Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Harmadszorra is nekivágnak, új alapokra helyezik az udvarhelyi női kézilabdát

Zátyi Tibor 2024. március 28., 20:21 utolsó módosítás: 2024. március 28., 21:16

Termeli a tehetséges női kézilabdázókat a székelyudvarhelyi utánpótlás, ezt bizonyítja az is, hogy a Nagybányai Minaurnál szereplő Kerekes Évát behívták a román válogatottba. Mester Zsolt edzővel a harmadik újraindulásról beszélgettünk.

Harmadszorra is nekivágnak, új alapokra helyezik az udvarhelyi női kézilabdát
Galérianézet
A Hargita KK jelenleg a Hargita megyei női kézilabda-bajnokságban szerepel Fotó: Hargita KK

Florentin Pera szövetségi kapitány a napokban küldte ki behívóit a Bosznia-Hercegovina és Görögország elleni mérkőzésekre az idei Európa-bajnokságra, a román válogatott keretében helyet kapott Kerekes Éva, aki jelenleg a Nagybányai Minaurban szerepel.

A tehetséges balszélső Zetelakán Tamás Zoltán kézilabdaedzőnél sajátította el a sportág alapjait, majd Gagyi Erika egyengette pályafutását, amikor Székelyudvarhelyre került, Rigó Béla, Sándor Alíz és Mester Zsolt voltak az edzői. „Korábban is volt már erre példa, igaz, legutóbb nyolc éve, amikor Szabó Szilvia felnőtt válogatott kerettag volt egy felkészülési időszakban.

Örülünk, hogy frissítik, fiatalítják a román válogatottat, így megnyílnak a kapuk a tehetségek előtt.

Szerintem szakmailag már rég szükség volt a vérfrissítésre, generációváltásra, habár az elmúlt években ért el szép eredményeket a román válogatott, számos fiatal sportolót mellőztek. Gondolok itt például Évára is, aki az elmúlt években rendre ott volt az ifjúsági válogatottban, Nagybányán pedig olyan szintű munkát végez, amiből arra lehetett következtetni, hogy hamarabb behívják a válogatottba. De ami késik, nem múlik, és reméljük, hogy élni is fog ezzel a lehetőséggel, nagyon szurkolunk neki” – mondta el a Székely Sport megkeresésére Mester Zsolt.

Kerekes Éva behívót kapott a válogatottba Fotó: csminaur.ro

A székelyudvarhelyi női kézilabda az elmúlt években több tehetséget is kitermelt, a Balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia felnőttcsapatában már bemutatkozott Munteanu Korodi Krisztina, aki hétről hétre a magyar élvonalban pallérozódik. A NEKA tagja még Miklós Flóra, Grápa Zsófia és Mihály Hanna. Utóbbi játékát nemrég Sepsiszentgyörgyön is meg lehetett nézni, amikor az U17-es magyar lányválogatottal megnyerték a Kárpátok Kupáját.

A lányok egy része az ISK ifjúsági 1-es csapatában is szerepelnek, a múlt hétvégén elhódították az első helyet a Bibó Kupán Fotó: Hargita KK

Mester Zsolt további két kézilabdázót emelt ki, Csavar Zsófiát, aki a Virágok Ligája kapuját ostromló Dévai CSM játékosa, illetve Bálint Annát, aki Oroszháza kapusaként hétről hétre kimagasló eredményeket ér el a magyar NB II-ben. Két tehetséges udvarhelyi kézilabdázó, akik megfordultak a Besztercén és Marosvásárhelyen is, különböző okok miatt abbahagyták a játékot, Mester Zsolt reméli, hogy sikerül Bálint Noémit és Fekete Annát is reaktiválni, játékukra szüksége lehet a Hargita KK-nak.

Bőven van tehát, akikre büszkék lehetünk Székelyudvarhelyen, van kiváló kapusunk, irányítónk, szélsőnk, adott lenne akár egy teljes csapat is. Milyen előrelépések történtek ezen a szinten? – tettük fel a kérdést a Hargita Kézilabdaklub edzőjének.

Mihály Hanna, a magyar U17-es válogatott tagjaként a sepsiszentgyörgyi Kárpátok Kupáján Mester Zsolt és Sándor Alíz edzők társaságában Fotó: Hargita KK

„Több oka volt annak, hogy eddig miért nem tudtunk egy stabil alapokon álló klubot felépíteni, de most nem a hátunk mögé nézünk, hanem előre. Idén a Hargita KK tízéves lesz, míg a székelyudvarhelyi kézilabda a 100. évfordulóját ünnepli.

