Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Remekeltek az U21-es játékosok a Szuperliga alapszakaszában

Sebestyén Ervin 2024. március 14., 09:47

Véget ért a labdarúgó Szuperliga 2023–2024-es szezonjának alapszakasza, az U21-es játékosok értéke pedig az augusztusi rajtot követően hatalmasat nőtt. Ez derül ki a Román Labdarúgó-szövetség által összeszegzett statisztikákból.

Remekeltek az U21-es játékosok a Szuperliga alapszakaszában
Galérianézet
Răzvan Sava a legértékesebb U21-es játékos a Szuperliga mezőnyében Fotó: Pinti Attila

A jelenleg érvényben lévő ifjúsági szabály szerint a klubok kötelesek mindig egy U21-es (2002. január 1-jén vagy azt követően született) játékost a pályán tartani. Ennek köszönhetően az idei alapszakaszban összesen 90 ifjúsági labdarúgó kapott bizonyítási lehetőséget.

Érdekesség, hogy a legtöbb korosztályos játékost foglalkoztató klubok közül öten is az alsóházban végeztek, kivétel a Bukaresti Rapid, amely második lett a pontvadászat alapszakaszában.

Figyelembe véve azokat a fiatalokat, akik legalább 1000 percet játszottak idén a Szuperligában, tizenketten is jelentős növekedést értek el, ami az értéküket illeti. Itt érdemes megemlíteni Cristian Mihai (Aradi UTA) és Andrei Gheorghiță (Jászvásári Poli) esetét, akik tavaly nyáron még fent sem voltak a Transfermarkt weboldalon, most viszont mindkettőjüket 350 000 euróra értékelik.

Fotó: Pinti Attila

Cristian Mihai a szezon kezdete előtt került fel a felnőttekhez, az idei kiírásban 28 bajnokin kapott bizonyítási lehetőséget, ebből 21-szer a kezdőcsapat tagja volt. Andrei Gheorghiță a nyáron írt alá a jászvásári együtteshez, 25 összecsapás alatt két gólt és egy gólpasszt jegyzett.

Valósággal berobbant a köztudatba Marian Danciu, az idényt megelőzően 25 000 euró volt az értéke, ami most 450 000-re emelkedett. Az Universitatea Craiova szélsője 27 találkozó alatt két találatig jutott, illetve tagja volt ősszel az U21-es Eb-selejtezősorozat során a román válogatottnak.

Fotó: Pinti Attila

Az FC Botoșani középpályásának, Gabriel Davidnak 900 százalékkal nőtt az értéke, miután az alapszakaszban négyszer is eredményes volt, illetve egyszer kiszolgálta a társakat. A 21 éves labdarúgó októberben bevette a Sepsi OSK kapuját, amikor a háromszékiek 5–2-re győztek hazai pályán.

Szintén nagy fejlődésen ment keresztül Doru Andrei, aki az FC Voluntari színeiben játszik, idén a Szuperligában 29 találkozó alatt 2 találat és 2 gólpassz a termése. Az idény rajtjakor 50 000 euróra becsülték az értéket, most 400 000-re értékeli a Transfermarkt, ami 800 százalékos növekedést jelent.

A jobbszélső Alexandru Jipa (Hermannstadt) és a védő Matei Ilie (Kolozsvári CFR) 500 százalékkal növelte piaci értékét a weboldal szerint.

Fotó: Pinti Attila

Egyetlen U21-es labdarúgó van a Szuperliga mezőnyében, aki több mint egy millió eurót ér: Răzvan Sava, a Kolozsvári CFR hálóőre. Az idei kiírás alapszakaszában mind a 30 bajnokin védett, ezalatt 29 gólt kapott és 9-szer érintetlenül tartotta a hálóját.

A legfontosabb statisztikák az U21-es játékosokról a Szuperliga alapszakaszát követően:

– 90 ifjúsági labdarúgó játszott eddig a szezonban,
– 55 gólig jutottak összesen,
– az idei kiírásban negyven U21-es labdarúgó mutatkozott be az élvonalban, a legtöbben a Jászvásári Poli és Aradi UTA (mindkettő esetében 6) színeiben, őket követi a Petrolul (5), majd következik a Sepsi OSK és a Kolozsvári U (mindketten 4),
– a 14., 19. és 21. fordulóban játszott a legtöbb fiatal játékos: 40,
– a 16. játéknap hozta a legtöbb U21-es gólt ebben a szezonban, szám szerint hatot,

Fotó: Pinti Attila

– összesen tíz ifjúsági labdarúgó szerzett először gólt a Szuperligában ebben a szezonban: Musi (Petrolul), D. Andrei, Andreas Niță, R. Popescu (mind FC Voluntari), G. David (FC Botoșani), A. Gheorghiță (Jászvásári Poli), Bodișteanu (Galaci Oțelul), Danciu (Universitatea Craiova), Blidar (FCU Craiova) és Bădescu (Bukaresti Rapid),
– az élvonalban szerzett gólok 8,94 százalékát U21-es játékosok jegyezték (615-ből 55).

A legtöbb ifjúsági labdarúgót foglalkoztató klubok: Konstancai Farul (13), Kolozsvári U (8), Petrolul, Jászvásári Poli, Aradi UTA (7), Bukaresti Rapid, FC Botoșani, Bukaresti Dinamo, FC Voluntari (6).

A legjobb U21-es góllövők az idei alapszakaszban:
Ianis Stoica (Kolozsvári U/Hermannstadt) – 7,
Louis Munteanu (Farul), Baiaram (Universitatea Craiova) – 5,
Vladislav Blănuță (FCU Craiova), Gabriel David (FC Botoșani), Alexandru Musi (Petrolul) – 4,
Rareș Pop (Aradi UTA), Robert Popescu (FC Voluntari) – 3.

Ianis Stoica, az FC Hermannstadt gólgyárosa Fotó: frf.ro

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.