Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok

Józsa Csongor 2022. december 18., 20:04 utolsó módosítás: 2022. december 18., 21:06

A semmiből jöttek vissza a meccsbe a franciák, kétgólos argentin előnyt egyenlítettek ki. A hosszabbítás is hozott izgalmakat, hogy aztán a tizenegyesek után dőljön el a világbajnoki trófea sorsa.

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok
Volt itt minden, csodálatos döntőt láthattunk Fotó: Tolga Bozoglu/Agerpres/EPA

Vasárnap délután a Loszaíli Nemzeti Stadion adott otthont a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének. Az utolsó felvonást az argentinok és a franciák játszották.

Ami a múltat illeti, eddig tízszer csaptak össze a két kontinens csapatai a fináléban: hétszer Dél-Amerika, háromszor Európa nyert. A 2016-ban Európa-bajnoki ezüstérmes, 2018-ban világbajnok francia válogatott 1962 óta az első csapat lehet, amely megvédi a vb-címét. Ez korábban csak az olaszoknak és a braziloknak sikerült.

Az elején Messiék voltak aktívabbak, két apróbb helyzetet követően Dembélé szabálytalankodott Di Maríával szemben. Mivel ezt a büntetőterületen belül tette, a lengyel sípmester tizenegyest ítélt. A 23. percben Messi magabiztosan belőtte a bal alsóba (0–1).

Ez volt az argentin csillag első találata a döntőkben, sőt immár 12 vb-gólnál tart, ezzel beérte a brazilok háromszoros világbajnok legendáját, Pelét.

A 36. percben pedig már kettővel mentek: iskolaszerű ellentámadás után Messi-Álvarez-Mac Allister volt a labda útja, utóbbi önzetlenül Di María elé gurított, akinek csak be kellett pöckölnie közelről (0–2).

Fotó: Lan Hongguang/Xinhua/Agerpres

A francia szövetségi kapitány, Deschamps kettőt cserélt, de ezek sem hoztak semmi újdonságot, még csak pillanatai sem voltak csapatának az első játékrészben.

A második játékrészben is veszélyesebb volt a dél-amerikai nemzeti együttes, túloldalt csak nagy nehézségek árán jutottak el a kapuhoz. Egyszerűen nem tudtak újítani a franciák, az idő pedig fogyott. Az első kapura tartó lövésük a 70. percben volt, Mbappe távoli próbálkozása fölé szállt.

Viszont az első kapu területére tartó próbálkozásuk már gólt eredményezett. A 80. percben belőtte azt a tizenegyest, amit a Kolo Muani elleni lerántásért ítéltek meg (1–2).

Fotó: Ronald Wittek/Agerpres/EPA

A 82. percben már 2–2 állt az eredményjelzőn: Mbappé duplázott. Messit szerelték le, felívelté a labdát, a franciák támadóka pedig kapásból zúdította a hálóba.

A rendes játékidő hosszabbításában mindkét hálóőr bemutatott egy-egy védést, maradt a döntetlen. Jöhetett a ráadás.

Ennek az első felvonásában Lautaro Matínez újból Argentínát hozhatta volna előnybe, két ízben is kecsegtető helyzetet hagyott ki. Ahogy a második játékrész elkezdődött azért mégiscsak meglett a találat: szépen felépített támadás végén Lautaro Martínez lövését még védte a kapus, de a kipattanót Messi közelről bepofozta (2–3).

Hogy lett volna még ekkor vége? A 117. percben Mbappé mesterhármast jegyzett. A második büntetőjét is értékesítette, miután egy kezezést követően újabb tizenegyest adott a játékvezető (3-3).

1966-ban Geoff Hurst volt a legutóbbi játékos, aki mesterhármast szerzett a vb-döntőben.

A végjátékban mindkét kapunál voltak nagy helyzetek, de maradt az egál.

Mbappé és Messi indította a párbajt – nem hibázták el. Coman kihagyta, Dybala belőtte. A harmadik körben Tchouameni mellé, Paredes belőtte. Kolo Muani értékesítette, ahogy Montiel is.

Argentína nyerte a 2022-es katari tornát, háromszoros világbajnok!

Labdarúgó-világbajnokság, döntő:

Franciaország–Argentína 3–3 (0–2, 2–2, 3–3), tizenegyesekkel 2–4.
Gólszerzők: Mbappé (80., 82., 117., az elsőt és a harmadikot büntetőből), illetve Lionel Messi (23., büntetőből és 109.), Di María (36.).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.