Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hokibotrány: kitálaltak a válogatott játékosok

Dobos László 2022. május 11., 08:48 utolsó módosítás: 2022. május 11., 12:48

Hőbörög a bukaresti sajtó, a román lapok botrányként tálalják, hogy a jégkorong-világbajnokságon román színekben játszó székelyföldi játékosok a magyar együttessel közösen énekelték a székely himnuszt. Az érintett jégkorongozókkal beszélgettünk.

Hokibotrány: kitálaltak a válogatott játékosok
Galérianézet
A játékosok felvették a kesztyűt a szövetséggel. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette, hogy sürgősen összehívja a szövetség vezető testületét, és megvizsgálja azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt a ljubljanai divízió 1/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően. Hălăucă szerint van egy rendelet, mely szankciókat ír elő Románia nemzeti jelvényeire vonatkozóan, de pontosan nem tudta megmondani, hogy milyen büntetésre számíthatnak a játékosok.

A ljubljanai vébén három román, 13 székelyföldi és hat honosított jégkorongozó képviselte Romániát.

Az érintett játékosok többsége, akik hozzájárultak a 2019-es feljutáshoz, illetve azok, akik most is szerepeltek a vébén, közösen nyilatkoztak portálunknak.

Többen már fenyegetéseket kaptak közösségi oldalukon, ezért kérésükre nem írunk neveket.

Kötelező a himnuszéneklés

Elmondták, hogy minden mérkőzés végén szabály elénekelni annak a csapatnak a himnuszát, amelyik nyert, és ezen mindkét együttes kötelezőn a jégen kell maradjon. Most elénekelték a magyart, majd a közönség elkezdte a székely himnuszt.

„A magyar csapat feléjük fordult, mi is a közönség felé fordultunk. Ott maradt a mi csapatunkból a román, az ukrán, az orosz és a szlovák csapattársunk is, a magyaroktól pedig a kanadai és a finn is. Tiszteletből. Ez nem volt provokáció.

Egyébként mind a négy meccsünk után a szurkolók elénekelték a székely himnuszt. A mostani hisztéria csak azért történt, hogy keltsenek feszültséget, eltereljék a figyelmet a sportág valós problémáiról.

Arról nem írtak, hogy milyen eredményeket értünk el, hogy mi történik Ljubljanában, arról, hogy sok év után újból a második vonalban szerepelhettünk. Egy román tévé sem közvetítette a meccseket, a legfontosabb információ erről a vébéről a román sajtónak az volt, hogy mi végighallgattuk a székely himnuszt. De ez az információjuk is téves, mert nem a meccs előtt, hanem a meccs után hangzott el a székely himnusz” – nyilatkozták a játékosok.

Áldatlan állapotok uralkodnak a román válogatottnál, a jégkorongozók szedett-vedett felszerelésben játszottak. A fotó a válogatott vébé előtti brassói összetartásán készült Fotó: Pinti Attila

Megtudtuk, hogy a csapatban nagyon jó volt a hangulat, nem volt feszültség, a román csapattársak egy szóval se sérelmezték a himnuszéneklést.

Ők is levették a sisakot és tisztelettudóan végighallgatták. Nekik ez nem téma, az öltözőben nem volt téma székely himnusz

– mondták egyhangúlag.

Arra gyanakszanak, hogy ezt a cirkuszt mesterségesen gerjeszti valaki. A háttérben az is állhat, hogy választások lesznek a hokiszövetségnél. Egyébként nem tartják tisztességesnek azt, hogy leváltották Roberto Gligát, aki több mint tíz éve csapatkapitány. „Gliga egy jó játékos, mindenki tiszteli és ő is tisztel mindenkit. Csak azért váltották le, mert az édesapja indulni szeretne a szövetség elnöki tisztségéért a választásokon” – tették hozzá.

