Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Felelőtlen és veszélyes precedenst teremthet a hokiszövetség döntése

Székely Sport 2022. november 18., 13:15 utolsó módosítás: 2022. november 18., 13:33

A Román Jégkorong Szövetség (FRHG) a héten egyoldalúan szerződést bontott a Sportminisztériummal, és ezzel lemondott a költségvetési támogatásról. Novák Károly Eduárd sportminiszter szerint a szövetség döntése felelőtlen és veszélyes precedenst teremthet.

Felelőtlen és veszélyes precedenst teremthet a hokiszövetség döntése
A jégen zajló csatározások egyre inkább háttérbe szorulnak Fotó: Veres Nándor

A szerződésbontás mellett az FRHG arról is tájékoztatta a Sportminisztériumot, hogy fellebbezést nyújtott be a szövetség szeptemberi küldöttgyűlésén hozott határozatokat felfüggesztő sportminisztériumi döntés ellen. Mint közleményükben írták, tisztában vannak azzal, hogy ez döntés nagy hatással lesz a szövetség munkájára, de ebben a szélsőséges formában tiltakoznak a sportminisztériumnak az FRHG munkájába való törvénytelen és erősen átpolitizált beavatkozása ellen.

A Román Jégkorong Szövetségnél kialakult helyzet aggasztó a román sport számára, és veszélyes precedenst teremthet. Az a tény, hogy az FRHG vezetőségének képviselői nem törvényes választásokat szerveznek, majd a Sportminisztériumtól való úgynevezett leválással kockáztatják a román jégkorong finanszírozását, csakis felelőtlenség lehet. A Sportminisztérium több panaszt követően, a rendelkezésére álló jogalapnak megfelelően, ahogy az természetes, és ahogyan más szövetségeknél is, beavatkozott, amikor a jogi és alapszabályi rendelkezések megsértésének gyanúja merült fel.

Ráadásul, meg kell jegyezni, hogy az FRHG képviselői nem tettek eleget azon kötelezettségeiknek, hogy a minisztérium által végzett ellenőrzések során a leltározott áruk ellenőrzése céljából rendelkezésre bocsássák a dokumentumokat és lehetővé tegyék a raktárhelyiségekbe való bejutást” – olvasható a sportminisztérium közleményében.

A hokiszövetség döntésének előzménye, hogy a Novák Károly Eduárd vezette szaktárca a hónap elején felfüggesztette az FRHG szeptember 15-i tisztújító közgyűlésén hozott határozatok hatályát, amikor újabb mandátumot szavaztak meg Alexandru Hălăucă elnöknek. A minisztérium által jelzett szabálytalanságok között szerepel, hogy a szövetség elnöksége a választásokat megelőzően úgy döntött, hogy a 2021-2022-es országos bajnokságban résztvevő összesen 25 klub közül 12-nek ne legyen szavazati joga – akkor a székelyföldi pályázatok többségét elutasították, és számos klub szavazati jogát is felfüggesztették.

A szövetség tartozásra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, anélkül hogy pontosan megjelölte volna, a szabályzat mely cikkelye alapján járt el. Ugyanakkor, a minisztérium képviselői megjegyezték, hogy volt olyan klub is, amely szavazhatott, pedig tartozása volt, és a 2021-2022-es szezonban nem indult klub is szavazati jogot kapott a közgyűlésén.

„Ezek a tények azt mutatják, hogy visszaélések történtek, és a sportminisztérium csak így kezelheti a helyzetet. Mint azt a minisztérium november 7-én bejelentette, az ügyben megindultak a szükséges eljárások, nevezetesen az FRHG tisztújító közgyűlésén elfogadott határozat végrehajtásának felfüggesztése.

A közelmúlt eseményeinek fényében fontos, hogy mindenekelőtt a sport fejlődését és a magas szintű teljesítményhez szükséges keretek biztosítását helyezzük előtérbe, ami nem lehetséges, ha ilyen visszaélések történnek”

– jegyezte meg Novák Károly Eduárd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.