Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kevés jó meccse volt a Sportklubnak, a tavalyi stabilitás hiányzik a Gyergyói HK-nak

Dobos László , Gergely Imre 2023. november 30., 13:08 utolsó módosítás: 2023. november 30., 21:40

A feléhez közeledik a közös magyar-román jégkorong-bajnokság, az Erste Liga alapszakasza. A Csíkszeredai Sportklub a várakozásoknál gyengébben szerepel, hetedik helyen áll a tízcsapatos ligában. A címvédő sem brillírozik, úgy mint tavaly. A mezőny kiegyensúlyozottá vált.

Kevés jó meccse volt a Sportklubnak, a tavalyi stabilitás hiányzik a Gyergyói HK-nak
Galérianézet
A végjátékban sok pontot elhullajtott a Csíkszeredai Sportklub Fotó: Pinti Attila

Számos kiváltó oka van a Csíkszeredai Sportklub idei, gyenge szereplésének. Több mérkőzést az utolsó harmadban vagy az utolsó percekben veszítettek el, ennek egyik magyarázat a nem megfelelő erőnlét, a hiányos nyári felkészülés, illetve az, hogy a jégedzéseket csak szeptemberben kezdte el a gárda.

A statisztikák további hiányosságokra is rávilágítanak, többek között arra, hogy szűk a játékoskeret és nagyon sok a kapott gól.

Keret, szakmai stáb

Későn alakult ki és a két bajnokságra – Erste Liga, román pontvadászat – még most is szűk a játékoskeret, de a gyengébb szereplés egyik oka lehet az is, hogy a szakmai stáb három hónap alatt háromszor változott. Az első 11 meccsen Bradley Gratton volt a Sportklub vezetőedzője, majd négy találkozón Hozó Levente ült a kispadon, a 15. fordulótól, november 5-étől pedig Vacláv Novákot nevezték ki trénernek.

Cody Milan (23), a Sportklub egyik legeredményesebb játékosa Fotó: Pinti Attila

Összesen 25 mezőnyjátékos lépett jégre a 20 Erste Liga-mérkőzésen a Sportklub színeiben, közülük az amerikai Joe Masonius éa Brandon McNally, valamint a kanadai Fabrizio Ricci már nem tagja a keretnek, ők hárman október végén, illetve november elején távoztak Székelyföldről. A statisztikákban szeptember 1. és november 2. között a Sportklub játékosaként szerepelt a svéd Pontus Netteberg, de ő egyetlen találkozón sem lépett jégre. Helyzetéről a Sportklub a mai napig nem adott ki közleményt.

Jelenleg 22 mezőnyjátékos áll Sportklub szakvezetésének rendelkezésére, de többen közülük sérüléssel küszködnek. Hat jégkorongozót tudtak minden mérkőzésre nevezni: Cody Milant, David Levnit, Aidan Brownt, Becze Tihamért, Péter Balázst és Fodor Csanádot.

Fotó: Pinti Attila

A csapat gólkirálya Becze Tihamér 12 góllal, őt Levin és Jevgenyij Szakcskov követi 9, illetve 8 találattal. A legtöbb gólpasszt, 18-at Cody Milan neve mellé írtak, Levin 15, Brown pedig 11 találatnál adott gólpasszt. A kanadai táblázatban Milan Cody a Sportklub legeredményesebb játékosa 26 ponttal, őt a 25 pontos David Levin, illetve a 19 pontos összesítő Aidan Brown követi.

Sokat számít az emberhátrány. A legtöbb büntetőperccel, 74–74-el Láday Tamást és Joe Masoniust sújtották, Reisz Áron 26, Cody Milan pedig 16 büntetőpercet gyűjtött össze az eddigi mérkőzéseken.

Három kapust küldött jégre az eddigi 20 összecsapáson a Csíkszeredai Sportklub, Adorján Attila 14 alkalommal védett és 88%-os teljesítményt nyújtott a statisztikák szerint, Matt O'Connor négy találkozón lépett jégre és szintén 88%-os a teljesítménye, a fiatal Ambrus Leventének pedig két Erste Liga-meccs jutott, neki 84,30%-os mutató áll a neve mellett.

Sok gólt lőttek, de sokat is kaptak

Húsz mérkőzés után 73–86 a Csíkszeredai Sportklub gólkülönbsége. Érdekesség, hogy a lőtt és a kapott gólok tekintetében is élen áll a Sportklub az Erste Liga táblázatán.

A csíkiakhoz hasonlóan az éllovas Ferencváros is 73 gólt ütött, de a Fradi ezt 14 mérkőzésen érte el, a Sportklub pedig 20 találkozón. Aggasztóan sok a kapott gólok száma, a 86 kapott találat mérkőzésenkénti 4,3 gólt jelent.

Hetedik helyen áll az Erste Liga jelenlegi rangsorában a Sportklub, a 25 (pályán megszerzett) pont 41,7%-os teljesítményt jelent. A 20 mérkőzésből tízet hazai pályán, tízet pedig idegenben játszottak a kék-fehérek, hazai jégen 15 pontot szereztek, 42–43-as gólkülönbséggel, és ez 50%-os mutatót jelent. Idegenben 10 pontot szerzett a Sportklub, 31–43-as gólkülönbséggel, százalékban pedig 33,3%-ot jelent.

