Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székelyföldiek a pécsi kosárlabda-konferencián: a legjobb szakemberektől tanulhattak

Horváth Bálint Ottó 2022. január 18., 15:07 utolsó módosítás: 2022. január 19., 09:07

Rendkívül színvonalas előadássorozatnak lehettek szem- és fültanúi azok az edzők és klubvezetők, akik részt vettek Pécsen a magyar Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapító-névadója, Rátgéber László által megvalósított nemzetközi kosárlabda-konferencián.

Székelyföldiek a pécsi kosárlabda-konferencián: a legjobb szakemberektől tanulhattak
Fotó: Facebook/Rátgéber Kosárlabda Akadémia

A nagy sikernek és népszerűségnek örvendő kétnapos múlt hétvégi rendezvény keretében többek között olyan szaktekintélyek, neves vezetőedzők osztották meg tapasztalataikat, mint Ettore Messina, Geno Auriemma és Pinhas Gershon, továbbá Michael Schwarz, az európai szövetség (FIBA Europe) egyik vezetője, az ötletgazda, 2009-ben a Szpartak Moszkvát Euroliga-győzelemig vezető Rátgéber László, vagy Dávid Kornél, Magyarország eddigi egyetlen NBA-játékosa.

A konferencia fő témája a tudományosság volt, bemutatták, hogy mennyire fontosak a rehabilitációs és regenerációs központok, azaz az infrastruktúra fejlesztése a sportban, a rangos esemény pedig nemcsak Európában, de világszerte nagy visszhangot keltett.

A rendezvényen több székelyföldi klub edzői is részt vettek Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából. A Marosvásárhelyi Sirius Kosárlabda Klubtól Kiss István elnök, valamint a szakmai stáb több tagja, Kiss Melinda erőnléti edző, Botos Vilmos másodedző és Daniella Hanti ifjúsági edző voltak jelen, akik az előadások során nagyon sokat tanulhattak a világ legjobb szakembereitől.

„Elkápráztató dolgokat láttunk és hallottunk, ötleteket és programokat is bemutattak, biztos vagyok benne, hogy az edzőink hasznosítani tudják ezeket, ez lesz a következő hónapok feladata.

Szó volt az akadémiák rendszeréről, az ifjúsági nevelésről, a rehabilitációs központok fontosságáról, a különböző teljesítménymérésekről, ez utóbbiakról Romániában nem igazán hallottak az emberek, a hazai szövetség által kiküldött edzőknek is egyöntetűen ez volt a véleményük”

– foglalta össze a konferencián hallottakat Kiss István.

A klubvezető kiemelte, egy ilyen kosárlabda-akadémia létrehozása Rátgéber Lászlónak majdnem húszéves munkájába telt, tehát a közeljövőben az akadémiai képzés Romániában biztosan nem indulhat be, ennek megvalósításához ugyanis nagyon komoly programokra és állami támogatásra lenne szükség. Továbbá beszéltek a Magyarországon jól bevált tao (társasági adó) támogatásról, amit a klubvezető szerint nálunk hiába szorgalmaznak szövetségi szinten, mert mindig elvész a kormány útvesztőjében, és egyelőre nem sikerül bevezetni.

Mindennek ellenére mégis bízom benne, hogy elindul majd az országban is ez a folyamat, és magasabb szintre tudjuk emelni elsősorban az ifjúsági nevelést”

– fogalmazott Kiss István.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.