Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A világ legjobbjaitól tanul a gyergyószentmiklósi kosárlabdaedző

2021. december 17., 14:35 utolsó módosítás: 2021. december 17., 15:21

Az Euroligás Vezetőedzők Testülete által szervezett képzésen vesz részt Kercsó Zoltán gyergyószentmiklósi kosárlabdaedző. A nyolchónapos kosárlabda-akadémia előadásai december 13-án kezdődtek, és ő az egyetlen székelyföldi edző, aki ilyen oklevéllel fog rendelkezni. Az itt szerzett tudást egy új felnőtt csapatnál és gyermekek edzése során is tudja majd kamatoztatni.

A világ legjobbjaitól tanul a gyergyószentmiklósi kosárlabdaedző
Galérianézet
Kercsó Zoltán Fotó: Facebook/Kercsó Zoltán

Az Euroligás Vezetőedzők Testületének kosárlabdaakadémiájára jelentkezett Kercsó Zoltán gyergyószentmiklósi kosárlabdaedző, a Városi Sportklub menedzsere. Romániában eddig csak Mihai Silvășannak, a Kolozsvári U-BT kosárlabdacsapat edzőjének van ilyen végzettsége, és idén a továbbképzésen részt vesz a nagyszebeni felnőtt csapat edzője is.

Székelyföldről Kercsó Zoltán lesz az első, aki a világ legjobb kosárlabdaedzőitől tanulva elvégzi a nyolchónapos tanfolyamot.

„A kosárlabdaedzők is pont olyanok, mint a papok, hogy egészen a sírig kell tanuljunk ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a mai kor követelményeivel. Sok szakkönyvem és videóanyagom van, de ez a képzés egészen különleges, mert itt olyan elemeket is meg tudunk tanulni, amit máshol nem.

Kercsó Zoltán Fabio Fossati olasz mesteredzővel. Fotó: Kercsó Zoltán Facebook

Olyan edzők tartanak előadásokat, akik Európa-, de talán a világ legjobbjai,

és csak a tévében láthatjuk őket: többek között a kilencszeres Euroliga-győztes Zeljko Obradovics, a Real Madrid edzője, Pablo Laso, a CSZKA Moszkvával kétszeres Euroliga-győztes Dimitriosz Itoudisz, a 2021-es év edzője, Ergin Ataman vagy Sergio Scariolo, aki világbajnok lett Spanyolország csapatával” – részletezte Kercsó Zoltán, aki tavaly már jelentkezett erre a képzésre, de akkor nem sikerült bejusson a 133 edző közé, aki elvégezhette a tanfolyamot. Idén azonban közel 100 társával együtt tanulhat a világ legjobb kosárlabdaedzőitől.

„A képzés négy modulra van osztva, többségében hetente két-három élő, zoomos előadás van, melyek visszanézhetőek, emellett pdf, könyv és jegyzetfüzet formájában is kapunk anyagokat.

Májusban és augusztusban szinte minden nap lesz felkészítő, de a hab a tortán a júliusi egyhetes kongresszus lesz Isztambulban, amelyen képzést, edzést és kerekasztal-beszélgetést tart a húsz euroligás edző”

– ismertette Kercsó Zoltán.

Az edzői továbbképzés célja a kosárlabda magasabb szintre emelése az euroligás edzők és a belgrádi egyetem professzorainak vezetésével.  A nyolchónapos képzés során a legjobbaktól szerzett tudást Gyergyószentmiklóson szeretné kamatoztatni Kercsó Zoltán.

Kercsó Zoltán lesz Székelyföld legfelkészültebb kosárlabda edzője Fotó: Kercsó Zoltán Facebook

„Nagyon remélem, hogy jövőben elindul a kosárlabda akadémia Székelyföldön gyergyószentmiklósi központtal, ami már régi terv.

Nagy álmom, hogy Gyergyószentmiklóson ismét legyen felnőtt, első ligás kosárlabdacsapat, ott lehet elsősorban kihasználni az itt tanultakat,

de a gyerekeknél is nagyon fontos lehet, mert vannak olyan elemek, amelyek segítik az edzői munkámat” – tette hozzá a kosárlabdaedző.

Gyergyói kosárlabdás helyzetkép

A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub idén két csapatot nevezett be az országos bajnokságba, a lányoké az U18-as, a fiúké pedig az U19-es bajnokságban szerepel. Az ISK nehéz anyagi helyzete miatt idén a fiatalabb korosztályok csak helyi, regionális megmérettetéseken vesznek részt. Jelenleg mintegy 100 fiú és lány kosárlabdázik Gyergyószentmiklóson.

Barabás Orsolya

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.