Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Időhúzásért szöglet, tízperces kiállítás jöhet a fociban

Józsa Csongor 2024. február 08., 16:11 utolsó módosítás: 2024. március 07., 10:36

Egy sor újítást vezetne be a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB). Megnéztük, mik lehetnek a változtatások, illetve megkérdeztük, miként látja ezeket egy játékvezető.

Időhúzásért szöglet, tízperces kiállítás jöhet a fociban
Galérianézet
Az utóbbi években több újdonságot hoztak a szabálykönyvekbe Fotó: Pinti Attila

Az utóbbi időszakban nagyot változott, sok újítást kapott a labdarúgás szabálykönyve. Elég csak a VAR-rendszer bevezetésére gondolni. Márciusban újabbak jöhetnek, öt pontban változna a jelenlegi kiírás – amennyiben ezeket a testület elfogadja.

Elsősorban a taktikai szabálytalanságokért és a játékvezetőkkel szembeni tiszteletlenségért kiszabni tervezett – valószínűleg tízperces – időbüntetés bevezetése kapott eddig a legnagyobb támogatást az IFAB tavaly év végi összejövetelén. De azt is nagyon sokan támogatták, hogy a mérkőzés közben – a rögbi mintájára – csak a csapatkapitánynak legyen lehetősége kommunikálni a játékvezetővel.

Fotó: Pinti Attila

Lássuk, melyek kerülnek megvitatásra.

1. Piros lap jár akkor, ha a játékvezető úgy ítéli meg, hogy a játékos a védekezési fázisban a kezével szándékosan megállította a játékot a büntetőterületen belül. Az új szabály kimondja, hogy minden, a saját térfelén elkövetett szándékos szabálytalanságért kiállítást kell ítélni.

2. A játéktéren belül történt incidensekre vonatkozik, amelyek a mérkőzés felfüggesztéséhez vezethetnek. Így ha a pályán több játékos között konfliktus tör ki, a játékvezető dönthet úgy, hogy ideiglenesen felfüggeszti a mérkőzést, amíg csitulnak a kedélyek.

3. A taktikai szabálytalanságokat érinti, ezekért ideiglenes kiállítást adhat a sípmester. Amennyiben egy játékos úgy akadályoz meg egy ellentámadást, hogy szabálytalanul megállítja az ellenfelét, akkor 10 percre kiküldhetik, majd a kispadról visszatérhet ennek letelte után.

Fotó: Gegő Imre

4. A kapusokat érinti, akiket az időhúzásért büntetnének. Amíg eddig a labda újból játékba hozatalát késleltető hálóőr sárga lapot kapott, addig az új szabály szerint a figyelmeztetés mellett az ellenfél csapata szögletet is kapna, így folytatódna a meccs.

5. A játékosok és a játékvezetők közötti megbeszélésekre vonatkozik, így a jövőben csak a csapatkapitányok rendelkeznének ezzel a joggal, a többi játékos nem kérhetne magyarázatot a játékvezetőtől, ahogyan az jelenleg történik.

Ezeket a 2024 márciusában, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közgyűlése elé terjesztik, ott szavazhatják meg, hogy bekerül, vagy sem a szabálykönyvekbe.

A játékot segítik, a játékvezetőt védik

Ezen szabálymódosítások kapcsán felkerestük a Hargita Megyei Labdarúgó-egyesület játékvezetői testületének elnökét. Bálint Attila elmondta, amikor változtatásokat eszközölnek, azt azért teszik, mert valamilyen helyzet előidézte, vagy éppen jobbá akarják tenni a játékot.

Bálint Attila, a HMLE játékvezetői testületének elnöke Fotó: Erdély Bálint Előd

„Ha megnézzük ezeket, kicsit belegondolunk, akkor valóban van értelmes magyarázata annak, hogy miért szeretnék meghozni. Ott a reklamálás, most több játékos ott van a játékvezető mellett, mondja a magáét. Ha ez életbe lép, akkor csak a csapatkapitány kérdezheti meg, hogy miért hozta meg ezt a döntést. Ezt más sportágakba már használják, így nem teljesen újdonság.

Az ideiglenes kiállítást is más sportágból emelték be. Ott a kézilabda, vagy a futsal. A tízperces emeberelőnnyel egy új játékszituációt hoznának be a fociba, így valószínűleg több gól születne, érdekes fordítások lehetnének.

Az időhúzással kapcsolatos dolgokat már most is láthatjuk, több perces hosszabbítások vannak. Ezzel a tiszta játékidőt akarják fenntartani” – összegzett a játékvezető, aki mind az öt módosítást jónak látja, akár az alacsonyabb szinteken is alkalmazhatóak – nem úgy mint a legutóbbi, a VAR-rendszer bevezetése, amelyet csak az élvonalbeli bajnokságban használnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.