Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Ifjúságiakkal jön Székelyudvarhelyre a Brassói FC?

Zátyi Tibor 2023. augusztus 08., 12:41 utolsó módosítás: 2023. augusztus 08., 14:03

Súlyos helyzetbe került a Brassói FC, miután kiderült, hogy nem indulhat a labdarúgó 2. Ligában. Szerdán 17.30-kor a Román Kupában a Székelyudvarhelyi FC vendége kellene legyen, sajtóhírek szerint ifjúságiakkal utazhat el a Cenk-aljai együttes.

Ifjúságiakkal jön Székelyudvarhelyre a Brassói FC?
Dan Alexa vezetőedző a Brassói FC edzésén Fotó: Facebook/FCBrasovOfficial

Hétfőn derült ki, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) jóváhagyta a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) licencbizottságának korábbi határozatát, így biztossá vált, hogy a Brassói FC nem indulhat a 2. Ligában, és helyét a Progresul Spartac veszi át.

A ProSport szerint a Brassói FC-vel szerződésben álló játékosok bármelyik csapathoz szabadon aláírhatnak, mivel a szerződésükben van egy záradék arra az esetre, ha nem a 2. Ligában folytatják, ugyanez vonatkozik az edzőkre is.

Az oldal szerint amint Dan Alexa vezetőedző a hétfői edzés előtt közölte a játékosokkal a hírt, perceken belül kiürült a brassói csapat öltözője.

2021 nyarán a brassói önkormányzat jóváhagyta, hogy a feljutott Brassói Corona CSM helyét a másodosztályban átadja a Sport Club Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște Egyesületnek, amely megkapta az FC Brașov márkanevet és az FRF-től a 2. Ligában való indulás jogát.

A második vonalban eltöltött két év alatt a brassói klub a középszerűségben vergődött, a menedzsment pedig számos hibát követett el, ez vezetett a jelenlegi kilátástalan helyzetig. A Brassói FC az előző idény alapszakaszában a 9. helyen végzett, az alsóházi rájátszás B csoportját pedig megnyerte.

Ifjúságiakkal a Román Kupában?

Szerdán 17.30-kor Székelyudvarhelyen kell játszania Brassónak a Román Kupa második fordulójában. Abban az esetben, ha a klub nem tudja nevezni az első csapat játékosait, akkor elképzelhető, hogy az U19-es ifjúságiakkal lép pályára.

Amennyiben a brassóiak nem jelennek meg a kupamérkőzésen, az FRF fegyelmi és etikai bizottsága kizárja a klubot a szövetség által szervezett versenyekből,

és amennyiben folytatni akarja tevékenységét, akkor csak a Brassó megye legalsó szintű bajnokságában, az 5. Ligában vehet részt.

Július második felében a két együttes játszott egymással egy felkészülési mérkőzést Brassóban, a házigazda Tudor Oltean és Bebeto Lupuleț góljaival 2–1-re nyert, az udvarhelyiek találatát Hadnagy Tamás szerezte.

A Cenk-aljai város felnőtt labdarúgása ismét mély gödörben van, hiszen az elmúlt héten, a Román Kupa első fordulójában a 3. ligás Brassói SR Municipal úgy utazott el ugyancsak Székelyudvarhelyre, hogy mindössze hat játékosuknak volt érvényes leigazolása, így a mérkőzést nem rendezték meg, az SZFC pedig játék nélkül jutott a második fordulóba.

A Brassói FC vezetősége közben kiadott egy közleményt a klub körül kialakult helyzet tisztázására.

„Tegnap megkaptuk a TAS végleges döntését klubunk 2. Ligában való játékjogáról. A Brassói FC automatikusan megkapta a 3. Ligában induláshoz járó jogot. Jelenleg nehéz a helyzet. A játékosokat tájékoztatták erről a döntésről, és kevesebb mint 24 óra alatt tizenöten már aláírták a szerződésük felbontását. Szabadon aláírhatnak bármelyik másik klubhoz. Köszönjük nekik mindazt, amit a klubunkért tettek, és sok sikert kívánunk nekik.

Visszatérve a licencügyekre. Azért kerültünk ebbe a helyzetbe, mert a licencelési dossziét úgy állították össze és mutatták be, ahogy... Tehát formális problémákról beszélünk. A helyzet annál is inkább elkeserítő, mert összességében a Brassói FC-nek nem voltak pénzügyi problémái. A fizetések naprakészek voltak, nem voltak viták a játékosokkal vagy a klub más tagjaival. Emellett a klubnak biztosítva volt a 2. Liga 2023–2024-es szezonjára a finanszírozás, és gondolkodtunk az élvonalba való feljutáson.

Ki a bűnös? A klub vezetőségében mindenki kollektíven hibás. Ilyen körülmények között a vezetőség minden tagja, akinek még érvényes szerződése van, benyújtja lemondását. A Brassói FC jelen lesz a holnapi Román Kupa-mérkőzésen Székelyudvarhelyen. Egy többnyire ifjúsági játékosokból álló csapattal vesz részt. Normális, hogy a román labdarúgás egyik hivatalos versenyét megtiszteljük.

Az átszervezés és a klub jövőjéről szóló döntések ezután következnek. Fontos tudni, hogy a Brassói FC-nek az elmúlt években sikerült egy utánpótlás-akadémiát kialakítania, amely eredményeket is hoz. Ez fontos nevelőintézet lehet mind a brassói, mind a román labdarúgás számára. Közel 300 gyermekről és ifjúsági játékosról beszélünk, akiknek folytatniuk kell a tevékenységüket” – áll a brassóiak sajtóközleményében.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.