Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kevés jó meccse volt a Sportklubnak, a tavalyi stabilitás hiányzik a Gyergyói HK-nak

Dobos László , Gergely Imre 2023. november 30., 13:08 utolsó módosítás: 2023. november 30., 21:40

A feléhez közeledik a közös magyar-román jégkorong-bajnokság, az Erste Liga alapszakasza. A Csíkszeredai Sportklub a várakozásoknál gyengébben szerepel, hetedik helyen áll a tízcsapatos ligában. A címvédő sem brillírozik, úgy mint tavaly. A mezőny kiegyensúlyozottá vált.

Kevés jó meccse volt a Sportklubnak, a tavalyi stabilitás hiányzik a Gyergyói HK-nak
Galérianézet
A végjátékban sok pontot elhullajtott a Csíkszeredai Sportklub Fotó: Pinti Attila

Számos kiváltó oka van a Csíkszeredai Sportklub idei, gyenge szereplésének. Több mérkőzést az utolsó harmadban vagy az utolsó percekben veszítettek el, ennek egyik magyarázat a nem megfelelő erőnlét, a hiányos nyári felkészülés, illetve az, hogy a jégedzéseket csak szeptemberben kezdte el a gárda.

A statisztikák további hiányosságokra is rávilágítanak, többek között arra, hogy szűk a játékoskeret és nagyon sok a kapott gól.

Keret, szakmai stáb

Későn alakult ki és a két bajnokságra – Erste Liga, román pontvadászat – még most is szűk a játékoskeret, de a gyengébb szereplés egyik oka lehet az is, hogy a szakmai stáb három hónap alatt háromszor változott. Az első 11 meccsen Bradley Gratton volt a Sportklub vezetőedzője, majd négy találkozón Hozó Levente ült a kispadon, a 15. fordulótól, november 5-étől pedig Vacláv Novákot nevezték ki trénernek.

Cody Milan (23), a Sportklub egyik legeredményesebb játékosa Fotó: Pinti Attila

Összesen 25 mezőnyjátékos lépett jégre a 20 Erste Liga-mérkőzésen a Sportklub színeiben, közülük az amerikai Joe Masonius éa Brandon McNally, valamint a kanadai Fabrizio Ricci már nem tagja a keretnek, ők hárman október végén, illetve november elején távoztak Székelyföldről. A statisztikákban szeptember 1. és november 2. között a Sportklub játékosaként szerepelt a svéd Pontus Netteberg, de ő egyetlen találkozón sem lépett jégre. Helyzetéről a Sportklub a mai napig nem adott ki közleményt.

Jelenleg 22 mezőnyjátékos áll Sportklub szakvezetésének rendelkezésére, de többen közülük sérüléssel küszködnek. Hat jégkorongozót tudtak minden mérkőzésre nevezni: Cody Milant, David Levnit, Aidan Brownt, Becze Tihamért, Péter Balázst és Fodor Csanádot.

Fotó: Pinti Attila

A csapat gólkirálya Becze Tihamér 12 góllal, őt Levin és Jevgenyij Szakcskov követi 9, illetve 8 találattal. A legtöbb gólpasszt, 18-at Cody Milan neve mellé írtak, Levin 15, Brown pedig 11 találatnál adott gólpasszt. A kanadai táblázatban Milan Cody a Sportklub legeredményesebb játékosa 26 ponttal, őt a 25 pontos David Levin, illetve a 19 pontos összesítő Aidan Brown követi.

Sokat számít az emberhátrány. A legtöbb büntetőperccel, 74–74-el Láday Tamást és Joe Masoniust sújtották, Reisz Áron 26, Cody Milan pedig 16 büntetőpercet gyűjtött össze az eddigi mérkőzéseken.

Három kapust küldött jégre az eddigi 20 összecsapáson a Csíkszeredai Sportklub, Adorján Attila 14 alkalommal védett és 88%-os teljesítményt nyújtott a statisztikák szerint, Matt O'Connor négy találkozón lépett jégre és szintén 88%-os a teljesítménye, a fiatal Ambrus Leventének pedig két Erste Liga-meccs jutott, neki 84,30%-os mutató áll a neve mellett.

Sok gólt lőttek, de sokat is kaptak

Húsz mérkőzés után 73–86 a Csíkszeredai Sportklub gólkülönbsége. Érdekesség, hogy a lőtt és a kapott gólok tekintetében is élen áll a Sportklub az Erste Liga táblázatán.

