Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Székelyhon napilap előfizetés    Krónika napilap előfizetés    Nőileg előfizetés    Príma rádió    Mix Rádió    Friss FM    Gaga rádió

A végső siker kulcsa: nem dőltünk hátra – beszélgetés a 35 évvel ezelőtti BEK-győztes Bölöni Lászlóval

Szucher Ervin 2021. május 07., 10:15 utolsó módosítás: 2021. május 07., 10:28

Nem a Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) megnyerése céljából igazolt 1984-ben a Steauához Bölöni László. Mint ahogyan egyik csapattársa sem. Jenei Imre legénysége a Budapesti Honvéd kiütése után kezdett el hinni önmagában és esélyeiben. Viszont a trófea elhódításáig a bukaresti csapatnak még pár komoly akadállyal meg kellett küzdenie. A Barcelona ellen napra pontosan 35 évvel ezelőtt, 1986. május 7-én megnyert BEK-trófea azóta is az első és utolsó nemzetközi kupa, amelyet romániai klubcsapatnak sikerült megszereznie.

A végső siker kulcsa: nem dőltünk hátra – beszélgetés a 35 évvel ezelőtti BEK-győztes Bölöni Lászlóval
Virágcsokorhalmokkal fogadták Bukarestben a BEK-győztes Bölöni Lászlóékat Fotó: Mircea Hudek/Agerpes

– Amikor 1984 nyarán a Steauához igazolt, gondolom, elsősorban nem a pénzért, hanem a magas szintű eredmények reményében tette. De mi volt a maximum, amit akkor elérhetőnek tartott a bukaresti katonacsapattal? Mert azért egy BEK-győzelemre akkor még ön sem számított.

– Őszintén szólva nem is ezen járt az eszem. Egy elbizonytalanodott ember voltam, aki a 84-es Eb-ről úgy tért haza, hogy akár abba is hagyhatja a labdarúgást. Egyrészt a franciaországi torna után megműtötték a sarkamat, másrészt fogorvosként már megvolt a végleges munkahelyem a Marosvásárhely melletti nagyközségben, Szentgyörgyön, a városban az emberek ismertek, sokan szerettek, még többen tiszteltek. Lakásom volt, katonai egyenruhára meg rangra nem tartottam igényt. Szóval ezer szállal kötődtem Vásárhelyhez, és eszem ágában nem volt a Steauához igazolni, Bukarestbe költözni. Amikor a feltételeket szabtam, nem azért srófoltam fel a dolgokat, mert szükségem lett volna mindarra, amit igényeltem. Dehogy! Én jól megvoltam Vásárhelyen, semmim nem hiányzott. Azért kértem annyi mindent, hogy utasítsák vissza és hagyjanak békén.

– Nem lett volna egyszerűbb már az elején nemet mondani?

– Az akkori edzővel, Florin Halagiannal szemben volt egyfajta kötelezettségem. Vagy lehet, hogy rosszul fogalmazok: inkább egy soha ki nem mondott tiszteletem iránta. Amikor az első autómat, a piros kombi Daciámat megvettem, az FC Argeş edzőjeként bejött velem a piteşti-i gyárba, intézkedett, mondott egy-két jó szót… Gyakorlatig két autóval jöttem ki, úgy megpakolták a Dacia csomagterét, és nem csak. A vázon és a négy keréken kívül mindenféle pótalkatrésszel elláttak – ajándékba. De nem is erről van szó. Sokkal inkább arról a néhány napról, amit piteşti-i otthonában tölthettem. Befogadott, asztalához ültetett, gyerekeivel játszottam, szóval szinte családtagként kezelt.

Annyira kedves volt akkor, hogy amikor pár év múlva megkeresett, nem tudtam visszautasítani. Még akkor sem, ha a szívem, lelkem, agyam, minden egyes porcikám tiltakozott a távozás ellen.

Ezért szabtam azokat a feltételeket, amelyekről az akkori körülmények között száz százalékban úgy gondoltam, hogy visszautasítják.

– És mégsem utasították vissza.

– Meglepődtem, amikor két nap múlva Halagian a kórházban keresett telefonon, és arra kért, hogy utazzak Bukarestbe. Még mankókkal jártam, bicegve állítottam be a tárgyalásokra. De ott ismét megnyugodtam, mert azt vettem észre, hogy a velem tárgyaló két fontos ember közül az egyik túlzottnak véli az igényeimet. Miután hazajöttem Vásárhelyre, felhívtam Halagiant, és megkérdeztem, miért csúfolkodnak velem? Ő meg egyszerűen lehülyézte az illetőt, akire utaltam. Pontosabban egy előre megállapított számmal jelöltem, mert azért a nevét nem mertem kimondani, hisz minden beszélgetést hallgattak a szekunál. Kifújtam a gőzt, és megnyugodtam, hogy Marosvásárhelyen maradhatok, ám újabb két nap múlva ismét telefonált. Ekkor elújságolta, hogy minden, amit kértem, megvan.

