Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Méltó emlék lesz és komoly tanulságként szolgál a Bölöni László életútjáról szóló film

Horváth Bálint Ottó 2024. június 28., 11:15

Már csak néhány hónapot kell várni, a tervek szerint az év végén bemutatásra kerül a minden idők legsikeresebb romániai magyar labdarúgójáról és edzőjéről, Bölöni Lászlóról szóló film. A rendezőkkel beszélgettünk az eddigi munkáról és az előkészületekről.

Méltó emlék lesz és komoly tanulságként szolgál a Bölöni László életútjáról szóló film
Galérianézet
Forgatás Bölöni László dél-franciaországi otthonában Fotó: Szabó Attila

Korábban már beszámoltunk arról, hogy filmet rendeznek a marosvásárhelyi származású, jelenleg Franciaországban élő, nemzetközi szinten óriási ismertségre szert tevő sportemberről. Az alkotók nem klasszikus sportfilmet készítenek, hanem országokon és korszakokon átívelő érdekfeszítő történetet mutatnak be.

A Bölöni László – Egy legenda története című dokumentumfilm az egyik legelismertebb magyarországi filmes alkotó és egyetemi tanár, Dr. Kollarik Tamás PhD ötlete alapján készül, társrendezője a már sok díjjal büszkélkedő székelyudvarhelyi Szabó Attila, producere dr. Novák Tamás, a híres Biszku-film rendezője, Szöllősi György pedig szakértőként működik közre.

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő filmhez két és fél évvel ezelőtt kezdték el a forgatásokat, ez a szakasz korábban teljes mértékben lezárult. Összesen 11 országot és 60 várost jártak be, félszáznyi sztárral készítettek interjút, Raphaël Varrane-tól Axel Witselig, valamint Valentin Ceașescutól Gheorghe Hagiig, ezért a forgatások nagyon költségesek voltak.

Rengeteg utazás és megfeszített tempó jellemezte a munkájukat, igyekeztek minél rövidebb idő alatt minél több feladatot elvégezni.

Bölöni László egyik felfedezettje, a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, francia világbajnok Raphaël Varane, aki legutóbb a Manchester United játékosa volt Fotó: Szabó Attila

„Életem élménye volt ez a két és fél év, olyan emberekkel találkozhattunk és készíthettünk interjút, akikkel az ember, ha egyáltalán kezet fog az életben, már az is egy maradandó pillanat. De természetesen ezekhez a megszólalókhoz nem egyszerű eljutni, és ebben egyetlen ember tudott segíteni, Bölöni László, mert nélküle ezek a kapuk nem nyíltak volna meg előttünk” – mutatott rá a Székely Sport megkeresésére a székelyudvarhelyi társrendező, Szabó Attila.

Bölöni László egykori nagy felfedezettjei, kortársai közül szinte mindenkit bemutat a film, amelyben nem csak Bölöni edzői karrierjét dolgozzák fel, hanem a teljes életét, a labdarúgói pályafutása is legalább olyan hangsúlyos a filmben, mint az edzői munkája.

Rengeteg archív anyagból dolgoznak Fotó: Facebook/Bölöni - egy legenda története

Dramaturgiai szempontból a film össze van állítva, fél éve már az utómunkával foglalkoznak, zajlik a stúdiómunka és a bemutatást megelőző tevékenységek. „A megszólalókkal készült interjúk mellett az archív anyagokat illesztjük be a filmbe, utóbbiak részben audiovizuális anyagok, részben fotók, újságcikkek és egyéb dokumentumok, amelyeket magán és hivatalos archívumokból szereztünk meg, sőt arra is volt példa, hogy megkerestek minket erdélyi, bukaresti és magyarországi személyek, akik videófelvételeket és képeket ajánlottak a filmhez Bölöni Lászlóról” – ismertette a magyarországi rendező, Kollarik Tamás, akinek nevéhez tucatnyi filmes könyv, az 1300 filmet támogató Mecenetúra program kialakítása és vezetése fűződik, többek között Oscar-díjas alkotás megvalósítását is segítette.

Az archív anyagok megszerzéséhez azonban a jogdíjak nagyon sokba kerülnek, főleg, hogy ezeknek a felvételeknek a 90 százalékát a mérkőzések jelenetei teszik ki, amelyeket az Európai-, vagy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől kell megvásárolni, de a román föderációtól és televíziótól, vagy a portugál és spanyol médiától is lesznek ilyen anyagok.

