Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia
avatar
Somogyi Botond

2022. december 04., 14:54

Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket – mondtam nemrég egy konferencián kissé viccesen, félig komolyan a mögöttem ülő ismerősömnek, akiről tudtam, hogy ő maga is szereti a labdarúgást.

– Hát tudd meg, ez a fajta katari vb nem hoz engem lázba – mondta rezignáltan, mint aki valóban nem néz semmilyen mérkőzést. Elgondolkodtam, valóban van abban valami, amit mond. A közelmúltban az egyik ismerősöm állt elő azzal,

hogy ez a téli rendezés nem az igazi.

Nincs meg az emberben az a fíling, érzés, mint egy nyári vb alkalmával, amikor az emberek kiülnek a kocsmák, sörözők teraszaira, s a nagy kivetítők előtt egy-egy hideg sör kíséretében együtt szorítanak a kedvenceiknek.

Különben már az egész arábiai szervezés egy abszurditás volt: mindenki tudta, hogy miként kapta meg Katar a házigazda szerepét. Hiába mondta nemrég az egykori FIFA-elnök, hogy talán mégsem volt jó döntés Katarnak adni a szervezés jogát. Felháborító az is, hogy miközben évek alatt néha-néha megjelent a világsajtóban egy-egy cikk arról, hogy a sivatagban építendő stadionok építése közben ezrek halnak-haltak meg, a vendégmunkások halálért csupán néhány hete kezdtek egyesek „aggódni”.

És hogy a közvéleményt megnyugtassák, a katari illetékesek bejelentették: nem is igaz a 4–5 ezer halott, „csupán” négyszáz–ötszáz külföldi lelte halálát a munkálatok közben. Megdöbbentő adat az is, hogy miközben az elmúlt 25–30 évben egy-egy világbajnokság megrendezésére 2–11 milliárd dollárt költöttek, addig a katari vb több mint 220 milliárd dollárba került.

Többe, mint az utóbbi 30 év összes futball világbajnoksága együttvéve.

És mit fognak kezdeni a sok felhúzott stadionnal? – kérdezhetnénk, de hát ez már nem a mi dolgunk. Érthetetlen az is, hogy az elviselhető 26–28 C fokos meleg ellenére a nyitott stadionokat óriási energiapazarlás nyomán folyamatosan hűtik. S közben a lelátókon időről időre felbukkan a FIFA-szlogen: Save the planet (mentsd meg a bolygót). Mit szólnak ilyenkor például a zöldek?

És akkor nem szóltunk a német, az angol és néhány más megzavarodott elméjű európai válogatott hisztijéről, amit a szivárványos zászlókkal, karszalagokkal kapcsolatban rendeztek. Szerencsére egyikük-másikuk már otthonról, a karosszékből nézheti a hátramaradt mérkőzéseket. Valószínűleg szivárványos szalaggal a karjukon.

Számomra az is visszatetsző, hogy milyen óriási patáliát csaptak a vb előtt egyesek arról, hogy majd nem lehet alkoholt inni az arab országban. Mintha egy négyévente megrendezendő világbajnokság, a sport, a küzdelem szorosan összefüggne a lerészegedéssel. Közben azért kiderült, biza a szállodákban és bizonyos bárokban annyi sört lehet rendelni, amennyit az ember csak akar. Azaz mégiscsak lehet. És nem lehet lenge öltözetben sem megjelenni, legalábbis a hölgyek számára. Aztán a félmeztelen horvát fotómodell-szurkolót, aki teletömi a közösségi oldalakat a melltartós képeivel, nemhogy nem kísérik ki a lelátóról, hanem a földig fehérbe öltözött arab nézők még fényképezik is.

Szóval ez a kétszínűség számomra gyomorforgató. Igaz, azt is lehetne mondani: az arabok ezúttal annyira vendégszeretők, hogy eltekintenek mind az alkoholtilalomtól, mind pedig az öltözködési etikettől.

És hogy a fociről is szó essék. Visszatetsző a nagy csapatok tartalékolása, a cserék pályára küldése (francia, brazil, portugál), amely részben az ellenféllel szemben tanúsított tiszteletlenség jele is lehet, és kifejezetten undorító volt a spanyolok számítgatása, valamint a lengyelek non kombat játéka az argentínek ellen a továbbjutásuk reményében.

Ugyanakkor érthetetlen és felháborító néhány olyan bírói döntés, amely éppen a VAR, a sólyomszem-technika, a sok száz kamera világában megmagyarázhatatlan: lásd a francia gólt Tunézia ellen, a megadott, majd visszavont büntetőt a horvát–belga mérkőzésen, a japán gólt a spanyolok elleni meccsen, a Messi-tizenegyest a lengyelek ellen vagy a Cavani elleni szabálytalanságot az Uruguay–Ghána összecsapáson pedig most ne említsük.

Szerencsére az eddig lejátszott több mint 50 mérkőzés részben kárpótolt a sok bosszúság miatt, hiszen a vb-n azért jó meccseket is lehetett látni, igaz, a csoportkör során elég keveset. De a szerb–kameruni, a dél-koreai–ghánai, az angol–iráni, az argentin–szaúd-arábiai vagy a német–japán összecsapások igazi csemegének számítottak. Mint ahogy annak minősült egy-két egyidőben lejátszott utolsó csoportmeccs is a drámai végkifejlettel az E és a H csoport esetében.

