Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Csak papíron kezdődik az ifjúsági jégkorong-bajnokság

Gergely Imre 2021. január 13., 11:25 utolsó módosítás: 2021. január 13., 11:26

Gyergyószentmiklósi ISK–Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek mérkőzéssel kezdődik pénteken az U18-as korosztályú romániai jégkorongbajnokság. Azaz csak kezdődne. A részvételnek olyan feltételei vannak, amelyeket egyetlen csapat sem képes teljesíteni.

Csak papíron kezdődik az ifjúsági jégkorong-bajnokság
Nehéz helyzetben a sportiskolás hokicsapatok. Közel egy éve állt le a román ifibajnokság Fotó: Pinti Attila

Három székelyföldi együttes, a Csíkszeredai ISK, a Gyergyószentmiklósi ISK és a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek nevezett be a 2020–2021-es ifjúsági, U18-as korosztályú bajnokságba, és egységes az álláspontjuk: szeretnének játszani, de ez a jelenlegi követelmények mellett lehetetlen.

A Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) ugyanazt kéri az utánpótláscsapatoktól, mint a profiktól: minden mérkőzés előtt PCR-vírusteszt elvégzését minden játékos, stábtag és minden más, a meccsen részt vevő hivatalos személy számára is. Ennek költségeihez azonban semmilyen módon nem járul hozzá, azaz a csapatoknak kell ezt kifizetniük. Erre senkinek nincs pénze.

„Papíron kezdődik a bajnokság, de a valóságban nem kezdődik semmi. A szövetség kiküldte a szabályzatot, amit be kellene tartanunk, de ezt lehetetlen vállalni. PCR-tesztet kérnek minden meccs előtt, ami legalább 6000 lej lenne minden alkalommal. Honnan ennyi pénzt?

A szövetségtől rákérdeztem, mennyivel segítenek ebbe be. Nekik sincs erre pénzük – válaszolták. Beszélni tudnak, elvárásaik vannak, de semmivel nem segítenek”

– fogalmaz Kernászt Huba, a sepsiszentgyörgyiek edzője.

A sportiskolások nem is edzhetnek

A Királypingvinek még szerencsés helyzetben vannak, mert ők magánklubként folytathatnak edzéseket, de a két sportiskola, a Csíkszeredai és a Gyergyószentmiklósi ISK még ezt sem teheti hivatalosan. A két klub ugyanis a tanügyminisztériumhoz tartozik, és ugyanazok az előírások érvényesek rájuk, mint minden más iskolára: azaz online oktatás van érvényben. Ők tehát hivatalosan edzésre sem járhatnak.

Segítség ebben a helyzetben, hogy a gyergyói és csíki fiatalok a Székelyföldi Jégkorong Akadémia színeiben edzhetnek és részt vesznek a magyarországi bajnokságban. Azonban a sportiskola mezében nem játszhatnak mérkőzéseket.

„Véleményem szerint az, hogy a szövetség kiírta a bajnokságot, még semmit sem jelent: tudják jól, írásban is közöltük velük, hogy a sportiskolák a jelen helyzetben nem játszhatnak.

Ez csak egy olyan kiírás, hogy ők fedve legyenek: elmondhassák, hogy ők szerették volna a bajnokságot, csak a csapatok nem vállalták”

– jelentette ki Farkas Csaba, a Gyergyói ISK edzője.

Hogy lesz ebből bajnokság?

A székelyföldi klubok egy közös javaslatot is megfogalmaztak, egy olcsóbb és biztonságosabb lebonyolítási módra. Azt szeretnék, ha 3–4 hétvégén egy helyszínen találkoznának a részt vevő együttesek, így játszanák le a mérkőzéseket. Mint Tódor Krisztián, a Csíkszeredai ISK edzője rámutat:

„Egy buborékban zajlanának így a meccsek, ami egyrészt azt jelentené, hogy egy hétvégén egy teszttel több mérkőzést is meg lehetne rendezni, másrészt járványügyi szempontból is biztonságosabb lenne. Válasz nem érkezett a javaslatra.

Mindenesetre bízom benne, hogy sikerül megoldást találni, lesz is bajnokság és a biztonságunk sem kerül veszélybe. Emellett azonban megoldást kell találni a kötelező tesztek finanszírozására is. Amíg a PCR-teszt a követelmény, addig biztosan nem indul el a pontvadászat. Léteznek jóval olcsóbb tesztelési módok is – ha ez lenne a követelmény, máris egyszerűbb lenne a csapatok helyzete” – mondta el Tódor.

A bajnokságba egyébként a három székely csapaton kívül a Steaua és Suceava nevezett be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.