Tüskék maradtak a 2019-es feljutáskor

A játékosok elmesélték, hogy csodaszámba ment az, amikor a 2019-es vébén, hosszú idő után a romániai válogatott feljutott a második vonalba. „Akkor, arra a vébére nem volt semmilyen felkészülés. Két edzés Brassóban, és azzal sikerült feljutni. Ott, azon a vébén nem volt korcsolya-fenőgépünk. A japán és az ukrán felszerelés-menedzser fente a korcsolyáinkat. Akkor még masszőrünk se volt. De nem volt se elégséges ütő, se szigetelő, semmi …

Ha nemzeti érzelmekről beszélünk, akkor az milyen gesztus volt, hogy a válogatott mezeket a repülőtéren dobálták felénk? Úgy osztogatták ki a válogatott mezeket.

Ez a cirkusz nem most kezdődött, csak most lett elegünk, mert szenvedő alanyai vagyunk. Meg akarnak büntetni. Nagyobb cirkusz van most a himnusz kapcsán, mint akkor, amikor feljutottunk” – mesélték a játékosok.

Négy évvel ezelőtt Litvánia 8–3-ra verte a román válogatottat a divízió 1/B-s vébén, Ljubljanában csak nagy csatában tudott 5–4-re nyerni Fotó: IIHF.com

A feljutást követően a válogatottat egyetlen egy tévés várta a repülőtéren, illetve a szövetség elnöke. Az elnök elutazáskor ígért egy összeget a bennmaradásért. Visszaérkezéskor, miután bepakolták a felszerelést, felállt a buszra, elsírta magát, hogy nagyon nehéz helyzetben van a szövetség. Ígérte, hogy megpróbál mindent megtenni azért, hogy kapjanak prémiumot.

„Ezer dollárt ígértek a bennmaradásért, és kaptunk 2000 dollárt a feljutásért. Több romániai futballcsapatnál ennyit kapnak, ha játszanak 30 percet. Nem értékeltek akkor sem, most sem” – nyilatkozták.

Felszerelés, napidíj

A fiúk beszéltek a magyar válogatott tagjaival, tisztában vannak, hogy mennyire más feltételeket biztosítanak számukra. Napi 20 ezer forintos napidíjjal voltak kint Sofronék Ljublanában, a romániai csapat pedig háromszor kevesebbért, napi 17 euróért. „Magyaroznak, fenyegetnek, büntetnek. Tiltsanak el, s akkor menjenek a Sportul Studențesc játékosai a válogatottba.

A romániai hoki a három Erste Ligás csapat nélkül halott. Az, hogy feljutottunk csakis annak köszönhető, hogy a három csapat az Erste Ligában szerepel.  Fejlődtünk, de nem azért, mert a szakszövetség valami munkát fektetett volna bele.

Négy-öt évvel ezelőtt a litvánok simán vertek öt-hat góllal, most pedig szoros meccset játszottunk ellenük. A sors nem adta meg, hogy nyerjünk, de az életben a sikerért mindent meg kell tenni, mindenki kell tegyen a közösbe. A mi esetünkben – úgy érezzük – hogy a vezetőség nem tett meg mindent azért, hogy bennmaradjunk.

Az utolsó mérkőzés után az edzőkön keresztül felénk az volt az üzenet, hogy minden felszerelést le kell adni

– hangzott el.

A felszerelés szempontjából pedig a romániai csapat nézett ki a legrosszabbul. Az összes csapat öltönyökben, minőségi ruházatokban járkált, csak ők nem. Egy másik szóvá tett probléma az, hogy a szakszövetség nem tud kiegyezni a klubokkal a felszerelésről. Sok játékosnak nem volt legalább két egyforma ütője, szedett-vedett felszerelésben játszottak. A szakszövetség továbbá nem tud kommunikálni a klubokkal.

A klubok nem adnak ütőt a játékosoknak, a szövetség pedig kéri, hogy a játékosok hozzanak botokat a kluboktól. A kluboknak ez veszteséget okoz. Óriási a fejetlenség.

