Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Fokozódik a gyűlöletspirál, ez a közpénz meggyalázása – véli az FK Csíkszereda elnöke

Dobos László 2022. szeptember 01., 13:59 utolsó módosítás: 2022. szeptember 01., 15:24

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elhalasztotta a Bukaresti Steaua–FK Csíkszereda (0–4) labdarúgó-mérkőzésen történt magyarellenes incidensek megtárgyalását – várhatóan szeptember hetedikén döntenek. A székelyföldi klub elnöke a romániai stadionokban fokozódó gyűlöletáradatról beszélt, és az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozta.

Fokozódik a gyűlöletspirál, ez a közpénz meggyalázása – véli az FK Csíkszereda elnöke
Szondy Zoltán: mi az ország törvényeit betartva működünk Fotó: Veres Nándor

Szondy Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, nem mennek el szótlanul a Bukaresti Steaua–FK Csíkszereda másodosztályú labdarúgó-mérkőzésén történt incidensek mellett.

„Túl azon, hogy mi a tavaly kikaptunk a Steauától 1–0-ra, idén pedig nyertünk 4–0-ra, a minket, a klubunkat és a magyar közösséget ért sértések ugyanúgy fájnak, mint ahogy fájtak tavaly is. Ismerve a romániai rendszert, elképzelhető, hogy jövőre is lesz ilyen. Köszönjük a labdarúgó szövetségnek, hogy ezekben az esetekben zéró toleranciát mutat: súlyos büntetéseket rótt ki a Kolozsvári U számára a Sepsi OSK elleni meccs után, ami az UEFA-szabványhoz illő döntés. Több mint valószínű, hogy az ellenünk elkövetett incidensek miatt a Steauát is a szabály szerint fogják büntetni. De ha a Steauát megbüntetik, akkor tulajdonképpen minket büntetnek meg" – hangsúlyozta az elnök, majd meg is magyarázta mindezt.

„Jó tudni, hogy mi, az adófizető romániai polgárok vagyunk a Steaua tulajdonosai. A Steauának nem a védelmi minisztérium a tulajdonosa vagy valamelyik páncélos hadosztály, hanem mi, mindannyian.

Ha tehát a Steauát megbüntetik, és kifizetik ezt, akkor a mi pénzünkből teszik, és ez egy teljesen abszurd helyzet. Nekünk mint klubnak, vagy nekem magánemberként is borzasztóan rosszul esett, hogy a szurkolók ennek tudatában viselkednek.

Érdekes módon a bukaresti sajtó nem írta le a Steaua drukkerek legújabb tetteit, amikor Újszentesen (Temes megyében) bántalmazták a Digi TV egyik operatőrét és kiszúrták a közvetítést intéző járműnek a gumiabroncsait. Volt egy ilyen történet is, de a román sajtónak érdekes módon ez már nem érte el az ingerküszöbét” – hívta fel a figyelmet a csíki klub első embere.

Mindenkit szidtak

Szondy elmondta, hogy a Steaua drukkerei azon kívül, hogy szidták a magyarokat, szidták a sajtót, szidták a saját tábornokaikat, gyakorlatilag mindenkit szidtak.

Fotó: Veres Nándor

A Digi Tévét is szidták, pedig a román futballt a tévék tartják fenn a közvetítési díjakból. „Kevés klub van, amely nem várja reszketve a közvetítési díjakat, ezek közül az egyik nyilvánvalóan a Steaua. A védelmi minisztérium klubjának vannak a »legcsőcselékebb« szurkolói. Annyira abszurd, hogy az ember erre szavakat se talál; például arra, hogy ezeket a szurkolókat pénzeli a klub és a klubhoz közel álló személyek. Ne gondolják, hogy Újszentesre, Bukaresttől 500 kilométerre saját pénzén ment ez a társaság. Se a tavalyi, se az idei esetek után senki a Steaua vezetőségéből nem kért elnézést tőlünk, a tulajdonosoktól, az adófizető polgároktól. Az adófizetők pénzéből fenntartott, és nagyon jól fenntartott, hatalmas fizetésekkel fenntartott klubvezetők senkitől sem kértek elnézést. Tőlünk számon kérik a magyar pénzeket, de a román adófizetők pénze nem számít?

Ami történik, az a közpénznek a meggyalázása. A kérdésem az, hogy ezekért ki vállalja a felelősségét?

Számomra nagyon érdekes ez a teljesen abszurd helyzet, hiszen a Steauának feljutási joga sincs. Hányadik védelmi miniszter az, aki tűri ezt? Mintha nem is a honvédelmi minisztérium, hanem valami láthatatlan erő lenne e klub mögött” – hangsúlyozta Szondy.

Büszke saját szurkolóira

Elhangzott, hogy az FK Csíkszereda büszke szurkolótáborára, és elutasítja azt, amiért szidják, mert Csíkszeredában semmi törvénytelen nem történt a lelátókon. „A mi esetünkben soha még csak jelzés sem volt a játékmegfigyelők részéről, hogy »gyerekek, ezt azért nem így kellene«. Mi az ország törvényeit betartva működünk. Azok mellett a jogok mellett, amit a törvény garantál, mi a jövőben is ki fogunk állni. Az nem lesz, hogy mi nem használunk valamilyen szimbólumot, mert valami bukaresti csőcseléknek ez nem tetszik” – folytatta Szondy.

Dicséret a csíkszeredai szurkolóknak Fotó: Pinti Attila

Megtudtuk, hogy a szövetség régóta küzd, színfalak mögött pedig az FK Csíkszereda is küzd azért, hogy változzon a törvény. „Azok az emberek, akik ezeket a kihágásokat a stadionokban elkövetik, mindig megússzák, mert nincs egyéni felelősségre vonás. Épp ezért azzal a felhívással jövünk, hogy a vonatkozó törvényeket meg kell változtatni, mert jelenleg egyéni felelősség nincs! Ez nagyon nincsen jól, és ez a gyűlöletspirál csak fokozódni fog. Ne gondolja senki, hogy ha egy klub fizet 15-30 ezer lej pénzbírságot, akkor ezek a szurkolók le fognak állni. Ők csak felszusszannak, hogy »ezt is megúsztuk, hova megyünk legközelebb«?” – mutatott rá Szondy.

További témák

A sajtótájékoztatón a klubelnök bejelentette, hogy Ráduly Róbert Kálmán már nem dolgozik az FK Csíkszeredánál: a beruházásokért felelős igazgató munkaviszonya az új lelátó és sportbázis felépítésével megszűnt a klubbal, azonban Csíkszereda volt polgármestere továbbra is fog mérkőzéseket közvetíteni. Újságírói kérdésre válaszolva az FK Csíkszereda bajnoki rajtját jellemezve Szondy elmondta, a felnőttek nagyon rosszul kezdtek, de javítottak. Az Ifjúsági Ligában elszenvedett vereségek nehezen emészthetők, de örvendetes az U17-es és az U16-os csapat eddigi szereplése. A klubelnök szerint a női alakulat szép focit játszott az élvonalban való bemutatkozáson.

Szerinte az UEFA Youth League-ben az FK Csíkszereda a lehető legnehezebb ellenfelet kapta, de nagy dolog, hogy a Galatasaray Székelyföldre látogat. Próbálnak jó eredményt elérni török vetélytársuk ellen, annak ellenére, hogy az isztambuli klubnak európai szintű futballakadémiája van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.