Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elválaszthatatlan a sör és a foci, mégsem ihatjuk a lelátón

Székely Sport 2023. december 05., 18:17 utolsó módosítás: 2023. december 05., 18:18

Tetszik, nem tetszik, a sörözés a meccsnézés alapkellékei közé tartozik a fociszurkolóknál. A drukker ezzel hangol, ünnepel, ebbe fojtja bánatát. Milyen lenne, ha lehetne sörözni a focimeccsen?

Elválaszthatatlan a sör és a foci, mégsem ihatjuk a lelátón
Galérianézet
Nem szabad, de van, aki így is kiviszi a meccsre Fotó: Pinti Attila

Na, és ott van a meccs alatti sörözés... Mert ha unalmas a találkozó, ez némi gyógyírt jelenthet. Akár így, akár úgy de a sör és a foci szinte elválaszthatatlan párost alkot.

Csakhogy, Romániában törvény szabályozza azt, hogy a stadionokban, sőt még a sportlétesítményhez közeli kocsmákban, üzletekben nem vásárolható alkoholt tartalmazó ital.

Nem véletlen, hogy Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy a modernitás egyik elemeként esélyt lát arra, hogy a jövőben sört lehessen vásárolni a focistadionokban.

Megkérdeztük a székelyföldi foci meghatározó alakjait, miként viszonyulnak a kérdéshez, hogyan látják összefér a sör és a labdarúgás.

Ha akarja, megissza

Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke szerint a sörárusítás a stadionokban teljesen normális dolog lenne, hiszen külföldön mindenhol lehet sört venni a mérkőzéseken, még Magyarországon is. „Nyugodtan lehetne árulni nálunk is, mert aki akarja, most is ugyanúgy megissza a városban. Plusz bevételt jelentene a kluboknak, de más lenne a hangulata a meccseknek is” – mondta el a Székely Sport megkeresésére.

Fotó: Pinti Attila

Az élvonalban szereplő klub tulajdonosa azonban nem látja ezt kivitelezhetőnek, mert ezt a csendőrség kellene ellenőrizze, amely jelenleg nem támogatja a szeszes italok árusítását a stadionokban. Ők ugyanis azt tartják, hogy sok személy nem tudja, a sörből mennyi az elég, többet isznak a kelleténél és balhét okoznak. Viszont ilyen esetben fel lehetne lépni ellenük, ha több évre kitiltanák őket a stadionból, ahogyan ezt Angliában teszik.

Semmi átírat, megkérdezés

A labdarúgó 2. Ligában játszó FK Csíkszereda elnöke, Szondy Zoltán a stadionokban való sörárusítás bevezetéséről kifejtette, nincs ellene.

„Személy szerint, szeretném, ha lehetne sört árusítani a stadionokban. Csakhogy a Román Labdarúgó-szövetségnek Burleanu elnök úrnak a klubok fele semmilyen ezzel kapcsolatos átirata nem érkezett, nem küldtek nekünk ezzel kapcsolatban semmit, nem kérdeztek meg” – mondta Szondy.

Fotó: Pinti Attila

Hozzátette, a stadionokban és a környékén törvény tiltja az alkoholos italok árusítását, amit klubja jelenleg be is tart. „Jó lenne ha megengednék a sörárusítást, de nem tudok bővebbet mondani, mert ezzel kapcsolatban, ilyen jellegű megkeresés nem érkezett az FK Csíkszeredához” – emelte ki a klubelnök.

A felelősség nagyobb lesz

Arra is kíváncsiak voltunk, miként fogadnák azt a hírt, miszerint átírnák az alkoholtilalmat a stadionokban, így a megyei, vagy akár a körzeti focipályák karfáira támaszkodva nagyot kortyolhatnak a sörükbe a szurkolók két rigmus közepette. A Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület elnöke, Tamás Zoltán személyes véleménye az, hogy jó lenne, ha megengednék ennek bevezetését.

Fotó: Pinti Attila

„Azt a dolgot viszont nem szabad szem előtt téveszteni, hogy ezzel a felelősség megnő. Nem csak az illető csapatoké, akik jobban oda kellene figyeljenek, hogy a túlzott fogyasztás miatt ne robbanjon ki rendbontás a találkozón, hanem a sörfogyasztó felelősségtudata is olyan szintű kell legyen, hogy ne lépjen túl bizonyos határokat.

Addig nincs baj, amíg nem lesz balhé. De ha lesz, akkor viszont mindkettő, a klub és a szurkoló is bűnhődhet”

– mondta el a Székely Sportnak Tamás Zoltán.

Szerinte, az alsóbb osztályokban ugyanúgy lehetne ezt alkalmazni, mint egy nagy stadionban. „Többször voltam Bukarestben olyan találkozón, ahol, igaz a VIP részlegen, de felszolgáltak szeszes italokat. Ezeket a benti részlegeken el lehetett fogyasztani, vagy a lelátóra kivinni műanyag pohárban. Nem lennék ellene, inkább jónak látom, ha nem lenne korlátozás. A szurkolók így vagy úgy, úgyis megisszák, vagy kijátsszák a törvényt, a szabályozásokat. De azt nem látom jónak, hogy például üvegből igyák a pályák mellett a sört, mert senkinek sem lesz jó, ha azt behajítják a játéktérre, eltalál egy játékost, hivatalos személyt” – fejtette ki az egyesület elnöke.

Ennek tudatában kijelenthetjük, várjuk a törvénytervezetet, annak megvitatását, elfogadását, amelyik majd megengedi, hogy sört fogyaszthassunk a focimeccseken.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.