Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Tavaly épp a Dinamónak sikerült, idén az FK Csíkszereda vinné véghez a bravúrt

Horváth Bálint Ottó 2024. május 16., 13:15

Közelednek a labdarúgó Szuperliga osztályozós párharcai, ahol először székelyföldi gárda is érdekelt lesz. Az FK Csíkszereda hatalmas lehetőség előtt áll, kiharcolhatja a feljutást az élvonalba, a bravúr eléréséhez a Bukaresti Dinamót kell legyőznie. Esélylatolgató.

Tavaly épp a Dinamónak sikerült, idén az FK Csíkszereda vinné véghez a bravúrt
Galérianézet
Az FK Csíkszereda és a Dinamo legutóbb a másodosztály tavalyi szezonjában találkozott egymással ugyancsak Csíkszeredában, az alapszakaszban lejátszott mérkőzésen gól nélküli döntetlen született Fotó: Veres Nándor

A másodosztályú bajnokság első részében kevesen gondolták volna azt, hogy a szezon végén a feljutásért lesz versenyben a csíkszeredai együttes. Az eredmények ugyanis elmaradtak a várakozásoktól, az FK rendre a mezőny második felében tartózkodott. Aztán a téli szünet előtt Ilyés Róbert vezetőedzőnek sikerült felráznia a társaságot, amely két létfontosságú győzelemmel megőrizte az esélyét, hogy bejusson a felsőházi rájátszásba.

A kiváló téli felkészülés pedig megalapozta a székelyföldiek sikerét a tavaszi idény kezdetén, amikor a hátra maradt négy mérkőzésen tíz pontot szereztek, és ezzel bebiztosították a helyüket az első hat csapat között.

Fotó: Pinti Attila

A felsőházban kedvező helyzetben találta magát az FK, hiszen két jobban helyezett vetélytársa, a Vajdahunyadi Corvinul és a Sellenberki SK nem rendelkezett feljutási joggal a szervezeti formája miatt. Lényegében a csíkszeredaiak biztosak voltak abban, hogy az eredményeiktől függetlenül a play-off végén osztályozót játszanak, és már ezzel történelmet írtak.

Ezenfelül viszont minden esélyük megvolt arra, hogy egyenes ágon kiharcolják a feljutásért az élvonalba.

Az Unirea Slobozia lépéselőnyben volt, így leginkább a Gloria Buzăuval és a CS Mioveni-nyel küzdöttek a második biztos feljutó pozícióért. Habár két győzelmüknek köszönhetően Szuperligát érő helyen is álltak, a felsőház második felére elfogyott a lendület a csapatból, a legutóbbi hat meccsükből ötöt is elveszítettek, így végül a hatodik, utolsó helyen végeztek, és első körben elszalasztották az óriási lehetőséget.

Fotó: Pinti Attila

Maradt tehát az osztályozó az FK Csíkszereda számára, ahol viszont bravúrra lenne szükség ahhoz, hogy kiharcolják a történelmi jelentőségű feljutást.

A céljuk teljesítéséhez ugyanis az ország egyik legnépszerűbb együttesét, a Bukaresti Dinamót kell búcsúztatniuk, amely a 13. helyen zárt a Szuperligában.

A fentebb említett rossz formára való tekintettel úgy tűnhet, hogy nem sok jóra számíthat a csíkszeredai csapat, ám a Dinamo sem remekelt az utóbbi időben az élvonal alsóházi rájátszásában, ahol viszont nem futott bele vereségi szériába, és a múlt hétvégi zárófordulóban hazai pályán az Aradi UTA legyőzésével egyelőre elkerülte a kiesést.

Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda vezetőedzője kiélezett párharcra számít, és amint a Székely Sportnak elmondta, a szakemberek szerint ugyan a Dinamo az esélyesebb, és tisztában vannak vele, hogy a legnehezebb ellenfelet kapták, de úgy véli, hogy mindkét csapatnak egyenlő esélye van az osztályozó megnyerésére.

A két együttes egyébként legutóbb a másodosztály tavalyi szezonjában találkozott egymással ugyancsak Csíkszeredában, az alapszakaszban lejátszott mérkőzésen gól nélküli döntetlen született.