Bölöni László és Szabó Attila Fotó: Forrás: Szabó Attila

Kollarik Tamás elmondása szerint Bölöni László népszerűségét mutatja az is, hogy minden, a filmről szóló interjú után megszaporodtak a megkeresések, nagyon sokan és önzetlenül kapcsolódtak be a munkálatokba.

Az igazság az, hogy a bőség zavarával küzdünk, egyszerűen olyan gazdag anyag állt össze, hogy nagyon komoly önmérsékletre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelő hosszúságúra állítsuk össze az anyagot.

Komoly és sokszor fájdalmas vágói és szerkesztőt munkát kell végeznünk, mert sokszor számunkra is nagyon kedves felvételeket kell kihagyni. Antal-Demes Szabolcs kézdivásárhelyi operatőr-vágó hatalmas munkát végez, de ki kell emelni Simó Csaba székelyudvarhelyi és Kis Sándor budapesti operatőröket is.

Idén novemberben szeretnénk bemutatni a filmet”

– árulta el a Székely Sportnak.

Hozzátette, hogy addig még nagyon sok tennivaló van hátra, a hivatalos és adminisztratív feladatok mellett az őket támogató szervezetekkel való kapcsolattartás is fontos tényező.

Szabó Attila közölte, hogy jelenleg erdélyi és magyarországi partnereket keresnek a film mellé, olyanokat, akiknek ugyancsak fontos Bölöni László élettörténete, ami tulajdonképpen minket, erdélyi magyarokat is szimbolizál, hiszen ő az a személyiség, akinek mélyről indulva végül is minden sikerül, mindenféle diszkrimináció és egyéb nehézségek mellett.

Bölöni László és Kollarik Tamás Fotó: Nyirkos Zsófia

A filmet kapocsként szánjuk a magyarság és a románság közé, az a célunk, hogy ennek megtekintésével mindkét nemzethez tartozók büszkén és könnyezve Bölönit a sajátjuknak érezve menjenek majd ki a moziteremből”

– jegyezte meg Szabó Attila.

Kollarik Tamás közölte, azt szeretnék, hogy a magyar és a román közvélemény egyaránt a magáénak érezné a filmet, majd hozzátette, hogy „Bölöni László pályafutása egy hidat képez a két nemzet között, amely összeköti a magyarokat és a románokat, valamint az Erdélyben élő minden nemzetiséget.

Úgy gondolom, hogy a film méltó emléke és felidézése lesz Bölöni László pályafutásának, és komoly tanulsággal is szolgál a jelen és jövő generációja számára az az életút, amit maga mögött tudhat”.

Nem csak Bölöni edzői karrierjét dolgozzák fel, hanem a teljes életét, a labdarúgói pályafutása is legalább olyan hangsúlyos a filmben, mint az edzői munkája Fotó: Szabó Attila

Megemlítette azt is, hogy kint voltak a jelenleg zajló németországi labdarúgó Európa-bajnokságon Stuttgartban a magyar válogatott németek és skótok elleni meccsén. Meglepően tapasztalta, hogy nagyon sokan, ismerősök és ismeretlenek érdeklődtek a Bölöni filmmel kapcsolatosan és üdvözölték az elkészültét.

Többek között Diószegi Lászlóval, a Sepsi OSK elnökével és Andrew Macdonalddal, BAFTA-díjas amerikai producerrel is beszélgettek. Andrew és öccse, Kevin Macdonald az Oscar-díjas magyar származású forgatókönyvíró, Pressburger Imre unokája. Kevin Macdonald maga is Oscar-díjas, egyébként ismeri Bölöni László pályafutását, és nagyon üdvözölte a filmet, kíváncsian várják a bemutatóját.

„Nagyon sok szurkoló is kifejezte támogatását a film iránt, engem is meglepett, hogy mennyire ismert ennek a filmnek az előkészülete” – tette hozzá Kollarik.

Bölöni László és volt csapattársai a Bukaresti Steauánál, Gabi Balint és Victor Pițurcă Fotó: Szabó Attila

Mint megtudtuk, a nagybemutatót a két fővárosban, Bukarestben és Budapesten tartják, természetesen Marosvásárhely mellett, majd a lehetőségeik szerint a további nagy erdélyi városokba is szeretnének eljutni.

Bíznak benne, hogy novembertől a román és magyar mozikban is minél többen lesznek kíváncsiak a közel kétórás filmre, amely reményeik szerint nemcsak a foci szerelmeseinek lesz élvezhető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.