Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hazudoznak és vádaskodnak, a craiovaiak így védekeznek a Sepsi OSK ellen

Székely Sport 2023. március 08., 20:00 utolsó módosítás: 2023. március 08., 20:11

Csütörtökön várható az újabb döntés a Sepsi OSK és az FCU Craiova felfüggesztett mérkőzésének ügyében. Addig is a háromszéki klub alelnöke, Kertész Dávid ismertette, pontosan mi történt a Román Labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottságának keddi ülésén.

Hazudoznak és vádaskodnak, a craiovaiak így védekeznek a Sepsi OSK ellen
Galérianézet
Miattuk van az egész, a Peluza Sud 1997 szurkolói csoportosulás kiviselte magát Fotó: Mihai Dragoș Georgescu/Agerpres

Immár sokadik alkalommal tárgyalták újra a labdarúgó Szuperliga 23. fordulójában január 29-én rendezett sepsiszentgyörgyi mérkőzésen történteket, amelyet a 26. percben felfüggesztett Andrei Chivulete játékvezető a craiovai drukkerek szűnni nem akaró magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Azóta a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága háromszor is ülésezett, és február 15-én úgy határozott, hogy a Sepsi OSK zöld asztalnál 3–0-ra megnyeri az FCU Craiova elleni bajnoki összecsapást.

Az oltyánok fellebbeztek a döntés ellen, így az ügy a fellebbviteli bizottság hatáskörébe került át, amelynek a múlt csütörtöki ülésén nem született új döntés. Ennek meghozatalát keddre halasztották, amikor újra meghallgatták a két klub képviselőit, de a több mint három órás ülés végén sem dőlt el a mérkőzés sorsa, csütörtökön viszont minden bizonnyal kihirdetik a döntést.

A Székely Sport utána akart járni annak, hogy pontosan hogyan zajlott le a keddi tárgyalás, ezért megkerestük Kertész Dávidot, a Sepsi OSK alelnökét, ő képviselte ugyanis a székelyföldi klubot a bizottsági ülésen. Elmondása szerint a craiovaiak mindvégig úgy védekeztek, hogy támadtak, és megpróbálták mindenért a Sepsi OSK-t okolni.

Hetven százalék, amit elmondtak, mellébeszélés volt. Olyan dolgokat állítottak, amit nem lehet elhinni, többször bebizonyítottuk, hogy hazudnak. Mi nyugodtak és higgadtak voltunk, mert mindenre megvannak az érveink, nem tudnak megfogni semmivel. Figyelmesek kellett legyünk, hogy ne menjünk bele az ők játékukba és ne alacsonyodjunk le az ő szintjükre”

– mutatott rá Kertész Dávid.

A Sepsi OSK alelnöke ezután bevezetett a részletekbe. Közölte, két óra azzal telt el, hogy a craiovai klub azzal érvelt, hogy a Sepsi OSK a hibás, mert nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a mérkőzés folytatódjon, és nem vezette ki a botrányt keltő craiovai szurkolókat a stadionból.

„Mi felhoztuk az ellenérvet, hogy ez nem igaz, hiszen együttműködtünk a csendőrséggel, létezik egy papír, ami igazolja, hogy tárgyaltunk velük. Amit lehetett, megtettünk, két csendőr, úgynevezett mediátor bement a craiovai szurkolók közé és próbálták csillapítani a helyzetet, erről videó is készült.

A csendőrség azt mondta, hogy csak akkor vezethetik ki a szurkolókat, amennyiben fizikai tettlegességre kerül sor, de bekiabálásokért és skandálásokért ezt nem tehetik meg.

Nem az volt a gond, hogy kiabáltak, hanem az, hogy mi volt ezeknek a tartalma, hiszen emiatt szakították félbe és fújták le a mérkőzést, a Román Labdarúgó-szövetség szabályzata ilyen esetben egyértelműen fogalmaz” – közölte.

Kertész Dávid: azt valljuk, hogy a pályán dőljenek el a mérkőzések, de nem minden áron Fotó: Sánta Imre

Kertész Dávid ismertette, hogy az FCU Craiova azt is felrótta nekik, hogy miért engedték be a szurkolóikat a stadionba, holott előre megmondták, hogy nem szervezik meg a szurkolók idejövetelét, továbbá miért adtak nekik jegyeket a vendégszektorba. Erre azt válaszolta, ha ezt le is közölték, még nem jelenti azt, hogy nem is lesznek szurkolóik. Az utaztatásukat ugyanis nem is ők kell megszervezzék, hiszen a szurkolók maguktól is eljönnek. Elmagyarázta, ha magánszemélyként bármilyen más szektorba vettek volna jegyet, ugyanaz lett volna helyzet, kiabálásokért a meccset szintén lefújták volna. Persze, erre síri csend volt a válasz, nem tudtak mit felelni.