A Sportklub-szurkolókon nem múlott Fotó: Pinti Attila

A gyengébb eredmények ellenére a nézettség szempontjából a liga élén jár a Sportklub, a Vákár Lajos Műjégpályán szinte minden meccsen telt ház van, és jelentős azoknak a szurkolóknak a száma is, akik az idegenbeli találkozókra is kijárnak.

Három pont levonás és 3000 euró büntetés

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) fegyelmi bizottsága egy héttel ezelőtt első fokon három pont levonással és 3000 eurós bírsággal sújtotta a Sportklubot hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt. A csíkiak november 19-én hivatalos személynek jelölték a Gyergyói HK elleni mérkőzésre Kevin Constantine-t, azonban az amerikai szakember – aki idén nyárig a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője volt – a tengerentúli Nyugati Hoki Ligában (WHL) eltiltás alatt áll szeptembertől, a büntetése legkorábban 2025 júliusában járna le. A 64 éves edzőt faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt szankcionálták.

Hozó Levente 4 mérkőzésen vezette idén ősszel a Sportklubot Fotó: Pinti Attila

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Csíkszeredát, hogy Constantine az Erste Liga és az MJSZ versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően a MJSZ főtitkára is értesítette a Sportklubot, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a klub figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ elnöksége 2023. november 3-án pontosította a versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát.

Bradley Gratton. Vele kezdte a szezont a Sportklub Fotó: Pinti Attila

Az MJSZ tájékoztatása szerint a klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére a mérkőzésre hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t a GYHK elleni meccsen. A fegyelmi bizottság tényként állapította meg, hogy a Sportklub szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-találkozóra 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon.

Vacláv Novák, a Sportklub jelenlegi vezetőedzője Fotó: Pinti Attila

Már annyi vereséget összeszedtek, mint tavaly

A Gyergyói Hoki Klub 19 mérkőzésen van túl az Erste Liga idei alapszakaszában, és a tabella 4. helyén áll 31 ponttal. Eddigi összecsapásain nyolcszor rendes játékidőben, kétszer hosszabbításban, egyszer büntetőkkel nyert, egyszer pedig szétlövésben kapott ki és hétszer 60 perc után hagyta el vesztesen a jeget.

Ez az utóbbi, szám, a hét vereség pedig éppen annyi, amennyit a múlt szezonban összesen elveszítettek 36 meccses alapszakasz során...

A gyergyói szurkolótábor Fotó: Pinti Attila

Nehéz lenne megmondani, hogy milyen stílusú csapatok ellen megy jobban, illetve rosszabbul a Szilassy Zoltán által vezetett együttesnek, hiszen az eddigiekben tudott nyerni, de kikapni is ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben. Kivételt képez a Ferencváros, akikkel szemben mindkétszer 4–1-re maradtak alul a gyergyóiak, illetve az Újpest, akikkel eddig egy szétlövésben elbukott meccs és egy sima vereség a mérlege.

Az idei három székely rangadón pedig két sima győzelmet ért el a GYHK (6–3 és 7–1), egyszer pedig a Sportklub nyert 6–3-ra.

Fotó: Pinti Attila

Hasonlóan érdekes véglet a miskolciak elleni mérleg, ahol előbb 5–1-re a DVTK győzött, hogy aztán Gyergyószentmiklóson egy 6–0-al vágjanak vissza Orbánék. A legszorosabb párharcokat a BJA ellen vívták, mindkétszer hosszabbításba torkolltak a találkozóik, és mindkétszer két pontot gyűjtött a gyergyói csapat Bodó, illetve Fejes aranygóljának köszönhetően.

Tavaly egy három vereséget hozó hazai megingást követően szinte átmasíroztak a mezőnyön a gyergyóiak, most viszont még nem beszélhetünk folyamatosságról,

Elsősorban a védekezésen kell javulni

Elcsépelt közhely, hogy a hokit gólra játsszák, de a szerzett, illetve elvesztett pontok után a lőtt és a kapott találatok aránya mégis a legfontosabb mutató, ami egy csapat eredményességét mutatja. Az Erste Liga weboldalán megtalálható statisztikák szerint a 2022–2023-as szezonban (amikor története legjobb helyezését elérve, második lett az alapszakasz végén a GYHK) meccsenként 4,13 gólt lőttek a gyergyóiak, míg idén a 19 mérkőzésen elért 69 gól átlagban 3,6 találatot jelent mérkőzésenként.
A legfontosabb gólfelelősök, Brance Orbán, Chris Bodó és Sébastien Sylvestre továbbra is jó ütemben termelik a gólokat, gólpasszokat, de csak ők hárman vannak, akik pont/meccs fölött átlagolnak.

Mögöttük Sárpátki Tamás, Császár Hunor és Matias Haaranen 15-15 egységig jutottak az eddigi találkozókon. A sok tavalyi emberelőnyös akcióban befejezőként szereplő Vincze Péterre külön figyelnek idén az ellenfelek, emiatt is van az, hogy eddig csak ötször talált be.