Ez volt az a pillanat, amikor rádöbbentem, hogy már nincs kibúvó, nincs visszaút.

Zavarban voltam, meg voltam ijedve, és az egyetlen szalmaszálba kapaszkodtam. A hat- vagy hétpontos szerződésben arra az eshetőségre, ha nem megy a játék, nem talál a szó, biztosítottam magamnak egy kiskaput a hazatérésre. Megtehettem, mivel én nem voltam katonaember, soha nem is akartam az lenni, hisz ki nem állhattam az egyenruhát. Ha egy kicsit piás vagyok, most is képes vagyok belekötni a rendőrbe, a katonatisztekbe vagy akár a szállodai portásba. Hála Istennek, nagyon ritkán csiccsentek be, talán öt-tíz évben egyszer.

– Ugorjunk egy évet! Ha 1984-ben nem is volt pontos célkitűzése, 85-ben már csak körvonalazódhatott valami. Annál is inkább, mivel a csapat támogatója, Nicolae Ceauşescu nagyobbik fia elkezdte beültetni a bogarat a fejükbe, miszerint akár BEK-et is nyerhetnének. Néhány egykori csapattársától tudom, hogy a többség mosolygott az ilyen és efféle motivációs beszédek hallatán. Önben mikor tudatosult, hogy mégiscsak megcsinálhatják?

– Valóban volt olyan társunk, aki csak mosolygott. Valentin, akivel egy életre szóló barátságot kötöttem, utólag elmagyarázta, hogy mit miért mondott.

– Gondolom, pszichológiai húzás volt a részéről…

– Nem. Fizikusként Valentin Ceauşescu a számok embere, akinek a hobbija a mértan. Ő tudósszemmel nézte a mérkőzéseket, amelyekből rengeteget látott abban az időben, amikor a televízió évente csak párat közvetített. A szomszédból átjárt a tévé Dorobanţi úti székházába, és videókazettákról tanulmányozta a külföldi csapatokat.

Elemezgetett, számítgatott, rajzolgatott, és arra a következtetésre jutott, hogy a mi játékunk több szempontból is gyorsabb és pontosabb a nyugati klubcsapatok által mutatottaknál. Ő már előre látta, hogy ha így folytatjuk, messze juthatunk.

– A BEK-győztes csapat összerakásában, majd csúcsra járatásában mekkora szerepe volt Halagiannak, és mekkora az előtte és utána lévő Jenei Imrének?

– Két külön korszakról és két különböző edzőről van szó. Egyiknek a teljesítménye sem vesz el semmit a másik érdeméből. Mindkettőnek jelentős szerepe volt a Steaua életében. Azt mondják Halagianról, hogy ő állította össze a csapat gerincét. Ez igaz is, meg nem is. 1984 nyarán ő hozta magával Bumbescut és Radu II.-t Scorniceşti-ről, Stîngaciut Brassóból, engem meg az ASA-tól. Bărbulescu is azon a nyáron érkezett, de őt a klubelnök, Ion Alecsandrescu csalta át a Steauahoz. Ilie éppen készült a Petrolultól Nagybányára igazolni, és felvenni a beígért százezer lejt, amikor véletlenszerűen összefutottak a repülőtéren. A többiek már mind ott voltak. Egyeseket Constantin, másokat Cernăianu vagy az 1983 nyarán épp Halagian előtt is edzősködő Jenei Imre igazolta a Steauához.

Az összeállítás valóban az 1984–85-ös idényben kristályosodott ki.

Azzal a kis különbséggel, hogy akkor még ott volt – és elég sokat is játszott – Eduard, Puşcaş és Ştefan Petcu.

– A döntőbe vezető úton melyik csapat tűnt a legkényelmetlenebb ellenfélnek?

– Az első körben kiütött dán Vejle BK kivételével mindegyik kényelmetlen volt. A legkeményebb ellenféllel az elődöntőben találkoztunk, és ekkor már a tét is óriási volt. Tudni kell, hogy a 80-as években a belga bajnokságban rengeteg volt a fekete pénz. Csak így sikerült jugoszláv meg holland válogatottakat igazolni az Anderlechthez. Vagy a Mechelennek KEK-et nyernie 1988-ban... A belga foci most is jó, de kérdem én, hány holland válogatott megy Belgiumba focizni? Manapság ha egy belga képes egyeneset rúgni a labdába, rögtön külföldön folytatja a pályáját.

– Miért volt szükség fekete pénzre egy kapitalista országban?

