Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Rengeteg matek, sokismeretlenes egyenlet – székely szemmel a hokivébén

Gergely Imre 2024. május 04., 12:15

Három meccsből kettőt megnyertünk, mégse jutottunk még oda ahova kéne – mondta a hokivébé egyik Gyergyószentmiklósból kiutazott nézője a pénteki forduló után. A zárónap előtt több a nyitott kérdés, mint az eldöntött tény.

Rengeteg matek, sokismeretlenes egyenlet – székely szemmel a hokivébén
Galérianézet
Ember legyen a talpán aki megjósolja, mi lesz a zárónapon Fotó: Gergely Imre

Ha Románia válogatottja legyőzi Del-Koreát akkor szinte biztosan eléri az alapvető célt, benntmarad a Divízió I/A értékcsoportban. Sőt ezzel még akár abba a hihetetlen helyzetbe is kerül, hogy a feljutás sem lesz lehetetlen. Amennyiben viszont alulmaradnak a mieink, akkor hiába a Magyarország elleni szerdai siker, még kieshetnek. Nem mondható tehát az, hogy tét nélküli lett volna a Bozenben (Bolzanóban) zajló vébé első pénteki meccse.

Itt sem Molnárék voltak az esélyesebbek, de lehetett arra számítani, hogy ha meg tudják ismételni azt a fegyelmezett játékot és azt a szinte hibátlan védekezést, amit Magyarország ellen mutatták, akkor még újabb győzelem is lehet ebből.

És meg tudták ismételni.

Az ázsiaiak nem találtak fogást a mieinken és Gliga saját kipattanójára még kétszer rálőve megszerezte a vezetést majd a második harmadban Sándor-Székely a Magyarország elleni győztes találata után másodszor is nagyon fontos gólt lőtt.

Innen ugyan visszajöttek a koreaiak, de Péter emberhátrányban lőtt gólja meghozta az újabb nagy sikert.

Fotó: Rédai Attila

Ez egy olyan győzelem volt, aminek már minden székely nagyon tudott örülni a csarnokban. A román himnusz elhangzása után nem maradhatott el a székely himnusz eléneklése sem. A szervezők a csarnok hangosítását is lekapcsolták, megadva a tiszteletet. Lehet, hogy nem tudták, hogy ez milyen jelentőséggel bír az éneklőknek, de azt látták, ahogy a romániai válogatott 1-2 kivétellel sisakot levéve áll vigyázban a lelátó előtt.

Ezzel nagy vonalakban eldőlt, hogy Románia nem esik ki az értékcsoportból. Innentől arra kellett figyelni, hogy mi lesz a nap következő két mérkőzésén.

Szlovénia nem bakizott, Japánt 3–1-re legyőzte.

Este az Olaszország–Magyarország csatára telt meg a Sparkasse Aréna. Szinte zsúfolásig, közel 5400 néző zsúfolódott be a csarnokba. Ebből legalább 1500 magyar szurkoló, és 400-500 olaszországi drukker (nyilván a többiek nagy része is a házigazdák győzelmét szerette volna, de aki nem szurkol, hanem csak csendben nézi az eseményeket az hogyan lehetne szurkoló).

Fotó: Rédai Attila

A magyar tábor hangban látványban magasan felülmúlta az azurrikat. Hokiban azonban egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. Háriéknak láthatóan jót tett a szerdai fiaskó és az utána következett cirkusz, mert nagyszerű, fegyelmezett játékkal állították meg az elvileg jobb erőkből álló hazai együttest. Ötször robbant a csarnok, de mi nyilván azt a három hangrobbanást szerettük nagyon, amit Sofron, Mihály és Varga találatainál engedett ki magából a magyar tábor.

Óriási győzelem.

És most jön az, hogy mi lett volna HA Varga gólja még a 60 perc letelte előtt történik. Akkor Magyarország már újra biztosan feljutott volna az elitbe.

De így maradt rengeteg HA, azaz matekozás, számolgatási lehetőség. A szurkolói zónában hajnalba nyúló buliban is számos számtanpéldát és egyenletet megoldottak fejben, aki ért hozzá az valószínűségszámítási képleteket is használt.

Mindezeket röviden összegezve: akár megtörténhet az, hogy Románia 6 szerzett pontjával kiesik, mivel előállhat egy olyan helyzet, hogy Dél-Korea legyőzi Olaszországot és ők is mindketten 6 pontosok lesznek. Ilyenkor nem az egymás elleni meccs számít, hanem minitáblázat sorrendje dönt és a mieinknek rosszabb a gólkülönbsége.

Fotó: Gergely Imre

Magyarország akár vereséggel is feljuthat, ha Olaszország nem nyer rendes játékidőben Dél-Koreával szemben. Még hosszan sorolhatnánk a szombati játéknap előtti lehetséges variációkat...

De ahogy Sofron István is mondta a meccs után: nem matekozni kell hanem nyerni. Tehát Románia verje csak meg Japánt, Magyarország pedig Szlovéniát és akkor minden a legnagyobb rendben lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.