Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az idei volt az eddigi legnehezebb Hargita Rali

Zátyi Tibor 2024. április 29., 14:04

Előre nem látható események, súlyos balesetek nehezítették a 32. Hargita Rali szervezőinek dolgát. Az akadályokat viszont elhárították és különösebb probléma nélkül sikerült lebonyolítaniuk a versenyt. Ferencz Csaba főszervezővel beszélgettünk.

Az idei volt az eddigi legnehezebb Hargita Rali
A Teslovan/Cseh páros technikai gondokkal küzdött a verseny végén Fotó: Rallyphoto Hunters

„Amióta a Hargita Ralit szervezem, ez volt a legnehezebb versenyem. Ennyi problémával, amit az utolsó percben, határidőre kellett megoldani, nem találkoztam még. Habár ez kívülről nem látszott, rengeteg energiát elvont tőlünk. A szövetségi megfigyelő idén is elégedett volt a rendezéssel, egy-két apróságot hiányolt, de minden más a helyén volt, a biztonsági tervtől az utolsó szögig” – foglalta össze a ralit a Székely Sport kérésére a főszervező.

Ahogy elrajtolt a verseny, rögtön érkeztek a nehézségek. A címvédő Simone Tempestininek a Bucsinon technikai hibája adódott, megállt az autója, emiatt több mint húsz perc hátrányt szedett össze, míg a junior Európa-bajnok Maior testvérpárosnak defektjük volt.

Raul Badiu végig vezetve nyerte meg a ralit Fotó: Rallyphoto Hunters

Ezen a szakaszon meggyúlt egy versenyautó is, ez pedig egy olyan láncreakciót idézett elő, amely megnehezítette a verseny első felének a lebonyolítását. „Be kellett küldenünk a tűzoltóautót és a mentőautót, és mivel hosszú a szakasz, közel fél órával nyúlt meg a tervezett program. Aztán a városi gyors elején történt egy szerencsétlen baleset, a körforgalomban kitörött egy driftautó kereke, és emiatt nehezen tudtuk elszállítani a pályáról. Sajnos itt is csúszás történt. Viszont nagyon örvendtünk annak, hogy ismét nagyon nagy számban ott volt az udvarhelyi közönség a pálya szélén” – folytatta Ferencz Csaba.

A verseny második napján, szombaton a kellemes, tavaszias idő miatt rengetegen kimentek a gyorsasági szakaszokra. „Számítottunk arra, hogy sokan lesznek kint a pályákon, emiatt időben megerősítettük a biztonsági ellenőrzést. Az első kör gondmentesen lement, a versenyzők visszajelzéséből is azt láttuk, hogy minden a helyén van. Aztán a második körön jöttek a nehézségek. Șerban Badea súlyos balesetet szenvedett, be kellett küldeni a mentőket, tűzoltókat, akik ki kellett szabadítsák a versenyzőt a roncsból. A pilótát rögtön beszállították az udvarhelyi kórházba. Kiderült, hogy több bordája és a kulcscsontja is eltörött, ezért felülvizsgálatra helikopterrel Kolozsvárra vitték, ahol megállapították, hogy szerencsére nem történt komolyabb baja. Ez nagyban köszönhető a modern versenyautók biztonságának is, megvédte a pilótát és a navigátort: a GPS 11G-s lassulást mért, a kocsi másfél másodperc alatt lassult le 101 km/h-ról 0-ra” – emelte ki a főszervező.

Fotó: Rallyphoto Hunters

A harmadik körön is történt egy komolyabb baleset, Remus Cotuț törte össze a kocsiját, így ismét be kellett küldeni a pályára a mentőket és a tűzoltókat, akik ismét nagyon gyorsan és hatékonyan léptek közbe és oldották meg a problémát. „Ilyenkor megállítjuk a versenyt, addig nem indul el az autó a pályán, míg mindenki vissza nem áll a pozíciójára, a mentő- és a tűzoltókocsi is. Szerencsére velük nem történt komolyabb baj, az ütközés miatt kissé zavartak voltak. Amúgy Cotuț navigátora, a ralis berkekben komoly névnek számító Giovanni Bernacchini nagyon elégedett volt a versennyel, a pályák és környékünk szépsége elvarázsolta” – tette hozzá Ferencz Csaba.

A Hargita Rali továbbra is az egyik legnépszerűbb verseny az országos bajnokságban, 75 páros állt rajthoz, a mezőny pedig egyre színesedik, hiszen francia, dán, bolgár, olasz és magyar versenyző vagy navigátor is volt a benevezettek között.

Most már kijelenthetjük, hogy nemzetközi szinten is egyre többen felfigyelnek ránk, a külföldi vendégeink pedig nagyon jól érezték magukat nálunk. Amióta a ralit szervezzük, ennyi pozitív visszajelzést még nem kaptunk”

– zárta az összefoglalóját a főszervező, Ferencz Csaba.

Az idei verseny volt az utolsó a jelenlegi pályákkal, jövőre legalább ötven százalékban megváltozik az összeállítása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.