– Azért, hogy ne kelljen adót fizetni. Nem mindegy, hogy a 10 ezer belga frankból adó formájában hatot az államnak adok vagy megmaradok mind a tízzel. És a klub sem fizet utánam. Tudom, miről beszélek, mert pályafutásom utolsó korszakában én is játszottam Belgiumban. Ott két szerződést kellett aláírni: egyet az asztalon, és egyet alatta.

– Stoicával és Balinttal beszélgetve a Honvédot említették mint olyan ellenfelet, amelytől nagyon tartottak.

– A Honvéddal nekem – és Jenei Imrének – más problémám volt. Elsősorban ezért volt kellemetlen. Másodsorban meg azért, mert akárcsak a Steauát, a Honvédot is kilencven százalékban válogatott játékosok alkották. És arról a válogatottról beszélek, amely a csoportjából elsőként jutott ki a mexikói vb-re, majd 1986 tavaszán 3–0-ra verte a brazilokat.

– Nemzetisége okán gyanúsítgatások vagy legalábbis célozgatások érték a közvetlen párharc előtt?

– Nem mesélem el, hogy ki mit mondott közvetlenül a sorshúzás után.

Imrével anélkül is nagyon jól ismertük azt a „szerelmi kapcsolatot”, amely a két ország között dúlt.

A tisztek meg az elvtársak is igyekeztek felsrófolni a mérkőzés tétjét, mi meg voltunk annyira szemtelenek, hogy megkérdezzük: „Jó-jó, de ennek mennyi az ára?”. Mindenesetre a bukaresti 4–1-es győzelmünk egy nagyon jó dobbantásnak bizonyult.

– A Barcelona elleni döntőben mikor tudatosult önben, hogy bármennyit is tart a mérkőzés, nem kapnak ki?

– Ilyesmire én nem szoktam gondolni. Felelőtlenség lett volna kijelenteni – akár csak gondolatban is –, hogy na, ha törik, ha szakad, ezek úgysem vernek meg. Emlékszem, annak idején az ASA öltözőjében is hangzottak el mérkőzés előtt olyan nagyotmondások, miszerint aznap hármat, négyet vagy akár ötöt rúgunk. Aztán meg jól lebőgtünk.

Én soha, de soha nem tettem ilyen felelőtlen kijelentéseket. Annál óvatosabb vagyok, a mérkőzés után szeretek elégedett és boldog lenni.

A futball olyan, hogy hiába játszol jól, becsúszik egy hiba, vagy az ellenfél összehoz egy zseniális megmozdulást, és belövi a győztes gólt. Volt viszont egy más gondolatom, amit jóval a döntő előtt megosztottam az edzővel. Arra kértem Imrét, hogy még véletlenül se mondjon vagy utaljon olyasmire, hogy a döntőbe jutással mi már elértük a célunkat. Tapasztalatból tudtam, hogy a válogatott számos esetben került időnap előtt az elégedettség, a hátradőlés csapdájába. Merthogy „teljesítettük a célkitűzéseinket, úgyis elégedett mindenki”. Ez a román labdarúgás örökös betegsége. Ilyen szempontból Jenei Imre kitűnően menedzselte a dolgokat. Ebben volt ő a legjobb.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

 
Cookie-kezelési tájékoztató
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett sport.szekelyhon.ro aldomainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?
A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székely Sport által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID sport.szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárat  
newsvote_ sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap
saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

 

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
c_user  facebook.com  1 nap  harmadik fél
datr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
fr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
locale  facebook.com  1 nap  harmadik fél
presence  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
sb  facebook.com   1 nap  harmadik fél
spin  facebook.com   1 nap  harmadik fél
wd  facebook.com   1 nap  harmadik fél
x-src  facebook.com   1 nap  harmadik fél
xs  facebook.com   1 nap  harmadik fél
urlgen  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
csrftoken  instagram.com   1 év  harmadik fél
ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
ig_cb  instagram.com  1 nap  harmadik fél
ig_did  instagram.com  10 év  harmadik fél
mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
sessionid  instagram.com  1 év  harmadik fél
shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SSID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
 SIDCC   youtube.com  1 nap  harmadik fél
SAPISID youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID youtube.com 1 nap harmadik fél
GPS youtube.com 1 nap harmadik fél
YSC youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID youtube.com 1 nap harmadik fél
 __Secure-xxx  youtube.com  1 nap harmadik fél 

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

 

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID; cookieControll; cookieControlPrefs; _ga; _gat; _gid.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads; _fbp; ads/ga-audiences; DSID; fr; IDE; pcs/activeview; test_cookie; tr


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act; c_user; datr; fr; locale; presence; sb; spin; wd; x-src; xs; urlgen; csrftoken; ds_user_id; ig_cb; ig_did; mid; rur; sessionid; shbid; shbts; VISITOR_INFO1_LIVE; SSID; SID; SIDCC; SAPISID; PREF; LOGIN_INFO; HSID; GPS; YSC; CONSENT; APISID; __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.