Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az FK Csíkszereda kiáll a válogatott hokisok mellett

Székely Sport 2022. május 11., 16:26 utolsó módosítás: 2022. május 11., 23:17

Az FK Csíkszereda 2. Ligában szereplő futballklub két nyelvű, románul és magyarul megírt hosszú közleményt adott ki szerdán, amelyben az utóbbi napokban beszédtémává vált esetet boncolgatják és amit a fővárosi sajtó botrányosnak nevezett, miszerint a szlovéniai jégkorong-világbajnokságon román színekben játszó székelyföldi játékosok a magyar együttessel közösen énekelték a székely himnuszt. 

Az FK Csíkszereda kiáll a válogatott hokisok mellett
Fotó: Veres Nándor

A klub elnöke, Szondy Zoltán által jegyzett írás szerint azért állnak bele ebbe a történetbe ők is, mert az FK Csíkszereda közérdekűvé nyilvánítása és a zömében székelyekből álló román jégkorong-válogatott pellengérre állítása között kapcsolat van. És azt szeretnék, ha – magyar olvasóik mellett – az alábbi sorokat minél több román sportember, újságíró elolvasná.

Az FK Csíkszereda történetében egyfajta mérföldkő, hogy Románia kormánya közérdekűnek nyilvánította az egyesületet, ám – teljesen érthető módon – az esemény és az azt szentesítő kormányhatározat kapcsán senki sem kapta fel a fejét, ment az élet előre. Ezt nem lehet elmondani a legutóbbi magyar-román jégkorong mérkőzés után történtekről, hiszen kár is ragozni, mindenki tudja a Kárpát-medencén belül és kívül: a romániai magyar hokisták elénekelték a székely himnuszt szurkolóikkal együtt. A történést felfújta a román sportsajtó (melynek nagy része kifejezetten szélsőséges és magyarellenes, de ezt az általuk többször jelzett tényt most nem feszegetik), átvette a teljes sajtó, politikusok ítélkeztek, dióhéjban: megy a cirkusz.

„Az FK Csíkszeredát, az általunk működtetett futballakadémiát közérdekűnek nyilvánította Románia kormánya, tette ezt nem pillanatnyi szeszélyből, hanem a beküldött óriási mennyiségű dokumentum több hónapig tartó tanulmányozása után. Mely dokumentumok közül az egyik legnagyobb súlya értelemszerűen a Román Labdarúgó Szövetség meleghangú ajánlásának volt. Segítségüket, a Román kormány, a Miniszterelnök úr és az ügyünket kedvezően láttamozó miniszterek segítségét ezúttal is köszönjük. Megszületett a kormányhatározat, az FK Csíkszereda – tudtunkkal elsőként és egyetlenként a futballakadémiák, futballklubok sorában – közérdekűnek nyilváníttatott Románia kormánya által” – mutatott rá.

Felidézte, hogy az FK Csíkszeredának a gyerekei, fiataljai, magyarok, románok egyaránt, minden mérkőzésük előtt és után „Székelyföld!” kiáltással buzdítják önmagukat és komolyabb sikerek után (ezekből jut is, hála Istennek) eléneklik a székely himnuszt… Igen ám, de az FK Csíkszereda felnőttcsapata minden hazai mérkőzés után saját szurkolótábora elé áll és elénekli, meghallgatja a székely himnuszt.

Ez olyannyira köztudott, hogy 2019 tavaszán, egy akkoriban sorsdöntő Comuna Lénárdfalva–FK Csíkszereda bajnoki előtt a házigazdák úgy próbálták szurkolóikat, játékosaikat még inkább feltüzelni, hogy meccs előtt elhúzták a székely és a román himnuszt egyaránt! Más kérdés, hogy őket, a számomra rendkívül szimpatikus máramarosi román közösség lelkes képviselőit, ezért senki sem támadta meg és nemzetárulózta le…

„Tehát hogyan is van ez? A válasz sokak számára kegyetlen, de egyszerű: a székely himnusz és a romániai közérdek összefér. Mi a helyzet az FK Csíkszereda esetében? Félretéve közérdekűvé nyilvánításunk szociális, vagy oktatáshoz kötődő okait, a focinál maradva:

akadémiánk már létrehozása alkalmából téma volt a román és a magyar szakszövetség között és egyetértés született abban, hogy futballakadémia létrehozása a Székelyföldön közös, román-magyar érdek. Tudott tény egyébként, hogy a magyar és román szövetség közötti viszony felhőtlen.

