Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Magyar példából kiindulva reménykednek a Koszovó ellen történtek miatti büntetés megúszásában a románok

Zátyi Tibor 2023. szeptember 14., 11:36 utolsó módosítás: 2023. szeptember 14., 11:37

Románia 2–0-ra legyőzte Koszovót az Eb-selejtezőkben, a keddi meccs a hazai ultrák miatt közel 50 percig félbeszakadt. A sajtó szerint akár kétmeccses zártkapus büntetést is kaphat a válogatott, de magyar példából kiindulva csak figyelmeztetést.

Magyar példából kiindulva reménykednek a Koszovó ellen történtek miatti büntetés megúszásában a románok
Galérianézet
Fotó: Facebook/Uniti sub tricolor

A kedd esti Románia–Koszovó Eb-selejtező félbeszakadt, mivel az Egyesülve a Trikolór alatt (Uniți sub tricolor) radikális csoport ultrái „Koszovó Szerbiaé!” skandálásba kezdtek bele, majd egy politikai tartalmú transzparens is megjelent, amelyen a „Koszovó Szerbia!” felirat állt – utalva ezzel arra, hogy Románia az egyik ország, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét Szerbiától.

A románok csapatkapitánya, Nicolae Stanciu próbálta csitítani az ultrákat, de már késő volt, hiszen a játékvezető úgy döntött, mindkét csapatot az öltözőkbe küldi. A mérkőzés majdnem egy órás szünetet követően folytatódott, a románok végül 2–0-ra nyertek.

A bukaresti sajtó szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) megbüntetik, és a válogatottnak a következő hazai Eb-selejtezőjét, az Andorra elleni találkozót zárt kapuk mögött kell majd lejátszania – elképzelhető, hogy akár kétmeccses eltiltást kapjon, így a Svájc elleni mérkőzésen sem lennének szurkolók.

Fotó: frf.ro

Magyarország megmenthet minket! – írja az Eurosport.ro. A cikkben kiemelik, hogy biztosan tárgyalni fogja az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a keddi esetet, és nagy az esélye annak, hogy zártkapus büntetést fognak kiosztani.

A politikai színezetű üzenet, aminek normális esetben nem lenne helye egy stadionban, az UEFA-t intézkedésre késztetheti, különösen, hogy nem ez az első eset, hogy Románia ilyen hibát követ el.

A 2024-es Eb felé vezető úton a trikolórok üres lelátókkal játszhatnak a következő, Andorra elleni hazai mérkőzésen, és még sötétebb forgatókönyv szerint akár a novemberi, Svájc elleni utolsó meccsen is” – írják.

Az Eurosport szerint kevés az esélye annak, hogy Románia megússza súlyos büntetés nélkül, ám nemrég egy hasonló helyzet Magyarország számára kedvezően végződött.

Fotó: Robert Ghement/EPA/Agerpres

Márciusban a Magyarország–Észtország felkészülési mérkőzésen az első félidő közepén a magyar szurkolók a Nagy-Magyarország zászlót tűzték ki az egyik kapu mögött. Akkor azt közölték, hogy erre engedélyt kaptak, de az UEFA azonnal reagált, és tagadta, hogy engedélyezte volna a Nagy-Magyarország logó megjelenítését az általa szervezett nemzetközi versenyeken.

„A történtek ellenére a szomszéd ország válogatottja megúszta eltiltás nélkül, így van remény, Románia bizakodhat egy kevésbé súlyos büntetésben. Csak találgatni lehet, hogy mit dönt majd a fegyelmi bizottság, hiszen Romániának nem ez az első kihágása a selejtezők során, ugyanis a márciusi, Fehéroroszország elleni mérkőzés után is 15 000 eurós pénzbüntetést kapott az FRF a szurkolói skandálások miatt” – írják.

A Prima Sport a spanyol Mundo Deportivóra hivatkozva még sötétebb jövőt jósol: Románia zöld asztalnál 3–0-ra elveszítheti a Koszovó elleni meccset.

„Az UEFA fegyelmi szabályzatának 11. cikke kimondja, hogy a nemzeti szövetségek felelősek a »játék megzavarásáért és a pálya elhagyásáért«. A rasszista cselekményekről szóló 14. cikkely egyértelműen kimondja, hogy »ha egy szövetség egy vagy több tagja faji, vallási stb. származás alapján inzultál vagy támad«, akkor a pénzbüntetés mellett a stadionjuk részleges bezárásával is számolniuk kell.

Fotó: Uniți Sub Tricolor/Facebook

A cikkely viszont nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a stadiont egy vagy több mérkőzésre bezárják, sőt, tartalmazza a találkozó zöld asztalnál való elvesztését is”

– írják a Prima Sporton.

A cikkben kiemelik, hogy a fegyelmi szabályzat 16. cikke, amely a rendről és biztonságról szól, az UEFA a házigazda szövetséget teszi felelőssé a szurkolók viselkedéséért. Többek között a „gesztusok, szavak vagy bármilyen más, provokatív üzenetet közvetítő módszer” használatáért, különösen a politikai, ideológiai vagy vallási felhanggal bírókért.

Románia veretlenül a második helyen áll az Európa-bajnoki selejtezősorozat I csoportjában, két pont a hátránya Svájc mögött és egy ponttal előzi meg Izraelt. A román válogatottra otthon az Andorra (október 15.) és a Svájc (november 21.), idegenben a Fehéroroszország (október 12.) és az Izrael (november 18.) elleni mérkőzés vár még a kvalifikációs sorozat hátralévő részében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.