A csíkiakhoz hasonlóan az éllovas Ferencváros is 73 gólt ütött, de a Fradi ezt 14 mérkőzésen érte el, a Sportklub pedig 20 találkozón. Aggasztóan sok a kapott gólok száma, a 86 kapott találat mérkőzésenkénti 4,3 gólt jelent.

Hetedik helyen áll az Erste Liga jelenlegi rangsorában a Sportklub, a 25 (pályán megszerzett) pont 41,7%-os teljesítményt jelent. A 20 mérkőzésből tízet hazai pályán, tízet pedig idegenben játszottak a kék-fehérek, hazai jégen 15 pontot szereztek, 42–43-as gólkülönbséggel, és ez 50%-os mutatót jelent. Idegenben 10 pontot szerzett a Sportklub, 31–43-as gólkülönbséggel, százalékban pedig 33,3%-ot jelent.

A Sportklub-szurkolókon nem múlott Fotó: Pinti Attila

A gyengébb eredmények ellenére a nézettség szempontjából a liga élén jár a Sportklub, a Vákár Lajos Műjégpályán szinte minden meccsen telt ház van, és jelentős azoknak a szurkolóknak a száma is, akik az idegenbeli találkozókra is kijárnak.

Három pont levonás és 3000 euró büntetés

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) fegyelmi bizottsága egy héttel ezelőtt első fokon három pont levonással és 3000 eurós bírsággal sújtotta a Sportklubot hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt. A csíkiak november 19-én hivatalos személynek jelölték a Gyergyói HK elleni mérkőzésre Kevin Constantine-t, azonban az amerikai szakember – aki idén nyárig a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője volt – a tengerentúli Nyugati Hoki Ligában (WHL) eltiltás alatt áll szeptembertől, a büntetése legkorábban 2025 júliusában járna le. A 64 éves edzőt faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt szankcionálták.

Hozó Levente 4 mérkőzésen vezette idén ősszel a Sportklubot Fotó: Pinti Attila

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Csíkszeredát, hogy Constantine az Erste Liga és az MJSZ versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően a MJSZ főtitkára is értesítette a Sportklubot, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a klub figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ elnöksége 2023. november 3-án pontosította a versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát.

Bradley Gratton. Vele kezdte a szezont a Sportklub Fotó: Pinti Attila

Az MJSZ tájékoztatása szerint a klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére a mérkőzésre hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t a GYHK elleni meccsen. A fegyelmi bizottság tényként állapította meg, hogy a Sportklub szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-találkozóra 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon.

Vacláv Novák, a Sportklub jelenlegi vezetőedzője Fotó: Pinti Attila

Már annyi vereséget összeszedtek, mint tavaly

A Gyergyói Hoki Klub 19 mérkőzésen van túl az Erste Liga idei alapszakaszában, és a tabella 4. helyén áll 31 ponttal. Eddigi összecsapásain nyolcszor rendes játékidőben, kétszer hosszabbításban, egyszer büntetőkkel nyert, egyszer pedig szétlövésben kapott ki és hétszer 60 perc után hagyta el vesztesen a jeget.

Ez az utóbbi, szám, a hét vereség pedig éppen annyi, amennyit a múlt szezonban összesen elveszítettek 36 meccses alapszakasz során...

A gyergyói szurkolótábor Fotó: Pinti Attila

Nehéz lenne megmondani, hogy milyen stílusú csapatok ellen megy jobban, illetve rosszabbul a Szilassy Zoltán által vezetett együttesnek, hiszen az eddigiekben tudott nyerni, de kikapni is ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben. Kivételt képez a Ferencváros, akikkel szemben mindkétszer 4–1-re maradtak alul a gyergyóiak, illetve az Újpest, akikkel eddig egy szétlövésben elbukott meccs és egy sima vereség a mérlege.

Az idei három székely rangadón pedig két sima győzelmet ért el a GYHK (6–3 és 7–1), egyszer pedig a Sportklub nyert 6–3-ra.