A fővárosiak mellett szól viszont az a tény – amellett, hogy ebben az idényben magasabb osztályban játszottak –, hogy bőven van tapasztalatuk az osztályozón, hiszen az elmúlt két szezonban egyaránt érdekeltek voltak ezekben a párharcokban.

Fotó: Veres Nándor

Két évvel ezelőtt meglepetésre alulmaradtak a Kolozsvári U-val szemben, az idegenbeli 2–0-s vereség után hazai pályán csak 1–1-es döntetlent értek el, így a klub történetében először kiestek az élvonalból. A visszajutás viszont azonnal sikerült, a 2022–2023-as másodosztályú idény végén az FC Argeșsel kerültek össze az osztályozón, amelyet meglepetésre sikerült kiejteniük: az első mérkőzésen ugyan 4–2-re kikaptak idegenben, így kevés esélyük maradt, ám a hazai visszavágón megállíthatatlanok voltak és 6–1-re diadalmaskodtak.

Éppen a fővárosiak példáját követve ebben a szezonban az FK Csíkszereda is véghez vinné a bravúrt, és búcsúztathatja az élvonalbeli riválist.

Bizakodásra adhat okot az, hogy az utóbbi három évben a másodosztály csapatainak sikerült legyőzni a magasabb szinten játszott ellenfelet és feljutni az élvonalba. Ez a teljesítmény a Kolozsvári U és a Dinamo előtt először még a 2020–2021-es idényben a CS Mioveni-nek jött össze az FC Hermannstadt ellen, mivel otthon a 0–0-s döntetlent követően vendégként 2–1-re nyerni tudott.

Fotó: Veres Nándor

Az FK Csíkszeredánál erőt meríthetnek abból, hogy a klub szenzációs sikert ért el a Dinamo ellen a Román Kupa 2018–2019-es szezonjának nyolcaddöntőjében, amikor büntetőpárbaj után 4–3-ra búcsúztatták a bukarestieket.

A székelyföldi találkozó első félidejében még nem született találat, a szünet után viszont felpörögtek az események, az FK hamar két góllal elhúzott, ám a fővárosi gárda szinte azonnal kiegyenlített. A rendes játékidőben többször nem találtak be a csapatok, így következhetett a hosszabbítás, amelyben a Dinamo került előnybe, de az FK-ban még maradt erő, és ki tudott egyenlíteni.

A továbbjutó kilétéről végül tizenegyesek döntöttek, ahol igazi dráma alakult ki, hiszen kilenc kimaradt lövés után csak a tizedik körben, huszonegy büntetőrúgást követően dőlt el a párharc a csíkszeredaiak javára, akik bejutottak a kupasorozat legjobb nyolc együttese közé.

Az FK akkori csapatából jelenleg még többen is tagjai a székelyföldieknek, Csürös Attila, Veres Szilárd és Soufiane Jebari részese volt az elképesztő győzelemnek.

Fotó: Veres Nándor

Vajon ezúttal is sikerül a bravúr és az FK Csíkszereda újra képes lehet arra, hogy kiejtse a favoritnak számító fővárosiakat, ami ezúttal az élvonalba való feljutást jelentené? Erre a kérdésre a hónap végén választ kapunk, a párharc első mérkőzését május 20-án, hétfőn 20 órától a Nemzeti Arénában rendezik, majd egy héttel később május 27-én Csíkszeredában dől el a feljutó együttes kiléte.

A másik ágon az FC Botoșani és a CS Mioveni küzdenek meg, ebben a párharcban a moldvai együttes az első számú esélyes, amely sokáig sereghajtó volt az élvonalban, ám az alsóházi rájátszásban sokkal jobban teljesített, míg az Argeș megyeiek mellett az szól, hogy három évvel ezelőtt ugyancsak a másodosztályból érkezve már megnyertek egy osztályozót. Közöttük az első mérkőzést május 17-én, pénteken 20 órától játsszák le, míg a visszavágót május 24-ére időzítették.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.