Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A Magyar Nagydíj – az összes csodáival együtt

Székely Sport 2023. július 25., 12:32 utolsó módosítás: 2023. július 25., 12:36

Hogyan zajlik egy Formula–1-es versenyhétvége? Milyen mindez egy autóversenyző szemével? Mi kell ahhoz, hogy a hétszeres világbajnok interjút adjon? Élménybeszámoló, érdekességek a lelátón innen és túl a Hungaroringről.

A Magyar Nagydíj – az összes csodáival együtt
Galérianézet
Nagyüzem volt egész héten a Hungaroringen Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Idén 38. alkalommal rendeztek Formula-1-es futamot a Hungaroringen, ezzel a Magyar Nagydíj Monza mögött a második azoknak a versenyeknek a rangsorában, amelyek folyamatosan szerepelnek az F1-es naptárban.

A pályát a rajongók és a versenyzők egyaránt imádják, ennek egyik jele az is, hogy az időmérő edzés napján jelentették be a szervezők, hogy a mogyoródi pályával szerződést hosszabbít az F1, az eredetileg a 2027-ben lejáró megállapodást öt évvel, 2032-ig hosszabbították meg (versenysorozat jogtulajdonosa ugyanakkor a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os futamig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását).

A hétvége programja csütörtökön indult, az F1-es biztonsági és orvosi autók tesztjével, amit a boxutca látogatása követett. A szünetekben a nézők egy filmforgatásba is beleshettek, a pályán köröztek ugyanis a Brad Pitt és a Damson Idris főszereplésével készülő film versenyautói. A stábnak külön garázsa is volt boxutcában, ők voltak ugyanis a tizenegyedik csapat.

A Williams csapat versenyautója a boxutcában Fotó: Szécsi Zsolt

A csütörtöki nap eseményeire külön jegyet kellett váltaniuk az érdeklődőknek, amelynek előfeltétele volt egy egész hétvégés bérlet megléte. Pénteken rajtolt a hivatalos versenyprogram az F1-es autók tesztjével, melyet az F2-es és F3-as széria időmérője követett, a napot pedig az F1-es csapatok újabb szabadedzése zárta.

Aki korán kel, sprintfutamot lel

Akár ez is lehetne a Magyar Nagydíj szombatjának mottója, hisz a nap az F3-as versenyzők sprintjével indult kora reggel, amit a F1-esek utolsó szabadedzése követett. A délutáni menetrendet az F2-es autók sprintfutama nyitotta, majd a nap fénypontja következett: az F1 szériájának időmérője.

Utólag kijelenthető, hogy az időmérő több meglepetést és izgalmat hozott, mint a futam maga: a Q1-ben már kiesett az a George Russell, aki tavaly megnyerte a kvalifikációt, idén viszont csak a 18. helyről indulhatott. Ugyanakkor az Alfa Romeo csapata az elmúlt 11 év legjobb időmérős eredményét érte el azzal, hogy Valteri Bottas a hetedik, míg Csou az ötödik pozícióból rajtolhatott.

Lando Norris McLarenje a verseny előtt Fotó: Szécsi Zsolt

Lewis Hamilton több szempontból is rekorder, a Hungaroringen nála többször senki sem nyert futamot. Ennek ellenére meglepetésnek számított az időmérős győzelme, ami szemmel láthatóan neki is különösen édes volt: a nyilatkozatából kivehető volt, mennyire sokat jelent neki az, hogy győzni tudott az időmérőn. A brit versenyző mellől Max Verstappen indulhatott a második rajtkockából, őt Lando Norris és Oscar Piastri követte, majd Csou, Leclerc, Bottas és Alonso volt a sorrend, a top 10-et pedig Sergio Perez, valamint Nico Hulkenberg zárta.

Sok izgalom nem jutott ugyanakkor a vasárnapi futamra, aminek az első köre tartogatott csak némi meglepetést. A rajtnál csúnyán beragadt, Csou vezette Alfa Romeo okozott balesetet, aminek elszenvedője a két Alpine pilóta, Pierre Gasly és Esteban Ocon lett, mindketten kiestek a versenyből. Az élen Max Verstappen vette át a vezetést, el sem engedve azt a leintésig, több mint fél perces előnnyel haladva át a célvonalon a második Lando Norris előtt, akit a hatalmasat küzdő Sergio Perez követett. Piastri mellett az első tízbe még a két Mercedes, a két Ferrari, illetve a két Aston Martin pilóta fért be.

A Hungaroring utolsó kanyarja Fotó: Szécsi Zsolt

Bár a futam maga kevés beszédtémát tartogatott, ez nem volt elmondható a díjátadóra, ahol a második helyét ünneplő Lando Norris eltörte Max Verstappen, Herendi porcelánból, több mint fél éven át készített, 30.000 eurót érő díját. Az eset után egy nappal mindenki megnyugodhatott: a McLaren csapata elnézést kért a hollandtól, a manufaktúra pedig biztosította a feleket, hogy néhány hét múlva új díjat kap a holland címvédő.

