Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sok munkával maradhatnak az élmezőnyben a székely klubok fociakadémiái

Zátyi Tibor , Dobos László 2024. július 09., 14:00

Az FK Csíkszereda a második, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK az ötödik a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) által összeállított akadémiák legfrissebb rangsorában. A két utánpótlásműhely vezetőjével, Szondy Zoltánnal és Valentin Suciuval beszélgettünk.

Sok munkával maradhatnak az élmezőnyben a székely klubok fociakadémiái
Galérianézet
Az Székelyföld Labdarúgó Akadémia a kezdetek óta az ország élmezőnyéhez tartozik Fotó: FK Csíkszereda

Az FRF által összeállított rangsorban 2023-ban 124 klub szerepel, kilenccel több, mint egy évvel korábban. Az élen továbbra is a Konstancai Farul áll, akárcsak a második pozícióban a Székelyföld Labdarúgó Akadémiát működtető FK Csíkszereda, míg a harmadik helyre feljött a Kolozsvári U. A legjobb öt közé lépett előre a Sepsi OSK, amelynek akadémiája a tavaly még a 13. helyen volt.

„Az, hogy éveken keresztül a második, harmadik legyél, az elég nehezen fenntartható helyezés. Ezelőtt tíz évvel, amikor az Székelyföld Labdarúgó Akadémia elindult, rajtunk kívül egy komoly központ volt az országban, az akkoriban Viitorul Konstancának nevezett Hagi Akadémia.

Jelen pillanatban az országban van legalább tizenhat komoly utánpótlásműhely. Azonban a rendszer meghatározása, hogy mitől akadémia valami, és ha nem az, akkor miért nem az, az a mai napig kétséges.

Hozzátenném a rangsorhoz, hogy szerintem egy akadémia igazi fokmérője az, hogy az ott végzett gyermekek futballoznak-e tovább 19 éves koruktól, és ha igen, milyen szinten teszik azt. Ha így nézzük a történetet, lehet, hogy ez a rangsor kicsikét csalóka” – mondta el a frissen megjelent osztályozásról a Székely Sport megkeresésére Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda elnöke.

Fotó: Sepsi OSK

A múlt héten költségvetési támogatást ígért Marcel Ciolacu román miniszterelnök az utánpótlást nevelő állami és magán labdarúgó-akadémiáknak, a finanszírozást lehetővé tevő memorandumot csütörtöki ülésén fogadta el a kormány. Ez elviekben lehetővé teszi, hogy a Román Labdarúgó-szövetség által készített rangsorolás alapján a költségvetésből megduplázzák azokat az összegeket, amelyeket az FRF vagy a klubok utánpótlás-nevelésre költenek. Az egyetlen feltétel, hogy a támogatás a gyerekek és ifjúsági játékosok felkészítését célozza.

Mindez azt jelenti, hogy többek között a Csíkszeredában működő Székelyföld Labdarúgó Akadémia és a Sepsi OSK is részesülhet román állami támogatásban – írja a Krónika.

Ciolacu nyilatkozatával kapcsolatosan Szondy hangsúlyozta, hogy ezt óvatosan kell kezelni. „Ehhez a nyilatkozathoz amikor hozzácsatolnak egy ütemtervet, egy költségvetést, egy feltételrendszert, hogy ki mit kell ezért csináljon, mennyi az annyi, akkor lehet róla konkrétan beszélni. Jó szöveg, jól hangzott. Velünk, mint akadémia, konzultáltak ezzel kapcsolatban. A jelenlegi kormány részéről tételesen van egy komoly szándék, hogy a futballt, mint jelenséget, kiemelten kezeljék. De a szándéktól a megvalósításig hosszú az út” – zárta a beszélgetést a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke.

Cél, hogy minél több minőségi játékost kineveljenek

Valentin Suciu, a Sepsi OSK Akadémia szakmai igazgatója szerint a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ötödik helye a romániai akadémiák rangsorában az elmúlt évekhez képest mindenképpen előrelépést jelent. Jó úton járnak, de a szakember szerint nem szabad megállni, tovább kell dolgozni, fejlődni minden téren.

A Sepsi OSK előrelépésében közrejátszott a női csapat kiváló szezonja is Fotó: Facebook/Sepsi OSK

„A mi esetünkben minden kritérium sokat nyomott a latba a rangsor elkészítésekor, számítottak az eredmények, az infrastruktúra, a második csapatunk eredményei, lehet sorolni. Amióta Storck-mester (Bernd Storck – szerk. megj.) a klubhoz jött, sokkal több saját nevelésű játékosunk mutatkozhatott be a felnőttek között, és ez is tolt előre a rangsorban.

Fontos az elért helyezés, de ennél sokkal fontosabb, hogy minél több minőségi játékost tudjunk kinevelni, minél több saját nevelésű fiatal kerüljön be az első csapatba.

Nagyon jó lenne, ha évente egy-két fiatalt tudnánk adni az élvonalbeli felnőtt gárdának, ez azt is jelentené, hogy egyúttal kineveltünk több másod- és harmadosztályú játékost is. Szakmai szempontból fontos, hogy ne csak papíron legyünk az akadémiai rangsorban az élen, hanem a kinevelt játékosaink bizonyítsanak a felnőttek között.

Számított a rangsorok elkészítésénél az is, hogy jól szerepelt a női csapatunk, feljutott a másodosztályba. Folytatjuk a munkát, minden korcsoportban indulunk a következő bajnokságokban, a Elit Ligában az U13-tól egészen az U18-as korosztályig mindenütt jelen leszünk” – nyilatkozta Valentin Suciu.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.