Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Budapesten sűrű csendben, Bukarestben gyerekzsivajban fociznak a románok

Józsa Csongor 2023. szeptember 28., 17:03 utolsó módosítás: 2023. szeptember 28., 17:04

Két olyan meccs következik a román labdarúgó nemzeti együttes számára, amelyeken maximális pontszámot kell begyűjteniük, hogy versenyben maradjanak az Európa-bajnoki indulásért. Hátrány, hogy egyiken sem lehetnek szurkolók – a szó szoros értelmében.

Budapesten sűrű csendben, Bukarestben gyerekzsivajban fociznak a románok
Csak a 14 év alattiak mehetnek meccsre Fotó: Facebook/NationalaRomanieiOfficial

A román labdarúgó-válogatott októberben az Európa-bajnokságra való kijutásért két nagyon fontos mérkőzést játszik: előbb 12-én, kedden Fehéroroszországgal találkoznak Budapesten, három nappal később pedig Andorra érkezik a bukaresti Nemzeti Arénába.

A magyar fővárosbeli Eb-selejtezőre nem mehet egyetlen szurkoló sem a lelátóra. Pedig, sok román fociszerető remélte, hogy élőben buzdíthatja kedvenceit a Szusza Ferenc Stadionban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) már a sorozat kezdetén úgy határozott, hogy a fehéroroszok mérkőzéseit nézők nélkül, semleges pályán játsszák.

Ezen pedig jelenleg még nem változtatott.

Az ok: az állam részvétele az Oroszország és az Ukrajna közötti háborúban. Fehéroroszország Vlagyimir Putyin szövetségesének bizonyult a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai invázióban.

Míg Oroszországot kizárták az Euro 2024-es selejtezőjéből, addig Fehéroroszországgal szemben enyhébb szankciókkal élt a szakszövetség. Engedélyezték, hogy elindulhasson, de a találkozóit semleges pályán kell megrendeznie, ezen pedig nem lehetnek szurkolók.

A fehérorosz fociválogatott Újvidéken kezdte meg az selejtezőket, ahol 5–0-re kikapott Svájctól. A következő mérkőzéseken Budapestre, a Szusza Ferenc Stadionba költöztek, ahol Izrael (1–2) és Koszovó (2–1) ellen játszottak.

Az október 12-i Fehéroroszország–Románia összecsapást ugyanitt rendezik. Az Újpest 12 670 férőhelyes sportlétesítményben sem a házigazda, sem a vendégszurkolók nem jutnak be, csupán pár hivatalos személy.

Csak fiatalok a lelátón

Budapestről Bukarest felé veszi majd az irányt a nemzeti csapat, következik számukra a Románia–Andorra mérkőzés. Az UEFA döntése értelmében ez zárt kapus találkozó lesz, a Koszovó elleni Eb-selejtezőn történt rendbontások miatt.

A 14 év alatti gyerekek azonban ingyenesen léphetnek be az október 15-én, vasárnap 21 óra 45 perctől kezdődő párharcra.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a kontinentális fórum szabályainak és a román törvényeknek megfelelő eljárást dolgozott ki, hogy a Románia–Andorra mérkőzésen minél többen szurkolhassanak a Nemzeti Arénában.

Fotó: Facebook/NationalaRomanieiOfficial

Az FRF hivatalos honlapján tette közzé, meghívja az iskolákat, sportklubokat, futballklubokat, ifjúsági akadémiákat és minden más, ifjúsági tevékenységet folytató intézményt, hogy legyen ott a stadionban, támogassák a válogatottat.

A törvény alapján a 14 év alatti gyermekek szervezett formában érkezhetnek, minden 10 diákból álló csoportot egy tanárnak, edzőnek vagy szülőnek kell elkísérnie a stadionba.

A belépés a gyermekek és a kísérő felnőttek számára ingyenes – teszi hozzá a román szakszövetség.

A részvétel azonban regisztrációhoz kötött, ezen az oldalon lehet ezt megtenni október 6-áig 15 óráig.

Négy év után lesz ismét gyereksereg

Legutóbb 2019 októberében volt hasonló eset, a román válogatottat ekkor csak a gyerekek bíztathatták a lelátóról. A Norvégia elleni, szintén október 15-én lejátszott 1–1-es mérkőzésen, ugyanilyen körülmények között 29 854 néző, 14 év alatti gyermek és kísérőik gyűltek össze a Nemzeti Stadion lelátóin.

A román fociválogatott a második helyen áll az Euro 2024 selejtezőjében, egy ponttal megelőzve Izraelt. Mindkét októberi mérkőzésein szükséges a maximális, hat pontot begyűjtenie, ahhoz, hogy továbbra is megtartsa esélyeit a kontinenstornára való kijutásra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.