Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szondy Zoltán: a székelyföldi önkormányzatok kevésbé támogatják a futballt

Dobos László 2022. július 13., 15:27 utolsó módosítás: 2022. július 13., 15:40

Hét elején még kérdéses volt a Székelyudvarhelyi FC indulása a román labdarúgó 3. Ligában, de közben sikerült megoldást találni, és az SZFC mégis ott lesz a harmadosztályú bajnokság augusztus végi rajtjánál. Az ügy kapcsán megkérdeztük Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda elnökét.

Szondy Zoltán: a székelyföldi önkormányzatok kevésbé támogatják a futballt
Szondy Zoltán szerint ha a helyi politikum ezen a mentalitáson nem változtat, akkor nemcsak Udvarhely, hanem előbb-utóbb sok más klub is komoly gondokkal fog küzdeni. Korábbi felvétel Fotó: Haáz Vince

Szondy Zoltán a bevezetőben kihangsúlyozta, hogy ahányszor lehetősége volt, nagyon tudatosan és aggodalommal jelezte a sajtónak azt a problémát, ami az udvarhelyi klubnál most felmerült, és szerinte újra bebizonyosodott, hogy ez a probléma valós.

Arról van szó, hogy a székelyföldi, tágabban fogalmazva az erdélyi magyarok vezette önkormányzatok sokkal kisebb figyelmet fordítanak a sportra és a futballra, mint román társaik.

Székelyudvarhely csapata tavaly úgy küzdött a feljutásért, ami végül egy tizenegyesen múlt, hogy szánalmasan csekély összeget kapott a helyi önkormányzattól. Nevetséges összeget! A szintén önkormányzati tulajdonban lévő bázis pedig olyan állapotban volt, hogy amikor ott voltam a Slatina elleni döntő mérkőzésen (voltam több más meccsükön is), a lelátón pedig 2000 néző volt, megdöbbentett, hogy az önkormányzat még egy minimális takarítást, egy kaszálást sem végzett.

Olyan szintű érdektelenség volt tapasztalható, ami megdöbbentő. 2022-ben Európában, bárhol is legyen az az európai város, ilyen nincs, amilyet Udvarhelyen tapasztaltam.

Hozzáteszem, hogy a bázis felújítása érdekében tettünk lépéseket, a felújítására megpróbáltunk támogatást szerezni, de az önkormányzat nagyon ragaszkodik ahhoz a bázishoz, ahhoz, hogy az az övék” – nyilatkozta Szondy.

A csíki klubelnök szerint van egy evidencia: Romániában a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, akárcsak Székelyföldön vagy Erdélyben. „Ezeket a tényeket én felmérésekre alapozom. Ez nem az én véleményem. A labdarúgás a legnépszerűbb sportág, az szórakoztatja az embereket, ezért a romániai önkormányzatok másod- és harmadosztályú, illetve megyei bajnokságban szereplő klubokat, csapatokat kiemelten támogatnak. Általában a megyei önkormányzatok, de a városi önkormányzatok is. Nem akarok számokkal dobálózni, de elmondom, hogy a vajdahunyadi csapatnak iszonyatos, túlságosan is magas költségvetését a megyei és a városi önkormányzat rakta össze, Krassó-Szörény vármegye együttesének szintén.

Nálunk, Székelyföldön ez nem így van. Nálunk várják, hogy a magyar állam majd támogat. A magyar államnak nem tiszte harmadosztályú klubokat támogatni. Az, amit a Hargita megyei önkormányzat a sporttal kapcsolatban művel, gyalázat. Nemhogy nem támogatják a sportot, de még dicsekednek is vele, hogy támogatják. A helyi vezetőknek a hozzáállása a labdarúgáshoz nagyon-nagyon rossz. Az általuk nyújtott sporttámogatás kicsi rétegsportokra jó, az önfényezésre alkalmas, de labdarúgásra kevésbé.” 

Az egyetlen pozitív példa itt a mi megyénkben Csíkszereda, de Csíkszereda is a másodosztályú felnőttcsapatnak szinte számszerűen ugyanannyit ad, mint az egyik lelkes Szeben megyei község a csapatának. És ezzel a kevésbé hízelgős összeggel Csíkszereda még mindig a legtöbbet ad az összes környékbeli város közül a felnőtt futballara.

Ha a helyi politikum – most mindegy, hogy milyen címke van a helyi politikuson – ezen a mentalitáson nem változtat, akkor nemcsak Udvarhely, hanem előbb-utóbb sok más klub is komoly gondokkal fog küzdeni. Hangsúlyozom, a Magyarországról érkező sporttámogatásokat felnőtt sportra nem lehet költeni”

– tette hozzá.

A székelyudvarhelyi klub gondjai kapcsán elhangzott, hogy a következő szezonban az FK Csíkszereda nem tud kölcsönadni játékosokat, mert farmcsapatot indít. Ennek kapcsán Szondy a következőket mondta: „Az FK Csíkszereda azért indít harmadik ligás farmcsapatot, mert a megváltozott lebonyolítási rendszer erre kényszeríti. U19-es helyett U18-as bajnokság lett. Az U19-es bajnokság megszűnik. Azért, hogy a Youth League-ben induló csapatot ne tartsuk hiába, indulunk a harmadosztályban. Ez a játékoskölcsönadás egy mesterséges problémafelvetés, mert az udvarhelyi klubnak – akikkel, hangsúlyozom, nagyon jó viszonyban vagyunk – ha adnánk is mi húsz játékost kölcsön, azoknak a gyerekeknek szállás, kaja és valami prémium is kell.

Minden eszközzel segíteni fogjuk udvarhelyi barátainkat, hogy a harmadosztályban maradjanak. Erről a tulajdonossal megegyeztünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.