Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Mennyit költöttek utánpótlás-nevelésre az élvonalbeli klubok?

Horváth Bálint Ottó 2024. július 10., 12:47 utolsó módosítás: 2024. július 10., 12:50

Fellendülhet a romániai utánpótlásképzés, miután a román miniszterelnök költségvetési támogatást ígért az állami és magán labdarúgó-akadémiáknak. Egy kimutatás szerint az élvonalbeli klubok tavaly a bevételük alig 10 százalékát fordították utánpótlásra.

Mennyit költöttek utánpótlás-nevelésre az élvonalbeli klubok?
A Sepsi OSK az élmezőnyben található a saját utánpótlás központjára fordított összegek tekintetében Fotó: Sepsi OSK

A már elfogadott memorandum lehetővé teszi, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) által készített rangsorolás alapján a költségvetésből megduplázzák azokat az összegeket, amelyeket a klubok utánpótlás-nevelésre költenek. Mindez azt jelenti, hogy az FK Csíkszereda által működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémia és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK is részesülhet román állami támogatásban. A 2023–2024-es idényre vonatkozó futballakadémiai rangsorban az FK Csíkszereda sorozatban másodszor a második helyet foglalja el, míg a Sepsi OSK a tavalyi 13. pozícióból az ötödikre lépett előre.

Az élvonalban szereplő, leggazdagabb romániai klubokat az FRF korábban arra kötelezte, hogy hozzák nyilvánosságra a pénzügyi jelentéseiket, amelyek a licenc megszerzésérére irányuló dokumentáció részét képezik. Az adatok a 2023-as naptári évre vonatkoznak, a következtetés pedig egyértelmű:

a saját gyerek- és ifjúsági központjukra fordított kiadások az összes csapat átlagában alig érték el a bevételek 10 százalékát

– állapította meg elemzésében a Golazo.ro portál.

A klubok összesen több mint 114 millió eurót termeltek. A bevételi források a jegyeladások, a televíziós közvetítési jogok, a szponzoráció és a reklám, az UEFA, a játékoseladások és csak néhányuk esetében a közpénzek voltak.

A gyerekekre és ifjúságiakra fordított összes kiadás 11,5 millió eurót tett ki. Ez csapatonként átlagosan valamivel több mint 700 ezer eurót jelent.

Elszáll az idő, a klubok pedig nem használják ki megfelelően az ifjúsági központjukban rejlő lehetőségeket Fotó: Pinti Attila

A kimutatás szerint messze a legtöbbet a Bukaresti Rapid költötte a saját utánpótlás központjára, amely átlépte a kétmillió eurós küszöböt. Mögötte az Universitatea Craiova (1,4 millió) és a Konstancai Farul (1,36) következik a képzeletbeli dobogón, az élmezőnybe pedig még az FCSB (1,32) és a Sepsi OSK (1,2) fért be.

A helyi hatóságoktól vagy állami költségvetésből származó pénzhez jutó klubok közül a Sepsi költötte a legtöbbet.

A háromszékiek több mint 1 millió euróval szerepelnek a fenti listán, de a helyi önkormányzattól és a budapesti kormánytól származó bevétel is hatalmas volt, közel 4,3 millió euró. Mellettük a Voluntari és a Kolozsvári U kapta a legtöbb közpénzt, és a Sepsi után ők következnek az utánpótlásra fordított összegek tekintetében.

Érdekesség, hogy 2023-ban a Szuperliga klubjainak mindössze a fele, nyolc csapat részesült helyi, vagy állami támogatásban, a Sepsi OSK, a Voluntari, a Kolozsvári U, a Jászvásári Poli, a Galaci Oțelul, az Hermannstadt, az Aradi UTA és az FC Botoșani.

A másik oldalon, a legkevesebbet a Hermannstadt (220 ezer euró), az FCU Craiova (220), a Jászvásári Poli (260), az Oțelul (260) és a Petrolul (280) költötte a gyerek és ifjúsági központjára.

Ami az élvonalbeli klubok utánpótláscsapatainak teljesítményét illeti, az előző szezonban a bajnokságban és a kupában való menetelést figyelembe véve az FCSB szerepelt a legjobban, amely három trófeát szerzett és négy döntőt játszott, mellette a Farul és a Kolozsvári U két-két címet nyert, az U Craiova egy aranyat szerzett, míg a Rapidnak csak egy döntő jött össze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.