Az FK Csíkszereda azóta többször látta vendégül Románia korosztályos válogatottjait, fiúkat, lányokat egyaránt, ezek az edzőtáborok vagy ingyenesek voltak vagy mélyen áron aluliak, vendégeink mindig elégedetten távoztak. Az FK Csíkszereda többrendben nyújtott technikai segítséget is Románia válogatottjainak. Továbbá, beruházásaink során számos futballpálya épült Erdélyben…”

Szondy Zoltán tovább ragozza, az évek során több tucatnyi növendékük volt Románia korosztályos válogatottjainak tagja, jelenleg is többen vannak, kettejüket újra behívták Románia U19-es válogatottjába, mely – ebben a korosztályban a román futballtörténelem során először – bejutott az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé. Ez az U19-es válogatott, Románia válogatottja az Eb előtti felkészülés keretében, május 27-én edzőtáborba vonul. Ide, Csíkszeredába, számukra megtiszteltetés, hogy jönnek, a létesítményeinket természetesen ingyenesen fogják használni. Ezeket a tényeket azért tartja fontosnak leírni, mert a romániai klubok közül az FK Csíkszereda szinte-szinte egyetlenként segíti önzetlenül Románia utánpótlás-válogatottjait.

Ahányszor meghívó érkezik Bukarestből (vagy, igen, Budapestről), játékosaik azonnal mennek, nem dugdossuk őket, nem ügynökök döntik el, hogy kit engedjünk el s kit nem, stb. És a Románia színeiben játszó játékosaik hozzáállására, harciasságára sosem volt panasz, sőt! Mentalitásukat minden szövetségi kapitány kiemelte, dicsérte.

Ismétlem: ezek a gyerekek minden meccsük előtt és után Székelyföldet éltetik, székely himnuszt hallgatnak és énekelnek, és büszkék erre. Arra is büszkék, hogy román válogatottak. Mint ahogyan – újra a kettősség – a magyar válogatottba eljutó gyerekeink is büszkék arra, hogy piros-fehér-zöld mezben játszhatnak. És igen, meg lehet sértődni, de leírom: az a román ember, aki ezt a kettőséget nem érti meg, nem akarja megérteni, az ösztönösen vagy tudatosan magyarellenes.

Mi, az FK Csíkszereda román sportbarátainkkal, partnereinkkel együtt tudjuk: futballakadémiánk a maga szerény módján a magyar-román közeledést, barátságot szolgálja. És ebbe belefér a székely himnusz, belefér a magyar zászló és belefér az, hogy sok székely növendékünk szekrényében ott lóg a piros-sárga-kék melegítő”.

Befejezésül pedig visszakanyarodott a jégkoronghoz „Ott, ahol a román uszítók, vagy könnyű népszerűségre vágyó politikusok árulást látnak, mi teljesen mást. Azt látjuk, hogy egy megerőltető, sikerekben gazdag szezon után a székely-magyar hokista nem egzotikus szabadságon élvezi jól megérdemelt prémiumát, hanem elment Romániát képviselni. Ezt teszik, amióta hoki van Romániában.

És – szomorú tán a román sport szempontjából, de tény – addig van hoki Romániában, amíg ők vannak. És azok a politikusok, akik görcsöt kapnak a székely himnusztól, kérdezzék meg maguktól: ők mit is csináltak a román jégkorong, s úgy általában a román sport érdekében?

Jelenleg Romániában egy jégkorongakadémia működik. Hadd ne írjam le, melyik állam támogatásával”.

Végszóként: az FK Csíkszereda kiáll az elmúlt napokban ártatlanul meghurcolt székely-magyar, román válogatott hokisták mellett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.