Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Vereség a franciáktól, az ötödik helyért játszhat a magyar válogatott

MTI 2024. január 24., 20:57

A magyar férfi kézilabda-válogatott az ötödik helyért játszhat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel szerdán 35–32-re kikapott az ötkarikás címvédő Franciaországtól a középdöntő utolsó fordulójában Kölnben.

Vereség a franciáktól, az ötödik helyért játszhat a magyar válogatott
Bánhidiék az ötödik helyért játszhatnak majd pénteken Fotó: MTI/Cz

A csapat motiváltan és jól kezdte a mérkőzést, 4–1-re ellépett, hiszen matematikai esélye még volt az elődöntőbe jutásra. Az olimpiai bajnok szinte minden magyar hibát góllal büntetett, a 11. percben már vezetett. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány a belső posztokon és a kapuban cserélt, majd időt kért, mert a franciák rendkívül hatékony védekezésükre alapozva lerohanásgólokat lőttek, és nyolc perc alatt 9–2-es sorozatot produkáltak.

Az első félidő végén megtalálták az összhangot védekezésben Sipos Adriánék, sokkal hatékonyabbá vált a játékuk, egy 4–0-s sorozattal felzárkóztak, így a szünetben 20–18-as hátrányban voltak.

Több mint 11 percig nem kapott gólt a válogatott, amely a második félidő elején egyenlített, ám ezután ismét jöttek a hibák – labdaeladások, kihagyott büntetők –, és Andó Arián védései ellenére 26–23-ra elléptek a franciák. Az olimpiai bajnok végig komolyan vette a meccset – nem úgy, mint az ugyancsak biztos elődöntős Dánia és Svédország csütörtökön –, és végül gond nélkül győzött három találattal.

Fotó: MTI/Cz

Bartucz László egy, Andó Arián hét védéssel zárt. A túloldalon a Telekom Veszprém francia játékosai közül az irányító Nedim Remili hét, a beálló Ludovic Fabregas, a balszélső Hugo Descat és az irányító Kentin Mahé három-három gólt szerzett. Charles Bolzinger négy, Remi Desbonnet öt védéssel járult hozzá a sikerhez.

A két csapat negyvenedik egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és három döntetlen mellett 19. alkalommal nyertek a franciák.

A magyar vereség egyben azt is jelenti, hogy a házigazda németek a csoport második helyén végeznek és a pénteki elődöntőben a világbajnok dánokkal találkoznak.

A müncheni csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok – akiknek a célkitűzése a legjobb tíz közé jutás volt – a középdöntős csoportjuk harmadik helyén végeztek, és

pénteken 16.30-tól az ötödik helyért játszanak Szlovéniával. Győzelmük esetén megjavítják eddigi legjobb kontinensbajnoki eredményüket, az 1998-as hatodik helyezést.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport:
Franciaország–Magyarország 35–32 (20–18)
Magyarország: Bartucz – Bóka 1, Szita 1, Bánhidi 5, Lékai 3, Ancsin 4, Imre 3, cserék: Sipos, Rosta 5, Fazekas 4, Bodó 3, Andó, Ligetvári, Ilic 1, Hanusz 2.

Korábban: Izland–Ausztria 26–24 (14–8)
később: Németország–Horvátország
A további program (Köln)

pénteken:
az 5. helyért: 16.30-tól Magyarország–Szlovénia 15.30
elődöntő: 18.45-től Svédország–Franciaország, 21.30-tól Dánia–Németország

vasárnap:
16 órától a 3. helyért 15.00
18.45-től döntő

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.