Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Vége a reklamációőrületnek a pályán, csak a csapatkapitánnyal áll szóba a sípmester

Józsa Csongor 2024. május 15., 18:30

Eget rengető újdonságok jönnek, először az idei a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon alkalmazzák: a játékvezetők mérkőzés közben csak a csapatkapitányokkal egyeztetnek. Nekik viszont elmagyarázzák a döntéseiket, ha arra igény merül fel.

Vége a reklamációőrületnek a pályán, csak a csapatkapitánnyal áll szóba a sípmester
A kontinenstornán csak a karszalagosnak magyarázza el döntését a játékvezető Fotó: Pinti Attila

Ezen a héten a nyári labdarúgó Európa-bajnokság játékvezetői – köztük a jövő szerdai Európa-liga-finálét vezető, Kovács István – Frankfurtban készülnek a június 14. és július 14. közötti tornára.

Ezen dolgozzák fel, ismertetik, hogy melyek az új irányelvek, mit szeretnének elérni a játékvezetéssel a kontinenstornán. Nagyon úgy tűnik, hogy egy nagyon komoly újításba vágnak bele.

Erről Roberto Rosetti, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) játékvezetésért felelős vezetője beszélt. Kijelentette, ha a csapatkapitányon kívül bármely más játékos a sípmesterhez közeledik, és a tiszteletlenség vagy ellenszegülés bármilyen jelét mutatja, akkor az sárga lapot kap.

Fotó: Pinti Attila

„Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését” – közölte Rosetti, hozzátéve, hogy a játékvezetők nagy nyomás alatt tevékenykednek, mérkőzésenként 200–250 döntést hoznak, sok esetben ellentmondásos helyzetekben.

Szerinte a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat. Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre. Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell kapcsolattartót kijelölni.

„A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot és ne vegyék körbe a bírót” – hangsúlyozta.

Fotó: Pinti Attila

Rosetti szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítsék az egészséges légkört a felek között.

Az egy másik kérdés, hogy mindezt tovább viszik-e, vagy csak az Európa-bajnokságon alkalmazzák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.