Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kilencven… – 1931. január 4-én vívta első mérkőzését a székely jégkorong

Ráduly Róbert Kálmán 2021. január 04., 12:44 utolsó módosítás: 2021. január 04., 15:21

A székely jégkorong első mérkőzését napra pontosan 90 éve vívta. A helyiek által hokiként emlegetett sportág azonnal belopta magát a csíkiak szívébe. Az eltelt kilenc évtizedet sikerek és kudarcok, győzelmek és vereségek, bajnoki címek és beteljesülni nem akaró várakozási időszakok váltakozásai jellemezték.

Kilencven… – 1931. január 4-én vívta első mérkőzését a székely jégkorong
Az évfordulóra lapunk által készített – nem hivatalos – logó. Készítette: Tóth Szilárd

Az idők járásától függetlenül előbb a csíki, majd a gyergyói székely ember is elválaszthatatlanul összefonódott e rendkívül gyors, látványos és férfias játékkal. Elődeink számára a hoki a legnehezebb időkben egyszerre volt mentsvár, közösséggé kovácsoló erő és sajátos státusunkat megjelenítő szimbólum. Visszatekintve fejet hajtunk és köszönetet mondunk.

Bár név szerint csak keveseket van módunk megemlíteni, de sorainkkal a jégkorong szerelmeseinek állítunk emléket.

Hálával tartozunk minden játékosnak, szülőnek, edzőnek, egyesület és-játékvezetőnek, szurkolónak, támogatónak, kritikusnak és krónikásnak, bátorítónak és huhogónak, korra, nemre, vallásra vagy nemzetiségre való tekintet nélkül. A kilencven év az ők és csakis az ők érdeme.

Kilencven éve történt: Az első mérkőzés (I)

2013 nyarán, egy szerdai napon a Heineken Románia sörgyár marketing osztálya Bukarestbe hívott találkozóra. A szokásos folyó ügyek áttekintése mellett, a kiemelt téma a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat támogatási szerződése volt. A közel háromórás megbeszélést követően átmentem a Központi Egyetemi Könyvtárba. A munkát „kutatási szenvedéllyel ötvözve” alapon, nyakamban fényképezőgéppel. Az olvasóterembe érve kikértem az Universul újság 1929., 1930. és 1931. januári számait. Kronológiai sorrendben tekintettem át a gyűjteményt. 1929-ben semmi, 1930-ban szintúgy. 1931 következett. Szemeim gyorsan pásztázták az oldalakat, és... Ott volt. A megsárgult nagyméretű lapon, ólombetűk bő nyolc évtizeddel korábbi lenyomata formájában kacsintott rám a döntő bizonyíték. Megsimogattam. Ujjaim megpihentek a szinajai mérkőzésről szóló sorokon.

A beszámolón, amely minden kételyt megszüntet, minden vitát lezár, és amelynek hatására bátorkodtam kezembe venni a vésőt, hogy a kezdetek 1929-es dátumát egyszer és mindenkorra átfaragjam 1931-re.

Elsőként, a munkámban mindvégig biztató Becze Zoltán csíkszeredai sportújságírónak írtam meg rövid telefonos üzenetben a hírt, majd a könyvtár épülete előtt várakozó kisebbik fiamnak mutattam meg a régi hírlapoldalakról készített fényképeim (kiskorúként, Csongor fiam nem léphetett be az egyetemi könyvtárba). Bukarestben ugyanaznap este a Pink Floyd rockegyüttes egykori frontembere, Roger Waters tartott nagy érdeklődésnek örvendő koncertet. És milyen a sors! Miután délután sikerült átütő lyukat ejteni a csíki hoki kezdeteinek valós történetét elrejtő, 1969 óta éktelenkedő spanyolfalon, este Waters a falak leomlásáról énekelt. 2013. augusztus 28.-at írtunk ekkor.

A helyszín: Szinaja

Városunk, Csíkszereda jégkorongcsapatának első mérkőzésére tehát 1931. január 4-én került sor. A naptári év első vasárnapján. A pontos helyszínre is az Universul tudósítása tesz utalást: „A számos néző előtt zajló, eléggé érdekes jelenetekkel tarkított játékra, a park bejáratának szomszédságában közebbről megépített tetszetős szinajai jégpályán került sor.”

