7.) 0 órától Sápmi–Tamil Eelam;
– szombaton (június 8.) 15 órától döntő, majd záróünnepség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.