S ha már a pozitívumokról esett szó. Nem lehet elmenni amelett, hogy az összes mérkőzést számunkra, európaiak számára a lehető legjobb időben rendezik. Nem kell korán reggel felkelni, késő éjjelig fennmaradni vagy hajnali 3-ra húzni az órát.

A következő, 2026-os vb-n ugyanis, amelyet Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok közösen rendez majd, sajnos ez lesz a helyzet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kovács István: tartalékként többet nyertem, mint egyetlen meccsel középbíróként
Székely Sport 2022. december 20., kedd

Kovács István: tartalékként többet nyertem, mint egyetlen meccsel középbíróként

Kovács István játékvezető, akit a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyolc mérkőzésre nevezett tartalékbírónak a katari világbajnokságon, úgy véli, így talán több tapasztalatot gyűjtött, mint amennyit egyetlen találkozón középbíróként szerzett volna.

Egy pont döntött a győztesről: kiértékeltük a Székely Sport vb-tippversenyét
Zátyi Tibor 2022. december 19., hétfő

Egy pont döntött a győztesről: kiértékeltük a Székely Sport vb-tippversenyét

Végig kiélezett küzdelem és drámai fordulatok jellemezték a Székely Sport vb-tippversenyét. Az élen sokáig nem volt változás, de az utolsó meccsek eredményei megkavarták az élmezőnyt, végső győztesünk, Szász Lajos nyolc pontot ledolgozva végzett az élen.

A vb-döntő lett Magyarország legnézettebb televíziós műsora 2022-ben
Székely Sport 2022. december 19., hétfő

A vb-döntő lett Magyarország legnézettebb televíziós műsora 2022-ben

Nézettségi rekordot döntött a vasárnap délutáni Argentína–Franciaország világbajnoki döntő. Minden idők egyik legizgalmasabb fináléját 1,4 millióan nézték az M4 Sport csatornán és 195 ezren az m4sport.hu oldalon. 

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok
Józsa Csongor 2022. december 18., vasárnap

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok

A semmiből jöttek vissza a meccsbe a franciák, kétgólos argentin előnyt egyenlítettek ki. A hosszabbítás is hozott izgalmakat, hogy aztán a tizenegyesek után dőljön el a világbajnoki trófea sorsa.

A kisdöntőben is elmaradt a marokkói csoda, a horvátok nyerték a bronzot
Sebestyén Ervin 2022. december 17., szombat

A kisdöntőben is elmaradt a marokkói csoda, a horvátok nyerték a bronzot

Horvátország és Marokkó válogatottja mérhette össze tudását a harmadik helyért a katari labdarúgó-világbajnokságon, amely előbbi győzelmével ért véget. Gyors gólváltást követően ismét előnyt szereztek a horvátok, amire már nem érkezett marokkói válasz.

Franciaország készülhet a címvédésre a világbajnokságon
Zátyi Tibor 2022. december 14., szerda

Franciaország készülhet a címvédésre a világbajnokságon

A takaréklángon égő Franciaország kétgólos győzelmet aratott a helyzeteit elpuskázó és sérülések miatt nehéz helyzetbe került Marokkó felett szerdán este a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében.

Egyértelműen jobbak voltak Messiék, készülhetnek a döntőre
Zátyi Tibor 2022. december 13., kedd

Egyértelműen jobbak voltak Messiék, készülhetnek a döntőre

Lionel Messi vezetésével Argentína magabiztos játékkal simán legyőzte Horvátországot a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében kedden este, így készülhet a vasárnapi döntőre.

Egy lépésre a finálétól
Sebestyén Ervin 2022. december 13., kedd

Egy lépésre a finálétól

Az elődöntők következnek a labdarúgó-világbajnokságon, kedden Argentína–Horvátország, szerdán Franciaország–Marokkó összecsapást rendeznek. A négy válogatott közül már csak egy marad érem nélkül, hamarosan pedig az is kiderül, ki lesz a két finalista.

Megremegett Kane lába, a franciák jutottak a legjobb négy közé
Sebestyén Ervin 2022. december 10., szombat

Megremegett Kane lába, a franciák jutottak a legjobb négy közé

Hiába játszott jobban és alakított ki több helyzetet az angol válogatott Franciaország ellen, végül 2–1-es vereséget szenvedett el, miután Kane kihagyta a sorsdöntő tizenegyest. A címvédő franciák nehezen ugyan, de bejutottak az elődöntőbe.

Egészen elképesztő, Marokkó elődöntős a világbajnokságon
Horváth Bálint Ottó 2022. december 10., szombat

Egészen elképesztő, Marokkó elődöntős a világbajnokságon

Hatalmas meglepetésre a marokkói válogatott Portugália kiejtésével bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A portugálok hiába támadták végig a szombati negyeddöntős párharcot, Marokkó egyszer betalált, és ez elegendő volt a győzelemhez.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Szoboszlai – messze a legendától

A világhálón való olvasás, böngészés során néha felbukkan egy-egy celebhír, ...

avatar
Somogyi Botond: Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. ...

avatar
Somogyi Botond: Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.