Kutatásaim során azt is sikerült kideríteni, hogy az 1930/31-es tél volt az üdülőváros történetében az első alkalom, hogy a jégpálya itt került kialakításra. Korábban az állomástól délre, a vasúti sínek közelében lévő, nyáron evezésre használt tó befagyott jégtükrén korcsolyáztak. Az 1931. január 4-i mérkőzés, bár hivatalosan nem számított annak, de egyben egyfajta pályaavató esemény is volt. A csíki hoki bölcsőjét jelentő egykori sportpálya helyén, a kaszinópark déli kijáratának közvetlen közelében, ma a Hotel Sinaia épülete található.

A mérkőzést, bár ez csak néhány éve derült ki, a helyi sajtó is figyelemmel követte. Erőss Vilmos a 2015. április 29-én közölt „Adalékok a csíki hoki történetéhez” című írásában elsőként állapítja meg, hogy

„a csíkszeredai könyvtár gyűjteményéből valaki az elmúlt rendszerben kitépte az eseményről hírt adó lapszámokat”.

Amint azt 2017 júliusában a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár gondozásában található Csíki lapok kollekció tanulmányozása során személyesen is megtapasztaltam, a korabeli helyi sajtó röviden ugyan, de beszámolt a csíkszeredai csapat elutazásáról.

„A lendületes fejlődést mutató Sportegyesületünk jéghoccey csapata január 3-án elutazott Szinajába, a nemzetközi jéghoccey mérkőzésekre, ahol január 4-én a Román Teniszclub csapatával méri össze erejét.” – tájékoztatott a hetente egy alkalommal megjelenő lap 1931. évi első száma. Az esemény a helyi közvéleményt élénken foglalkoztatta, hiszen a hetilap egy héttel később a mérkőzésről is beszámolt.

Részletek a nagy meccsről

Hoki úttörőink tehát szombaton, 1931. január 3-án indultak útnak. Két gépkocsival, amint azt a részvevők később mesélték. Az egyiket a helyi alkalmi személyszállítással, ma ismertebb nevén taxizással foglalkozó Schmidt Béla, a másikat pedig Dóczy János idősebb testvére, András vezette. Miután a küldöttség a felszerelés pótlása céljából hosszabban időzött Brassóban, az éjszakát a meghívó fél költségén Szinaján töltötte.

A mérkőzés kezdetét vasárnap 11 órára tervezték, de a regáti életvitelre jellemző módon, a tervvel maradtak,

hiszen Cantacuzino herceg, a bukarestiek legismertebb játékosa nem érkezett meg időben. Nemes egyszerűséggel lekéste a reggeli vonatot.

Azonban, igazi sportemberként, nem adta fel. Hazasietett, gépkocsijába ült és automobilbajnokhoz méltóan, nem sokkal a vonat érkezését követően ő is befutott Szinajára. Egyesek szerint még a vonatot is megelőzte, de a mérkőzés ettől még mindig nem kezdődhetett. Arthur Vogel, a kijelölt játékvezető ugyanis még Cantacuzinónál is többet késett, majd miután megjelent, saját bevallása szerint sem sípja, sem órája nem volt. Legalábbis ezt írta a mérkőzésről szóló tudósításában, hiszen Vogel ez idő tájt az egyik bukaresti napilap újságírója volt. Ebben számolt be arról is, hogy

a sípot a szolgálatban lévő őrmesterektől szerezte, az időmérőt pedig az éppen arra járó egyik bájos hölgytől kérte kölcsön.

A továbbiakban adjuk át a szót a krónikásnak, az eseményeket a közvetlen közelből átélő Arthur Vogel újságírónak, aki a már említett tudósításában így fogalmazott: „Az erdélyiek fiatal, virgonc fiúk. Az igazi virtuóz ellenfeleikhez képest, elfogadhatóan korcsolyáznak. Ez az első mérkőzésük. Hat napot edzettek és ennek dacára az országos bajnokkal állnak szemben. Jégfelület helyett a levegőben hordozott ütő, kezdetleges gáncs, off-side-ok, más szabályellenességek, egy játékossal több a jégen – a csapatkapitányt tették ki, hogy az előírt létszámban maradjanak – nem csökkenti az érdemeiket. A két vezető, a fiatal dr. Balogh János és Dóczy András úr minden dicséretet megérdemel”. Az elismerő szavak kilencven esztendő távlatából is indokoltak. Dr. Balogh János ügyvéd a szellemi vezető, Dóczy András vasáru-kereskedő pedig a mecénás szerepében utazott a csapattal.

Fiaink szabályzatismerete finoman fogalmazva is felületes volt. Az ezzel kapcsolatos hiánypótlásról Löffler Aurél, túl a kilencvenen, a Kovács Gábor „Húj, húj hajrá Szereda!” című könyvében így emlékezett: „Meg kell említenem dr. Balogh János nevét, aki ügyvéd volt és öreglegény. Ő ott sertepertélt közöttünk, fiatal lányok is jártak a jégre, s miegymás... Világot látott ember volt és mi megkértük, szerezzen egy szabálykönyvet.”