Nagyon hiányzik a piros-fehéreknek Daniel Trancă, akit idén többször is sérülések sújtottak és emiatt csak 8 mérkőzésen volt bevethető, de ezeken 6 pontig jutott.

Ami a nagyobb baj gyergyói szempontból, az, hogy a védelem sem úgy zár, mint a múlt szezon alapszakaszában, amikor meccsenként átlagosan 2,5 gólt kapott a csapat. Most viszont 3,1-es átlagot jelent az 59 bekapott gól.

Szilassy Zoltán, a GYHK eedzője Fotó: Pinti Attila

Szilassy Zoltán vezetőedző is erre mutat rá. „Azokat a kivételesen magas számok, amelyeket tavaly emberelőnyben, vagy 5-5 ellen produkáltunk megismételhetetlenek. A hokiban három lőtt góllal a legtöbb meccset meg lehet nyerni, és az, hogy három fölött van az átlagunk az rendben van. Amin javítani kell az a védekezésünk.

Tenisznyelven szólva rengeteg ki nem kényszerített hibát vétünk. Emiatt kapunk gólokat, emiatt veszítettünk meccseket. Azzal hogy Erste Liga bajnokok lettünk, felelőtlenebbek is lettünk, olyan passzokat, cseleket próbálunk, amelyek kockázatosak és ezzel megnehezítjük a saját dolgunkat.
Mindig azt szajkózzuk, hogy a védekezés a legfontosabb, hátul kell nagyon stabilnak lenni, odafigyelni, de sokszor megfeledkezünk erről. Ezt elemeztük ki most nagyon alaposan miután hazajöttünk Magyarországról. Ezek nem bonyolult dolgok, tudunk ebben fejlődni. Jelenleg a negyedikek vagyunk, és az eredmények tükrében ott is van most a helyünk, de a tavalyinál egy jóval erősebb, szorosabb ligában. Ha most Pestről nem 2, hanem 4 vagy 5 ponttal jöttünk volna haza teljesen más lenne az állás. Én őszintén megmondom, nem is bánom, hogy bejött most ez a hullámvölgy. Kellett ez a pofon (számítottam is rá, de még korábban a szezon elején), ebből tudunk tanulni”.

Sokkal kiegyenlítettebb lett a bajnokság

Ahogy azt a szezon elején is meg lehetett jósolni, a legtöbb csapat lényegesen erősödött a múlt idény óta, kiegyenlítettebb ez a sorozat. Most a Ferencváros nyújtja azt, amit egy éve a GYHK, illetve a BJA, hogy egy-egy megingást leszámítva magabiztosan menetel.

A szezon első szakaszában az UTE mutatott domináns arculatot, de ezt követően komoly hullámvölgybe került. A BJA lényegében ugyanazt nyújtja, mint amit a tavaly is, hatalmas tempót diktálnak hatvan percen át, amellyel kevesen tudnak lépést tartani.

A Brassó és a DVTK eredményein is látszik, hogy bárki bárkit le tud győzni, ahogy ki is tud kapni.

De ugyanez igaz a mezőny alsó részében tartózkodó FEHA, a DEAC és a Dunaújváros esetében is, akik amellett hogy többet veszítettek, mint amennyit nyertek, komoly skalpokat gyűjtöttek. A fehérváriak a Brassót, a Dunaújváros a Fradit, a debreceniek pedig legutóbb a Gyergyót győzték le többek között.

Fotó: Pinti Attila

Korai még jósolgatni, de az megkockáztatható, hogy idén a tavalyinál is ádázabb küzdelem várható a rájátszást érő 6-7-8. helyért. Minden pontnak komoly súlya lehet.

Igen érdekesnek ígérkezik majd februárban az alapszakasz következő köre, amikor két csoportot alakítanak ki a kígyóelv szerint Az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Itt két-két meccset játszanak majd a csapatok a csoportellenfeleikkel, így áll majd össze az alapszakasz végeredménye és alakulnak ki a rájátszás első körének párosításai. Idén ugyanis már nem lesz ellenfélválasztás. Az első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal és a negyedik az ötödikkel küzd majd meg az elődöntőért.

Erste Liga, 2023–24-es szezon, alapszakasz

Sorrend
Csapat
Mérkőzés|ME
Győzelem
Győzelem h.u.|GYH
Vereség h.u.|VH
Vereség
Gólkülönbség
Pont
1
FTC-Telekom
14
10
2
0
2
73-37
34
2
Budapest JAHC
18
8
2
4
4
71-56
32
3
Újpesti TE
17
9
2
1
5
55-45
32
4
Gyergyói Hoki Klub
19
8
3
1
7
69-59
31
5
Brassói Corona
18
9
1
0
8
60-60
29
6
DVTK Jegesmedvék
17
6
3
2
6
52-53
26
7
Csíkszeredai Sportklub
20
6
1
5
8
73-86
22
8
Debreceni EAC
17
5
2
1
9
47-61
20
9
Fehérvár Hockey Akadémia 19
18
4
3
2
9
39-62
20
10
Dunaújvárosi Acélbikák
18
4
0
3
11
43-63
15

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.