Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Három csíki biatlonista utazik az Ifjúsági Téli Olimpiára

Dobos László 2024. január 12., 12:36 utolsó módosítás: 2024. január 12., 20:11

Egy hét múlva, január 19-én kezdődnek el a dél-koreai Kangvonban a 2024. évi Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok, amelyen Romániát kilenc sportágban 33 sportoló fogja képviselni. Biatlonban, sífutásban és hódeszkában székelyföldiek is rajthoz állnak.

Három csíki biatlonista utazik az Ifjúsági Téli Olimpiára
Galérianézet
Balról jobbra: Silló Krisztina, Udvari Hunor és Kelemen Szidónia Fotó: Pinti Attila

A 4. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon (YOG) biatlonban ezúttal is képviselve lesz Székelyföld. A Csíkszeredai ISK az eddigi három ifjúsági téli világverseny mindegyikén küldött sportolókat a válogatottba:

– az első ifjúsági téli olimpián, 2012-ben, Innsbruckban Buzás Dorottya állt rajthoz,

– 2016-ban, Lillehammerban Márton Enikő volt tagja a küldöttségnek,

– míg 2020-ban, Lausanne-ban Borbély Blanka, Csutak Andrea és Kovács Zalán került be az olimpiai keretbe.

A székelyföldi biatlonisták eddigi legjobb eredménye az ifjúsági téli olimpiákon Márton Enikő nevéhez fűződik, aki az egyéni vegyesváltó tagjaként, Daniel Munteanuval párban a 15. helyen végzett 2016-ban.

Idén Kangvonban hat biatlonista képviseli Romániát: Paula Morozan-Irinaru, Kelemen Szidónia és Silló Krisztina, illetve Dragoș Bărbieru, Horia Urs és Udvari Hunor. Stáb: Tudor Gîrbacea, Denis Șerban és Kristó Loránd (edzők), Vasile Tănase (kinetoterapeuta).

A dél-koreai viadalon összesen hat biatlonpróba lesz, az egyéni és a vegyes váltók mellett a lányoknál és a fiúknál is az egyéni és a sprint versenyszám.

A csíki küldöttség pénteken reggel utazott el Bukarestbe, péntek délben kellett jelentkezzenek a Román Olimpiai Bizottságnál (COSR), a román fővárosból pedig vasárnap – Isztambul érintésével – Dél-Koreába repülnek.

Balról jobbra: Kristó Loránd edző, Márton Simon edző, Silló Krisztina, Udvari Hunor, Kelemen Szidónia és Czont Attila kinetoterapeuta Fotó: Pinti Attila

Bíznak a jó helyezésekben

Kristó Loránd, a Csíkszeredai ISK és a romániai ifjúsági válogatott edzője bizakodó volt az elutazás előtt. „ A munkát, amit terveztünk, azt elvégeztük, reménykedünk egy szép eredményben.

Nagyon erős a mezőny, az egyéni próbákban az első harminc közé bekerülni az már jó eredménynek számítana.

A mi gyerekeinknek nincs nagy tapasztalatuk, a legtöbbjüknek ez lesz a második nemzetközi versenye, de a biatlonban bármi megtörténhet. A váltók viadalán szeretnénk az első nyolc között végezni, egy jó lövéssel ez sikerülhet” – nyilatkozta az elutazás előtt Kristó Loránd.

Silló Krisztina izgatottan várja a bemutatkozást, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola diákja azzal lenne elégedett, ha eddigi pályafutása legjobb eredményét érné el.

Silló Krisztina Fotó: Pinti Attila

Kelemen Szidónia, a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola diákjának erőssége a futás, de amint mondta, szeretné megismételni a tavalyi ifivébén elért eredményét, amikor hibátlan lövőteljesítménye volt a sprintpróbán. Kelemen Szidónia akkor lenne elégedett Dél-Koreában, ha a verseny végén elmondhatná, hogy minden tőle telhetőt megtett az eredmény érdekében.

Kelemen Szidónia Fotó: Pinti Attila

A válogatottban újonc Udvari Hunor szeretne bekerülni az első negyvenbe, nagyon összpontosítani a lövésre, kihozni a maximumot. A Kájoni János Szakközépiskola diákja úgy érzi, hogy kellőképpen fel tudtak készülni a nagy versenyre.

Udvari Hunor Fotó: Pinti Attila

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.