Negyedik alkalommal voltam kint a magyar nagydíjon, amit egy rendkívül profin megszervezett, precízen összerakott rendezvénynek tartok. egyre nagyobb népszerűségnek örvendő futam helyszíne ugyanakkor változtatásokért is kiált, szemmel láthatóan egyre kevésbé bírja el az évről-évre növekvő embertömeget.

Kíváncsi voltam, hogyan látják mindezt a színfalak mögül. Szelecky Ádámmal, az M4 sportriporterével beszélgettem a futam előtt. Ő több mint egy utazó riporter: a Boxutca csatornáján keresztül mutatja be az F1 belső világát a követőknek és hozza azt a lehető legközelebb hozzájuk.

– Mikor és hogyan kerültél az F1 világába?

– Műsorvezetőként kezdtem el dolgozni a magyar médiában a 90-es évek végén, majd a kamera túloldalára is átkerültem mint producer, szerkesztő, rendező. Az idő múlásával felmerült bennem, hogy imádom a Forma-1 világát és szívesen kipróbálnám magam benne. Tizenöt éves tévés múlttal érkeztem, ahol be kellett járnom a ranglétra kötelező fokait, meggyőzzem a stábot arról, hogy igenis helyem van itt. Nekem ez a passió munkám. A Forma-1-ben utazó riporter vagyok, ugyanakkor más tévéműsorokban teljesen más pozícióban dolgozom.

Tömeg várja az F1-es pilótákat a színpadra Fotó: Szécsi Zsolt

– Hogyan épül fel egy ilyen versenyhétvége?

– Egy rendkívül olajozottan működő gépezet. A 2024-es nagydíj szervezése már egy nappal az idei futam után el fog kezdődni. Precízen ki kell számolni, meg kell tervezni mindent, amihez idő szükséges. A versenyhétvége láthatóbb része hétfőn kezd el épülni, ekkor érkeznek meg az első kamionok, majd kedden jönnek a csapatok és épülnek a motorhome-ok, amiket szerda estig fejeznek be. A versenyzők csütörtökön érkeznek a sajtó munkatársaival együtt, ekkor készítjük az első interjúkat. Péntekektől indul a versenyprogram. A vasárnapi futamnak még nincs is vége, már elkezdik lebontani az épületeket és indul tovább az egész csapat a következő hétvégére. Ez egy nagy fegyelmet igénylő gépezet.

– Ebben a gépezetben mi a te szerepköröd?

– A hivatalos szerepköröm mint utazó riporter az, hogy interjúkat készítsek a versenyzőkkel, illetve hogy a műsorba műsorelemeket találjak ki és leforgassam azokat. Ugyanakkor van az emberi része az egésznek, amit nem várnak el tőlem, de én magamtól igen: hogy az embereket közelebb vigyem a Forma-1 világához, ezáltal minél közelebb érezhessék magukat a kedvenceikhez, az egész egy minél személyesebb élmény legyen.

– Mennyire zárt a Forma 1 világa?

– Bernie Ecclestone idejében ez a világ nagyon zárttá lett alakítva. Ez is volt az egyik varázsa, hogy nem igazán lehetett belelátni. Amikor a Liberty megvette Ecclestone-tól a jogokat, ez lazult egy kicsit. Most jóval hozzáférhetőbb a Forma-1, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Az, hogy a versenyzők milyen kapcsolatban vannak egy újságíróval, az sok mindentől függ. Függ az újságíró származásától is. Például a Ferrari nagyon jóban van az olasz újságírókkal. Egyfajta távolságot persze mindenki tart, mert másképp ez a szakma rovására menne. Persze előfordul az ellenkezője is, mint amikor az egyik versenyző összejön a riporterrel, lásd Alonso esetét, de engem még egyik versenyző sem hívott el kávézni és ez így is van jól.

Szeleczky Ádám és Lewis Hamilton, interjú közben Fotó: Facebook/Szeleczky Ádám

– Hogyan zajlik egy interjú leszervezése a versenyzőkkel?

– Azt, hogy én Lewis Hamiltonnal interjút szeretnék csinálni, már kitalálom januárban. Akkor már azt is tudom, hogy az első futam, amire idén elmegyek, az Baku lesz áprilisban. A versenyzőknek naptárjuk van, minden hétvégére egy fix időponttal az interjúkra. Ha ez betelik, akkor nincs több lehetőség bekerülni.

