Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Büntetést helyezett kilátásba a hokiszövetség elnöke a székely himnuszt éneklő játékosoknak

Székely Sport 2022. május 10., 12:36 utolsó módosítás: 2022. május 10., 12:50

Nagy port kavart a fővárosi sportsajtóban hétfőn az a jelenet, amikor a túlnyomórészt magyar ajkú játékosok alkotta romániai jégkorong-válogatott a székely himnuszt énekelte a Magyarország elleni világbajnoki mérkőzés után. Az esetre reagált a Román Jégkorong Szövetség elnöke, Alexandru Hălăucă, aki sürgősségi ülés összehívását kezdeményezi, ahol kielemzik a felvételeket.

Büntetést helyezett kilátásba a hokiszövetség elnöke a székely himnuszt éneklő játékosoknak
Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

A két sportportál közül a ProSport „felháborító jelenetként”, a Gazeta Sporturilor „botrányos pillanatként” jellemezte a Ljubljanában történteket, mindkét lap kiemelve, hogy három román nemzetiségű hokis nem csatlakozott az első sorban állva éneklőkhöz.

A szövetség első embere az Agerpres hírügynökségnek megjegyezte, hogy látta azokat a képeket, amelyeken a romániai játékosok a magyar szurkolótábor előtt álltak a himnuszok éneklésénél, de mivel nem volt ott a helyszínen, nem tudja azt állítani, hogy ők is együtt énekeltek a nézőkkel. Alexandru Hălăucă azt is kifogásolta, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a magyar szurkolótáborban foglalt helyet, mert magas rangú állami tisztségviselőként Romániát képviseli, így a romániai csapatot kellene támogatnia.

A szövetség elnöke kiemelte, hogy sürgősségi ülés összehívását kezdeményezi és meghallgatja Novák Károly Eduárd sportminiszter álláspontját is, majd eldöntik, hogy a törvény szerint milyen intézkedéseket lehet hozni. Hălăucă közölte, hogy a rendelet szankciókat ír elő Románia nemzeti jelvényeire vonatkozóan – a játékosok ugyanis piros-sárga-kék felszerelésben voltak a himnuszok eléneklése közben –, de pontosan nem tudta megmondani, hogy milyen büntetésre számíthatnak, ha kiderül, hogy a magyar szurkolótáborral együtt énekeltek.

A romániai válogatott teljesítményéről Alexandru Hălăucă csalódottan nyilatkozott, mondván, hogy mind a négy elveszített mérkőzésen többet várt a játékosoktól. „Az én szemszögemből a játékosok teljesítménye nem volt kielégítő. Sokkal többet vártam minden meccsen a válogatottól. Kielemezzük a mérkőzéseket az edzők szemszögéből, megnézzük a beszámolóikat, majd megbeszéljük a tapasztaltakat minden érintettel. Még egyszer megnézzük a meccseket és minden játékost külön elemzünk” – tette hozzá a szövetség elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.