Fotó: Pinti Attila

Hasonlóan érdekes véglet a miskolciak elleni mérleg, ahol előbb 5–1-re a DVTK győzött, hogy aztán Gyergyószentmiklóson egy 6–0-al vágjanak vissza Orbánék. A legszorosabb párharcokat a BJA ellen vívták, mindkétszer hosszabbításba torkolltak a találkozóik, és mindkétszer két pontot gyűjtött a gyergyói csapat Bodó, illetve Fejes aranygóljának köszönhetően.

Tavaly egy három vereséget hozó hazai megingást követően szinte átmasíroztak a mezőnyön a gyergyóiak, most viszont még nem beszélhetünk folyamatosságról,

Elsősorban a védekezésen kell javulni

Elcsépelt közhely, hogy a hokit gólra játsszák, de a szerzett, illetve elvesztett pontok után a lőtt és a kapott találatok aránya mégis a legfontosabb mutató, ami egy csapat eredményességét mutatja. Az Erste Liga weboldalán megtalálható statisztikák szerint a 2022–2023-as szezonban (amikor története legjobb helyezését elérve, második lett az alapszakasz végén a GYHK) meccsenként 4,13 gólt lőttek a gyergyóiak, míg idén a 19 mérkőzésen elért 69 gól átlagban 3,6 találatot jelent mérkőzésenként.
A legfontosabb gólfelelősök, Brance Orbán, Chris Bodó és Sébastien Sylvestre továbbra is jó ütemben termelik a gólokat, gólpasszokat, de csak ők hárman vannak, akik pont/meccs fölött átlagolnak.

Mögöttük Sárpátki Tamás, Császár Hunor és Matias Haaranen 15-15 egységig jutottak az eddigi találkozókon. A sok tavalyi emberelőnyös akcióban befejezőként szereplő Vincze Péterre külön figyelnek idén az ellenfelek, emiatt is van az, hogy eddig csak ötször talált be.

Nagyon hiányzik a piros-fehéreknek Daniel Trancă, akit idén többször is sérülések sújtottak és emiatt csak 8 mérkőzésen volt bevethető, de ezeken 6 pontig jutott.

Ami a nagyobb baj gyergyói szempontból, az, hogy a védelem sem úgy zár, mint a múlt szezon alapszakaszában, amikor meccsenként átlagosan 2,5 gólt kapott a csapat. Most viszont 3,1-es átlagot jelent az 59 bekapott gól.

Szilassy Zoltán, a GYHK eedzője Fotó: Pinti Attila

Szilassy Zoltán vezetőedző is erre mutat rá. „Azokat a kivételesen magas számok, amelyeket tavaly emberelőnyben, vagy 5-5 ellen produkáltunk megismételhetetlenek. A hokiban három lőtt góllal a legtöbb meccset meg lehet nyerni, és az, hogy három fölött van az átlagunk az rendben van. Amin javítani kell az a védekezésünk.

Tenisznyelven szólva rengeteg ki nem kényszerített hibát vétünk. Emiatt kapunk gólokat, emiatt veszítettünk meccseket. Azzal hogy Erste Liga bajnokok lettünk, felelőtlenebbek is lettünk, olyan passzokat, cseleket próbálunk, amelyek kockázatosak és ezzel megnehezítjük a saját dolgunkat.
Mindig azt szajkózzuk, hogy a védekezés a legfontosabb, hátul kell nagyon stabilnak lenni, odafigyelni, de sokszor megfeledkezünk erről. Ezt elemeztük ki most nagyon alaposan miután hazajöttünk Magyarországról. Ezek nem bonyolult dolgok, tudunk ebben fejlődni. Jelenleg a negyedikek vagyunk, és az eredmények tükrében ott is van most a helyünk, de a tavalyinál egy jóval erősebb, szorosabb ligában. Ha most Pestről nem 2, hanem 4 vagy 5 ponttal jöttünk volna haza teljesen más lenne az állás. Én őszintén megmondom, nem is bánom, hogy bejött most ez a hullámvölgy. Kellett ez a pofon (számítottam is rá, de még korábban a szezon elején), ebből tudunk tanulni”.

Sokkal kiegyenlítettebb lett a bajnokság

Ahogy azt a szezon elején is meg lehetett jósolni, a legtöbb csapat lényegesen erősödött a múlt idény óta, kiegyenlítettebb ez a sorozat. Most a Ferencváros nyújtja azt, amit egy éve a GYHK, illetve a BJA, hogy egy-egy megingást leszámítva magabiztosan menetel.