Adrian Mititelu craiovai klubelnök azzal próbált védekezni, hogy azok az emberek, akik botrányt okoztak, nem is az ők szurkolóik voltak, sőt nem is a klub kék-fehér színeiben érkeztek.

„Ahhoz, hogy bebizonyítsuk az igazat, korábban a Peluza Sud (ez a csoportosulás a craiovai csapatnak szurkol és szervezi a kiszállásokat – szerk. megj.) közösségi oldaláról letöltöttünk egy képernyőfotót, amelyen jól látszik, hogy a mérkőzés napján Szentgyörgyön voltak, a videóból pedig kitűnik, hogy kék-fehér sapkában és sálban voltak” – magyarázta Kertész Dávid.

Hozzátette, még azt is letagadták, hogy végül kiderült, a klub biztonsági embere aláírta, hogy jönnek szurkolóik a sepsiszentgyörgyi mérkőzésre. „Mititelu azt mondta, hogy nem az ő embere, de az általam bemutatott újabb videóból kiderült, hogy igazunk van. Erre azt mondta, hogy ez nem az a mérkőzés, de mivel a stadionban működő 156 térfigyelő kamerán van dátum és óra, ezt is bebizonyítottuk, amit a bizottság is elfogadott.

Mititelun kívül tizenketten néztük a videót és láttuk, hogy pontosan mi történik, de ő még amit látott, azt is letagadta”

– jegyezte meg Kertész Dávid.

Ráadásul, még ennél is messzebbre mentek a craiovaiak, hiszen azt állították, hogy a Sepsinél átverték őket és lefizették a klub biztonsági emberét, hogy írja alá a szurkolók érkezéséről szóló papírt. Ez viszont már kimeríti a rágalmazás fogalmát, és Kertész Dávid nem tűrhette, kérte tőlük, hogy válogassák meg, mit mondanak, ilyesmiről ugyanis szó nem volt.

Minderről viszont Mititelu nem beszélt az ülés utáni televíziós interjújában, amelyben ellentétben azzal, amit kedden este kikürtölt, nem négy-öt ügyvédje volt, hanem csak három, köztük az a Cristian Jura, aki a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is tevékenykedik. Róla viszont sokat elmond, hogy az ülés előtt magyarázták el neki, hogy mi a helyzet az üggyel kapcsolatban, a Sepsi OSK a hatodik, a Craiova pedig a hetedik helyen áll a bajnokságban, és mi történik, ha ilyen, vagy olyan döntés születik…

Csütörtökön eldől, hogy mi lesz a 26. percben felfüggesztett január végi mérkőzés sorsa Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Megtudtuk, hogy összeállítottak egy kétoldalas összefoglalót a keddi ülésen történtekről, a dokumentumot a klub ügyvédjének közbenjárásával kiküldenek a román médiába, hogy közöljék ki az igazságot, mert mindezidáig az egész ország csak azt tudja, amit Mititelu nyilatkozik.

Kertész Dávid rámutatott, hogy az ülés végén Adrian Mititelu nyomást gyakorolt a bizottság tagjaira, hogy figyeljenek oda és ügyeljenek arra, hogy milyen döntést hoznak, mert ha nem jól döntenek, akkor a Sepsi ezentúl bárhova megy az országba, mindenütt kicsúfolják és rosszul fogadják.

Megköszöntem neki, hogy ennyire aggódik a Sepsi OSK-ért, de megjegyeztem, higgye el, ha ez az eset után sem történik semmi, akkor ez azt jelenti, hogy a szurkolók a következőkben is bármit kiabálhatnak nemcsak a magyarság, hanem mindenki ellen a stadionokban, mert tudják, hogy úgysem lesznek megbüntetve”

– folytatta a Sepsi OSK alelnöke. Kiemelte, a sepsiszentgyörgyi klubnál mindig is azt vallják, hogy a pályán dőljenek el a mérkőzések, de nem minden áron. A szurkolók része ugyan a focimeccseknek, és akinek drukkolnak, az a csapat fel kell vállalja őket. Ha viszont hülyeséget tesznek, az a csapat kárára van, emellett nem lehet indifferens módon elmenni.

A Sepsi OSK alelnöke bízik benne, hogy a fellebbviteli bizottság csütörtökön helybenhagyja a fegyelmi bizottság döntését, azaz marad zöld asztalnál a 3–0-s eredmény a javukra.

Amennyiben azonban számukra kedvezőtlen döntést hoznak, nem fognak fellebbezni, mert már nincs idő, rögtön kezdődik a rájátszás, így a mérkőzés újrajátszását is vállalják, bár ennek nem látja az esélyét, de minden lehetséges…

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.