Februárban írtam egy levelet a Mercedes sajtósának, Rosanak szándékomról. Áprilisban, amikor személyesen is találkoztunk Bakuban, elmondtam újra neki, arra kért, hogy írjak erről egy e-mailt, ő pedig küldi az interjú időpontját. Most csütörtökön reggel jött egy e-mail Rosatól, hogy az interjú Lewis Hamiltonnal 15 óra 5 perckor, George Russellel az interjú 16.05-kor, Toto Wolffal pedig pénteken 17 óra 5 perckor lesz. Annak ellenére, hogy nem válaszolnak hónapokig, mégis készülsz az interjúdra.

Előfordult persze a fordítottja is. A Ferrarival is lett volna leülős interjúm, de Silvia, a sajtósuk egyszerűen elfelejtette leszervezni. Többször bocsánatot kért emiatt, majd felajánlotta, hogy kérhetek bármit cserébe. Így forgathattunk a versenyzőkkel a pilótaparádé előtt, a csapatfőnökkel pedig a rajtrácson, én meg készítettem egy színes anyagot a Ferrari motorhome-ban.

Max Verstappen, Sergio Perez, Pierre Gasly és Esteban Ocon a közönségtalalkozó színpadán, az időmérő napján Fotó: Szécsi Zsolt

– Miben rejlik a Hungaroring varázsa, miben más mint a többi nagydíj?

– Azért is imádom, mert most is pont úgy néz ki, mint 1986-ban, fantasztikusan megőrizte a régi formáját. Ennek a hátránya, hogy a mai sztenderdeknek már nem felel meg. Mindenkinek könnyebb lesz, ha ezt a pályát átépítik. Eljárt felette az idő, meg kell újítani. Ahogy Toto Wolf mondta nekem, ez a varázs nem a pálya ívei miatt létezik, hanem a magyar emberek Forma-1 iránti rajongása miatt. Hosszú jövője van még itt a Forma-1-nek, amit az új szerződéshosszabbítás is előrevetít.

– A 2010-es évek elején volt egy hanyatlása a Forma-1-nek, ami az évtized végére megfordult és azóta soha nem látott népszerűségi csúcsokat döntöget. Minek köszönhető ez?

– Nagyon sokan azt mondják, hogy ez a népszerűségi felfutás a Netflix-sorozatának volt köszönhető. Én nem hiszem, hogy ez csak a Drive to Survive miatt alakult így. A sorozattal párhozamosan volt az amerikai tulajdonosok szerepe, akik nagyon értenek a marketinghez és ezzel megtolták az F1 népszerűségét. Ez a két alap ok együtt vezethetett ide.

Bár én húsz éve is pont ennyire rajongtam érte, de a tömegen szemmel láthatóan érződig a népszerűség robbanása. A Forma-1 és a Hungaroring 1986 óta egy fantasztikus öröksége a sportnak Magyarországon, amely feltette az országunkat erre a térképre és méltón lehet büszke a magyarság erre. Ez több mint egy verseny, ez egy sportünnep, egy csodálatos hétvége, én mindenkit bíztatok arra, hogy látogasson el, tapasztalja meg ezt a csodát.

Szécsi Zsolt

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett sport.szekelyhon.ro aldomainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?
A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székely Sport által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID sport.szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárat  
newsvote_ sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap
saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

 

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
c_user  facebook.com  1 nap  harmadik fél
datr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
fr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
locale  facebook.com  1 nap  harmadik fél
presence  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
sb  facebook.com   1 nap  harmadik fél
spin  facebook.com   1 nap  harmadik fél
wd  facebook.com   1 nap  harmadik fél
x-src  facebook.com   1 nap  harmadik fél
xs  facebook.com   1 nap  harmadik fél
urlgen  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
csrftoken  instagram.com   1 év  harmadik fél
ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
ig_cb  instagram.com  1 nap  harmadik fél
ig_did  instagram.com  10 év  harmadik fél
mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
sessionid  instagram.com  1 év  harmadik fél
shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SSID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
 SIDCC   youtube.com  1 nap  harmadik fél
SAPISID youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID youtube.com 1 nap harmadik fél
GPS youtube.com 1 nap harmadik fél
YSC youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID youtube.com 1 nap harmadik fél
 __Secure-xxx  youtube.com  1 nap harmadik fél 

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

 

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID; cookieControll; cookieControlPrefs; _ga; _gat; _gid.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads; _fbp; ads/ga-audiences; DSID; fr; IDE; pcs/activeview; test_cookie; tr


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act; c_user; datr; fr; locale; presence; sb; spin; wd; x-src; xs; urlgen; csrftoken; ds_user_id; ig_cb; ig_did; mid; rur; sessionid; shbid; shbts; VISITOR_INFO1_LIVE; SSID; SID; SIDCC; SAPISID; PREF; LOGIN_INFO; HSID; GPS; YSC; CONSENT; APISID; __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.