A szezon első szakaszában az UTE mutatott domináns arculatot, de ezt követően komoly hullámvölgybe került. A BJA lényegében ugyanazt nyújtja, mint amit a tavaly is, hatalmas tempót diktálnak hatvan percen át, amellyel kevesen tudnak lépést tartani.

A Brassó és a DVTK eredményein is látszik, hogy bárki bárkit le tud győzni, ahogy ki is tud kapni.

De ugyanez igaz a mezőny alsó részében tartózkodó FEHA, a DEAC és a Dunaújváros esetében is, akik amellett hogy többet veszítettek, mint amennyit nyertek, komoly skalpokat gyűjtöttek. A fehérváriak a Brassót, a Dunaújváros a Fradit, a debreceniek pedig legutóbb a Gyergyót győzték le többek között.

Fotó: Pinti Attila

Korai még jósolgatni, de az megkockáztatható, hogy idén a tavalyinál is ádázabb küzdelem várható a rájátszást érő 6-7-8. helyért. Minden pontnak komoly súlya lehet.

Igen érdekesnek ígérkezik majd februárban az alapszakasz következő köre, amikor két csoportot alakítanak ki a kígyóelv szerint Az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Itt két-két meccset játszanak majd a csapatok a csoportellenfeleikkel, így áll majd össze az alapszakasz végeredménye és alakulnak ki a rájátszás első körének párosításai. Idén ugyanis már nem lesz ellenfélválasztás. Az első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal és a negyedik az ötödikkel küzd majd meg az elődöntőért.

Erste Liga, 2023–24-es szezon, alapszakasz

Sorrend
Csapat
Mérkőzés|ME
Győzelem
Győzelem h.u.|GYH
Vereség h.u.|VH
Vereség
Gólkülönbség
Pont
1
FTC-Telekom
14
10
2
0
2
73-37
34
2
Budapest JAHC
18
8
2
4
4
71-56
32
3
Újpesti TE
17
9
2
1
5
55-45
32
4
Gyergyói Hoki Klub
19
8
3
1
7
69-59
31
5
Brassói Corona
18
9
1
0
8
60-60
29
6
DVTK Jegesmedvék
17
6
3
2
6
52-53
26
7
Csíkszeredai Sportklub
20
6
1
5
8
73-86
22
8
Debreceni EAC
17
5
2
1
9
47-61
20
9
Fehérvár Hockey Akadémia 19
18
4
3
2
9
39-62
20
10
Dunaújvárosi Acélbikák
18
4
0
3
11
43-63
15

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett sport.szekelyhon.ro aldomainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?
A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székely Sport által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID sport.szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárat  
newsvote_ sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap
saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

 

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
c_user  facebook.com  1 nap  harmadik fél
datr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
fr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
locale  facebook.com  1 nap  harmadik fél
presence  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
sb  facebook.com   1 nap  harmadik fél
spin  facebook.com   1 nap  harmadik fél
wd  facebook.com   1 nap  harmadik fél
x-src  facebook.com   1 nap  harmadik fél
xs  facebook.com   1 nap  harmadik fél
urlgen  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
csrftoken  instagram.com   1 év  harmadik fél
ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
ig_cb  instagram.com  1 nap  harmadik fél
ig_did  instagram.com  10 év  harmadik fél
mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
sessionid  instagram.com  1 év  harmadik fél
shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SSID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
 SIDCC   youtube.com  1 nap  harmadik fél
SAPISID youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID youtube.com 1 nap harmadik fél
GPS youtube.com 1 nap harmadik fél
YSC youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID youtube.com 1 nap harmadik fél
 __Secure-xxx  youtube.com  1 nap harmadik fél 

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

 

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID; cookieControll; cookieControlPrefs; _ga; _gat; _gid.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads; _fbp; ads/ga-audiences; DSID; fr; IDE; pcs/activeview; test_cookie; tr


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act; c_user; datr; fr; locale; presence; sb; spin; wd; x-src; xs; urlgen; csrftoken; ds_user_id; ig_cb; ig_did; mid; rur; sessionid; shbid; shbts; VISITOR_INFO1_LIVE; SSID; SID; SIDCC; SAPISID; PREF; LOGIN_INFO; HSID; GPS; YSC; CONSENT; APISID; __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.