Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Körkép a sportakadémiák helyzetéről, szerepéről

Sebestyén Ervin 2022. július 22., 15:05 utolsó módosítás: 2022. július 25., 13:08

A megfelelő utánpótlás nevelésről a Kárpát-medencében, a sportakadémiák működéséről beszélgettek pénteken Tusványoson.

Körkép a sportakadémiák helyzetéről, szerepéről
Galérianézet
Az utóbbi időben rengeteget fejlődtek az akadémiák Fotó: Farkas Tamás

„Nagyon boldog vagyok, hogy a magyar állam segítette a munkánkat, a miniszterelnöknek köszönhetjük, hogy egyáltalán létrejött ez az akadémia. Van egy bentlakásos programunk a vidéki sportolóknak, több mint 80 gyerek jár a kollégiumba. Heti 8 edzésen vesznek részt, azonban a Kozma sportakadémia nem hozott létre sportegyesületet, így az anyaegyesülethez mennek a pontok” – kezdte Németh Szilárd, a Kozma István Birkózó Akadémia elnöke.

Hozzátette, hogy bár alig egy éve működik az akadémia, már komoly sikereket értek el. 203 érmet szereztek, amiből 77 arany volt. Összegyűjtötték a legjobb edzői stábot, szakértőket, hogy minél jobb eredményeket érhessenek el.

Fotó: Farkas Tamás

Zsigmond Barna országgyűlési képviselő vette át a szót, szerinte már Romániában is olyan szinten lehet tanulni és elsajátítani a jégkorongot, akárcsak Magyarországon: „A legfontosabb az, hogy az edzéseket magyar nyelven tudják megtartani, és minél jobb játékosokat fejlesszünk a fiatalokból.

A legnépszerűbb sport egyértelműen a foci, de az utóbbi időben a hoki is felfelé halad a listán.”

„ A kézilabda a 21. század sportja, viszont itt nagyon fontos felkészülés szükséges, kellenek az alapok mindenképpen. A nemzetközi irányzatnak köszönhetően a kormány támogatását is élvezhettük, sok helyszínen vagyunk a határokon túl is. 2500 sportoló dolgozik 75 edző keze alatt. A kézilabda-szövetség nagyjából 150 iskolában van jelen, minden magyar általános iskolában lehetővé teszik, hogy idejében elkezdjék a sportág elsajátítását a gyerekek” – fejtette ki Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.

Fotó: Farkas Tamás

Fontos szempont, hogy az elmúlt időszakban nem mindig győződtek meg arról, hogy a kiszemelt fiatal mennyire tehetséges, csak kivitték Magyarországra.

A statisztikák szerint egy év után hetvenöt százalékuk haza is utazott. Hangsúlyozta, az a tervük, hogy ezt sokkal biztonságosabbá tegyék, hosszabb ideig figyeljék meg a gyermeket.

„Romániában az a helyzet, hogy a választási lehetőség az nagyon csekély. Szinte csak a foci van. Székelyföld ez alól kivétel, de ott is csak bizonyos pontokon. Szerencsére Csíkszeredában jut elég sportoló a hokira és a focira is.

Nem azt akarjuk elérni, hogy a fiatalok Cristiano Ronaldóvá akarjanak válni, hanem tudjanak örülni a kisebb sikereknek is. Ez a legfontosabb. Nem szabad felelőtlen álmokba kergeti őket, a realitást kell vetíteni”

– mondta Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke.

Fotó: Farkas Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Kovács Katalin felvázolta, náluk kőkeményen alapozó időszak van minden területen: „Most zajlik a beruházás, épül a létesítmény, szakmai vonalon is fejlesszük a struktúrát. 2024-re lesz készen a sportlétesítmény, nagyon szeretnénk tovább vinni a hagyományokat, valamint a lehető leghatékonyabban fejleszteni a fiatalokat.”

Abban mindannyian egyetértettek, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődtek az akadémiák struktúrái, illetve komoly előre lépésekről lehet beszélni. Persze, mindig lesz hová fejlődni, ezért dolgoznak folyamatosan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.