Nehezményezték, hogy nagyon rosszul volt megoldva az oda-, illetve a visszautazás, rettenetesen hosszú, kényelmetlen volt az út.

A válogatottnak a vébén nem volt korcsolya-fenőgépe, a japán és az ukrán felszerelés-menedzser fente a korcsolyáikat. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Káosz a román bajnokságban

A játékosok szerint minősíthetetlen volt az, ahogy a román bajnokságot lebonyolították. Elhangzott, hogy amikor egy klubnak valamilyen problémája van, a szövetség nem elérhető. Az emailokra hetekig nem válaszolnak. A Gyergyó például azért nem halaszthatta el a Steaua elleni meccsét, mert nem adtak kölcsön egy játékost…

„Sokáig nem lehetett tudni mikor lesz a kupa, melyik meccs számít a bajnokságba. Végül kitalálták, hogy melyik klubnak melyik bajnoki meccse számítson be a kupaküzdelembe. Brassónak például azt a meccsét számolták kupameccsnek, amikor kikapott a Steauától, a Steauát pedig bejuttatták a kupadöntőbe.  Összevisszaság. Egész évben bizonytalanság uralkodott, nem lehetett tudni, hogy lesz rájátszás vagy nem lesz, mindenki csak találgatta, hogy mi következik. A végén lett az egymeccses döntő.

Azt a jelenetet sem lehet szó nélkül hagyni, amikor a szövetség elnöke megjelent egy marék éremmel a díjkiosztón, és a gyergyói csapatkapitánynak a kezébe nyomta ezeket, majd a közönség reagálására kiosztotta

– fakadtak ki az érintett hokisok.

Kik kísérték el a csapatot Ljubljanába?

Nagyon népes volt a romániai csapatot elkísérő hivatalos romániai delegáció. Közel húszan voltak azok, akikről a játékosok nem is tudták, hogy kik. „Ütőkre, hokibotokra nincs pénz, de barátok utaztatására van. Mit kereset Szlovéniában például a galaci másodedző, vagy a Sportul Studențesc edzője? Mit kerestek ők és mások ott a szövetség nevében? Több éve vagyunk válogatottak, de 19 fős stábbal soha nem utaztunk sehová.

Nagy szerencsénk volt Lajos Attilával, a brassói felszerelés-menedzserrel, aki a brassói csapat felszerelésével segített ki, hogy legyenek legalább egyforma sisakjaink.

Nem volt igazságos az sem, ahogy a csapatvezetők a szervezők által minden csapat minden játékosának járó meccsbelépőket szétosztották” – folytatták.

A videoelemzésekről

A válogatott jégkorongozók szóvá tették azt is, hogy csak a Gyergyói HK videóelemző-készülékével tarthatták meg a mérkőzések elemzését. „Ha Góga Attila, a másodedző ne hozta volna el azt a számítógépet és a programot, amit a gyergyói csapat vásárolt 1000 euróért, akkor mi nem tudtunk volna videóelemzéseket végzeni. Köszönet ezúton is Góga Attilának, aki a játékosok érdekeit nézte” – mondták el a sportolók.

Elhangzott még, hogy a koronavírus-járvány miatt erre a vébére három évet készülhetett a szakszövetség, de a tavalyi ljubljanai felkészülési tornát leszámítva a válogatottnak semmilyen összetartása, eseménye nem volt…  Kifogásolták még, hogy ezen a szinten csak a romániai csapatnak nem volt kapusedzője.

Részegh Tamás esete

Elmesélték az a történetet is, amikor Részegh Tamás a Miskolc játékosa volt. Lesérült, ezért nem tudott megjelenni a válogatott akcióján. Mindenki tudta ezt, csak a bukaresti szövetség nem, aki feljelentette a játékost a Nemzetközi Jégkorong-szövetségnél. Le akarták tiltani, de végül személyeskedések árán sikerült kitisztázódjon a helyzet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.