Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Már ősztől elindítanák az UEFA Bajnokok Ligája vetélytársát

Orbán Zsolt 2021. április 19., 15:13 utolsó módosítás: 2021. április 19., 18:45

Az európai szövetség érdekeivel szembemenő új sorozat létrehozásának tervét hétfőn jelentette be a 12 alapító egyesület. Az UEFA ezt megelőzően kizárással fenyegette meg a szuperligában elindulni kívánó angol, spanyol és olasz klubokat.

Már ősztől elindítanák az UEFA Bajnokok Ligája vetélytársát
A Real Madrid elnöke, Florentino Perez állt a kezdeményezés élére Fotó: Rodrigo Jimenez/EPA/Agerpres

Háborús hangulat uralkodik az európai csúcsfutballban, miután három topliga képviselői bejelentették, hogy már idéntől elindítanák az európai szuperligát. A zárt körű versenysorozatnak egyelőre 12 alapító tagja van, Angliából az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur, Spanyolországból a Real Madrid, a Barcelona és az Atlético Madrid, Olaszországból pedig a Juventus, az Internazionale és az AC Milan venne részt a szuperligában, amely a Bajnokok Ligája alternatívájaként jönne létre.

Az Európai Labdarúgó Szövetség megelőzte a nagy bejelentést, és már vasárnap állásfoglalást tett közzé az említett országok tagszövetségeivel, illetve a három ligával (Premier League, La Liga és Serie A) közösen. Ebben azt írják, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák ennek a „cinikus projektnek” a létrejöttét.

A kemény hangvételű közleményben az olvasható, hogy a szóban forgó egyesületek a kizárásukat kockáztatják az európai kupákból, illetve a nemzeti bajnokságokból, ugyanakkor azt is kilátásba helyezték, hogy a klubok játékosainak megtiltják a válogatottbeli szereplést.

Az UEFA megköszönte a német és francia kluboknak, hogy nem csatlakoztak a projekthez. A korábbi hírek alapján a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München, a Borussia Dortmund, az RB Leipzig, a tavalyi BL-döntős Paris Saint-Germain, a Lyon és a Marseille, ugyanakkor a Sevilla és Napoli is benevezett volna még a szuperligába.

Az új sorozat alapítói 20 csapatos mezőnnyel számolnak, két tízfős csoportot alakítanának ki, Az együttesek pedig oda-visszavágós rendszerben, a hétköznapokon mérkőznének meg. A csoportok első három helyezettjei egyenesen a negyeddöntőbe jutnának, míg a negyedik és ötödikek külön párharcot vívnának a nyolc közé kerülésért.

Az új sorozat 3,5 milliárd eurós bevételekkel kecsegtet az alapító tagok számára, a liga elnökének a Real Madrid első emberét, Florentino Perezt nevezték ki, míg két további klubvezető, Andrea Agnelli (Juventus) és Joe Glazer (Manchester United) az alelnöki pozíciót tölti be a liga vezetőségében.

Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a szuperliga legkorábban 2022-ben rajtolna, a tervek szerint a lehető leghamarabb már ősszel elindulhat az európai szuperliga...

Ezzel párhuzamosan az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának ülésén a Bajnokok Ligája megújításáról tárgyalnak a 2024-es esztendőtől kezdődően.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.