Ebben a duplán jubileumi évben szeretnénk ismét egy magasabb szintre lépni, hogy a székelyudvarhelyi női kézilabdacsapat ismét a másodosztály tagja legyen.

Úgy akarunk nekifutni a következő szezonnak, hogy ne legyen többet kérdés, hogy szerepelünk-e az A divízióban vagy sem, hanem inkább az, hogy mik a hosszútávú célok, az élvonalat mikor célozzuk meg?” – tette fel a költői kérdést az edző.

Marius Marocico, Munteanu Korodi Krisztina, Bálint Noémi, Fekete Anna és Mester Zsolt Besztercén Fotó: Hargita KK

A csapat az elmúlt tíz évben öt szezont töltött el a romániai női kézilabda második vonalában, ezek az idények nagyban hozzájárultak a korábban említett lányok fejlődéséhez. „Tavaly ismét egy szintet vissza kellett lépnünk, most a Hargita megyei bajnokságban szerepelünk. Összegeztük az elmúlt időszakot, mit csináltunk jól, hol hibáztunk. Továbbra is az a biztos, hogy a tehetséges játékosainknak az a legnagyobb segítség, ha másodosztályos csapatban tudnak hétről hétre pallérozódni.

Teljesen más a fejlődési ívük, és elődeik is bizonyították, hogy milyen magas szintekre tudnak eljutni”

– folytatta a kézilabdaedző.

Mester kiemelte, hogy az az elsődleges cél, hogy helyi játékosokból építsenek fel egy olyan erős csapatot, amely tisztesen helyt áll a bajnokságban, és egyben méltó példát mutat az akadémián, vagy az Iskolás Sportklubnál fejlődő fiatal játékosoknak.

És arra a kérdésünkre, hogy mi a titka annak, hogy a környékről ennyi tehetséges játékos kerül ki, Mester azt válaszolta, hogy „Zetelakától Székelykeresztúrig, Lövétén és Szentegyházán át, Szárhegytől Csíkszeredáig olyan emberek dolgoznak a sportágban, akiknek szívügye a kézilabda, szeretnék, hogy fennmaradjon és fejlődjön. Van múltja a női kézilabdának, ezt szeretnénk méltó módon folytatni. Ehhez viszont részünkről is egy magasabb szintű összefogásra van szükség, hogy olyan szép eredményeket érjünk el, mint korábban, az elődeink”.

Bálint Anna az Orosháza kapusaként kimagasló eredményeket ér el a magyar másodosztályban Fotó: Oroshazinkc.hu

A Székelyudvarhelyi Városi Sportklub férfi kézilabdacsapata jelenleg magabiztosan vezeti a másodosztály felsőházi rájátszását, nagyon közel van a Bölények Ligájához, ám költségvetési gondjai vannak. Ezzel kapcsolatban Mester Zsolt elmondta, hogy a székelyudvarhelyi kézilabdának mindenféleképpen szüksége van arra, hogy a legmagasabb szinten is képviselve legyen a város, és reméli, minél hamarabb megoldódnak a problémáik.

„A stratégiának elengedhetetlen része, hogy legalább egy csapatunk legyen az első számú bajnokságban. Számunkra is nagyon fontos a férfi szakág, hiszen egy élvonalbeli csapat pozitívan hat a lányok fejlődésére, akik számára a fiúk is lehetnek példaképek.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha meg tudna ragadni az élvonalban a VSK csapata, mellettük és a sportág mellett vagyunk!”

– hívta fel a figyelmet.

Az udvarhelyi lánycsapat 2017-ben megnyerte a veszprémi Cell Kupát Európa legnagyobb kézilabdafesztiválján Fotó: Hargita KK

A Hargita KK költségvetésével kapcsolatos kérdésünkre a vezetőedző elmondta, hogy az utóbbi időszakban szűkösre kellett szabják, de szerencsére a klubnak számos támogatója van. „Ők folyamatosan a csapat mellett vannak, és évről évre egy picivel többet tudnak adni, és így lépegetünk előre. Természetesen számítunk a várostól pályázat útján elnyerhető támogatásokra is. Az elmúlt tíz évben volt egy ciklikusság, hogy részt vettünk a másodosztályban, majd vissza kellett lépnünk, így két évente mindig újra kellett tervezzük mindent, a tehetséges játékosainkat pedig nem tudtuk megtartani. A folyamatoság biztosításával ezt fogjuk most megszakítani. Bízom benne, hogy a közeljövőben még több kézilabdaszeretőt tudunk a sportág mellé állítani” – zárta a beszélgetést Mester Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.