Azt már Vákár Lajos 1979-ben, a Nagy Benedek és Székedi Ferenc szerkesztésében megjelent „50 éves a csíkszeredai jégkorong” című kiadványban rögzített szavaiból tudjuk, hogy a derék ügyvéd és korcsolyatárs eleget tett a felkérésnek: „Dr. Balogh János elolvasta a szabályokat és nagyjából mi elsajátítottuk a lényeget. Például, azt megjegyeztük, hogy eséskor kiállítás jár, de hogy milyen esésre, arra már nem terjedt ki a figyelmünk. Az első mérkőzésen Szinaján Sprencz György megbotlott, elesett és kijött a pályáról. A játékvezető nem tudta mire vélni a helyzetet, megkérdezte, hogy miért játszunk kevesebben. Mi megmagyaráztuk a szabályt. Mert a szabály, az szabály! Az első mérkőzésről még annyit elmondhatok, hogy Dóczy János kifordított bekecsben védett, tele volt a teste ütésekkel, kék foltokkal, s így az első harmadban nem kaptunk gólt”.

Tíz perc szünetet követően, a második harmad a bukarestieké. Fölényük Botez három találatával az eredmény alakulásában is megmutatkozik. Bár a fehérben játszó csíkszeredaiak egyre inkább belejönnek a játékba, a záró negyedórában a zöldek újabb három találatot érnek el. Ezúttal Cantacuzino és a Grant testvérek osztoznak a gólokon.

Negyvenöt percnyi játékot követően a találkozó hatgólos „tecserés” sikerrel ér véget.

A helybéli Szállodai és Kaszinó Társaság által erre az alkalomra felajánlott serleget a várakozásoknak megfelelően a bukarestiek nyerték.

Eredmény, 1931. január 4., 11.30, Szinaja 
Tennis Club Român – Csíkszeredai Korcsolya Egylet 6:0 (0:0, 3:0, 3:0). Nagyszámú érdeklődő közönség. Vezette: Arthur Vogel (Bukarest).
Tennis Club Român: Demeter Danielopol – Șerban Grant 1, Nicolae Polizu-Micșunești – Costantin Cantacuzino (1 gól), Alexandru Botez Donici (3), Pierre Grant (1). Cserejátékosok: Paulică Anastasiu, Ion Cantemir.
Csíkszeredai Korcsolya Egylet: Dóczy János – Löffler Aurél, Schmidt Béla – Vákár Lajos, Czáka István, György Antal. Cserejátékosok: Sprencz György, Császár Jenő. Csapatvezetők: Balog János és Dóczy András.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett sport.szekelyhon.ro aldomainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?
A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székely Sport által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID sport.szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárat  
newsvote_ sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap
saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

 

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
c_user  facebook.com  1 nap  harmadik fél
datr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
fr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
locale  facebook.com  1 nap  harmadik fél
presence  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
sb  facebook.com   1 nap  harmadik fél
spin  facebook.com   1 nap  harmadik fél
wd  facebook.com   1 nap  harmadik fél
x-src  facebook.com   1 nap  harmadik fél
xs  facebook.com   1 nap  harmadik fél
urlgen  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
csrftoken  instagram.com   1 év  harmadik fél
ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
ig_cb  instagram.com  1 nap  harmadik fél
ig_did  instagram.com  10 év  harmadik fél
mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
sessionid  instagram.com  1 év  harmadik fél
shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SSID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
 SIDCC   youtube.com  1 nap  harmadik fél
SAPISID youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID youtube.com 1 nap harmadik fél
GPS youtube.com 1 nap harmadik fél
YSC youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID youtube.com 1 nap harmadik fél
 __Secure-xxx  youtube.com  1 nap harmadik fél 

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

 

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID; cookieControll; cookieControlPrefs; _ga; _gat; _gid.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads; _fbp; ads/ga-audiences; DSID; fr; IDE; pcs/activeview; test_cookie; tr


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act; c_user; datr; fr; locale; presence; sb; spin; wd; x-src; xs; urlgen; csrftoken; ds_user_id; ig_cb; ig_did; mid; rur; sessionid; shbid; shbts; VISITOR_INFO1_LIVE; SSID; SID; SIDCC; SAPISID; PREF; LOGIN_INFO; HSID; GPS; YSC; CONSENT; APISID; __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.