Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Magyarellenességért bírságolták meg a Petrolul Ploiești focicsapatot

Bíró Blanka 2021. március 24., 18:41 utolsó módosítás: 2021. március 24., 18:56

Ötezer lejes bírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Petrolul Ploiești labdarúgócsapatának a Sepsi OSK elleni Román Kupa negyeddöntőjében tanúsított magyarellenesség miatt, tájékoztat a panasztevő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Magyarellenességért bírságolták meg a Petrolul Ploiești focicsapatot
A kupamérkőzést Iulian Călin játékvezető a hazai szurkolók xenofób és magyarellenes rigmusok skandálása miatt a 88. percben tíz percig félbeszakította Fotó: fcpetrolul.ro

Felidézik, hogy tavaly március 4-én a Prahova megyei Ilie Oană Stadionban megtartott mérkőzésen a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 1–0 arányban legyőzte az FC Petrolul Ploiești csapatát, így bejutva a Román Kupa elődöntőjébe. A mérkőzésen a hazai pályán játszó együttes szurkolótábora

Magyarország-ellenes obszcén bekiabálásokkal, „bozgorozással”, „Kifelé a magyarokkal az országból!” rigmusokkal, valamint öngyújtók és pénzérmék bedobálásával szakította félbe a mérkőzést.

A diszkriminációellenes tanács a jogvédelmi szolgálatnak a napokban küldött válaszlevélben úgy fogalmaz: a román szurkolók xenofób megnyilvánulásukkal megsértették a magyarok emberi méltósághoz való jogát, nyilvánvaló etnikai alapú megkülönböztetés, rasszizmus történt, amely a diszkrimináció egyik súlyos formája.

A Sepsi OSK Dumiter 35. percben szerzett góljával nyert 1–0-ra Fotó: fcpetrolul.ro

„Üdvözlöm a tanács döntését, bár az összeg mértékét nem tartom megfelelőnek, hiszen a mérkőzésnek nagy nézettsége volt és a magyarellenes hangulat az első perctől érzékelhető volt. Ettől függetlenül természetesen fontos a tanács fellépése, hiszen a diszkrimináció tényének megállapítása a legfontosabb az ilyen ügyekben, még ha az összeg szimbolikus is.

Ezután is minden esetben megtesszük a megfelelő lépéseket, és köszönjük a magyar embereknek, hogy folyamatosan megkeresnek bennünket, ha jogsértést észlelnek

– fogalmazott Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

A kupamérkőzést Iulian Călin játékvezető a hazai szurkolók xenofób és magyarellenes rigmusok skandálása miatt a 88. percben tíz percig félbeszakította.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.