Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Négy gyorskorcsolyázó szerzett kvótát, de csak egy indulhat az ifiolimpián

Dobos László 2023. január 11., 13:09 utolsó módosítás: 2023. január 11., 19:51

Romániában a korcsolyasportoknak évek óta nincs működőképes szakszövetsége. A csíkszeredai rövidpályás gyorskorcsolyázók négy kvótát harcoltak ki az idei Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, de a Román Olimpiai Bizottság (COSR) csak egy versenyző indulását engedélyezte.

Négy gyorskorcsolyázó szerzett kvótát, de csak egy indulhat az ifiolimpián
Barta Nóra. Jó sportgénekkel rendelkezik, sportos családból származik Fotó: Pinti Attila

Közzétették a január 21-én Olaszországban kezdődő 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő romániai keret névsorát, amelyben két székelyföldi sportoló, Mandel Kata hódeszkázó és Barta Nóra rövidpályás gyorskorcsolyázó kapott helyet.

Bár Romániában évek óta nincs működő szakszövetsége a korcsolyasportoknak, a csíki lány bízik a jó szereplésben. Barta Nóra, a Csíkszeredai ISK rövidpályás gyorskorcsolyázója 9. osztályos a Kájoni János Szakközépiskolában, ahol – legnagyobb örömére – ettől az iskolai évtől sportosztály indult, így a tanterv lehetőséget ad számára, hogy délelőtt és délután is részt vehessen az edzéseken.
Sportos család a Nóráé: édesanyja, Izabella sízett, és jelenleg a csíkszeredai József Attila Általános iskola tornatanára; édesapja, András „Bunda” jégkorongozott; bátyja, Norbert pedig a Székelyföld Labdarúgó Akadémián nevelkedett, a 22 éves labdarúgó játszott az FK Csíkszereda és a Székelyudvarhelyi FC színeiben, jelenleg pedig Magyarországon, az NB III-as Hódmezővásárhely játékosa.

Megkerestük Nórát, aki elmondta, hogy első edzője nagynénje, Jakab Gyöngyvér volt. „Nem volt az elején tervben az, hogy gyorskorcsolyás legyek, azért jártam sportolni, mert asztmás voltam, és az orvosok ajánlották, hogy jöjjünk minél többet a jégpályára.

Ötéves koromban kaptam az első gyorskorcsolyámat, hatéves voltam amikor először korosztályos bajnokságon vettem részt, hét évesen pedig az első nemzetközi versenyen, így szerettem meg a gyorskorcsolyát.

Később Szőcs Renáta volt az edzőm, utána pedig átkerültem Kalamár Zsolthoz, aki a jelenlegi edzőm” – mesélte a csíki lány, majd így folytatta – „A lehetőségekhez képest megpróbáljuk kihozni a legtöbbet, rövid távon az volt a célom, hogy kijussak az ifiolimpiára. Voltunk nemzetközi versenyekre, voltunk Bulgáriában, a hol egy első helyet szereztem, versenyeztünk ősszel Magyarországon, de Horvátországban, Zágrábban is, ahol a korosztályomban összetettben harmadik lettem. Azt várom, hogy Olaszországban hozzam ki magamból a legtöbbet, javítsak egyéni csúcsaimon”.

Barta Nóra példaképei a Liu-testvérek, illetve a holland Suzanne Schulting. Követi őket, belőlük merít erőt és energiát.

A székelyföldi gyorskorcsolyázó szerint nagy hátrány, hogy nincs korcsolyaszövetség Romániában, mert más országokban nagyobb a támogatás, nagyobbak a lehetőségek a jó eredmények eléréséhez.

„De a szülők támogatnak, el tudtunk jutni nemzetközi versenyekre. Köszönet érte” – hangsúlyozta Barta Nóra.

A korcsolyások csalódtak Novák miniszterben

Kalamár Zsolt, a Csíkszeredai ISK és a román rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője elmondta, hogy

az idei szezon volt eddig a legnehezebb, mert a Román Olimpiai Bizottságnak (COSR) érvénybe lépett az a határozata, miszerint nem támogatja azokat a sportágakat, amelynek nincs szakszövetségük.

Barta Nóra és edzője, Kalamár Zsolt Fotó: Pinti Attila

„Saját költségen, szülők, szponzorok, klubjaink, Csíkszereda városvezetésének támogatásával jutottunk ki a nemzetközi versenyekre. Részt tudtunk venni pár nemzetközi versenyen. Azok az országok képviselői, akikkel meg kell küzdeni a nemzetközi versenyeken, azok sokkal több külföldi, erős edzőtáborban, illetve versenyeken vehettek részt, de ennek ellenére bízunk a tisztes helytállásban” – nyilatkozta Kalamár.

Két éve került a sportminiszteri tisztségbe Novák Károly Eduárd, aki maga is gyorskorcsolyázó volt, és többször megígérte, hogy rendeződni a fog a korcsolyaszövetség helyzete. Kalamárt arról is kérdeztük, hogy van-e előrelépés, rendeződött-e a korcsolyaszövetség jogi helyzete. „Több éve nincs működő korcsolya-szövetsége Romániának, évek óta nem történt semmilyen előrelépés.

Szomorúak vagyunk, mert sportminiszterünknek nem sikerült megoldani a korcsolyasportok helyzetét. Nagy terveink voltak ezzel a generációval. A legnagyobb problémánk az, hogy a következő korcsolyás generációra, amely hasonló szintre tud kerülni, arra kb. tíz évet kell várni.

Sok munka van a gyermekekben, sokat dolgoztunk velük, de semmi perspektíva, semmi jó kilátás. Kérdéses, hogy ki hol folytatja…” – summázta szomorúan az edző.

„Négy kvótát harcoltunk mi ki Romániának, a mi eredményeink alapján a Nemzetközi Korcsolya-szövetség (ISU) négy kvótát adott Romániának a 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Ennyit harcoltunk ki mi székelyföldiek a nemzetközi versenyeken Romániának, de a Román Olimpiai Bizottság (COSR) – mivel nincs működő hazai szakszövetsége a sportágnak – csak egy sportoló indulását engedélyezte, pedig jogosultak lennénk többre!” – hangsúlyozta Kalamár Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.