Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Feljelentést tett a hokiszövetség Novák Eduárd sportminiszer ellen

MTI 2023. február 14., 20:19

Feljelentette a legfőbb ügyészségen Novák Eduárd sportminisztert a Román Jégkorong Szövetség (FRHG), amely azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette az FRHG határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára – közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

Feljelentést tett a hokiszövetség Novák Eduárd sportminiszer ellen
Át akarja venni a szövetség irányítását? Fotó: Haáz Vince

Alexandru Hălăucă, az FRHG elnöke a hírügynökségnek kifejtette: a miniszter szerinte törvénytelenül járt el, amikor „csak bizonyos sportegyesületek számára” hirdetett rendkívüli közgyűlést, amelyre a szövetség választott tisztségviselőit nem hívta meg. Úgy vélekedett, a minisztérium át akarja venni az FRHG irányítását.

Szerinte a „magyar vezetés alatt álló erdélyi klubok” nyomást gyakoroltak a minisztériumra, mert ők „csak a magyarországi jégkorong-bajnokságban akarnak részt venni”.

Hălăucát tavaly szeptemberben a székelyföldi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával megrendezett tisztújító közgyűlésen választotta újra elnöki tisztségébe a Román Jégkorong Szövetség. A romániai sportminisztérium – a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként – novemberben felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát. A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen.

A szövetség állítólagos tartozásokra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, amiért azok nem fizették ki a koronavírus–járvány idején az FRHG által kirótt bírságokat. Ugyanakkor olyan klubok is szavazhattak, amelyeknek tartozásuk volt, és olyanok is, amelyek nem vettek részt az előző idény semmilyen versenyén.

Az FRHG utóbb egyoldalúan felmondta szerződését a Sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást, a székelyföldi klubok pedig peres úton is kezdeményezték a szeptemberi küldöttgyűlés határozatainak felfüggesztését.

A Sportminisztérium januárban rendkívüli közgyűlést hirdetett február 15-re, amelyen csak azok a csapatok kapnak szavazati jogot, amelyek részt vettek a 2021–2022-es romániai jégkorong-bajnokságban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.