Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Azt szeretnék, ha egyedülálló és emlékezetes lenne a csíkkarcfalvi világkupa

Székely Sport 2023. február 10., 12:43 utolsó módosítás: 2023. február 10., 17:23

Április 14-19. között Csíkkarcfalván egy olyan nemzetközi sporteseményre kerül sor, amely nem mindennapos a térségben. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia, illetve a Sapientia U23 szervezésében itt zajlik majd az Egyetemi Jégkorong Világkupa, amelyre Kanadától az Amerikai Egyesült Államokon át Szlovákiáig vagy éppen Svédországig nyolc vezető jégkorongos nemzet csapata érkezik. Horvát Tamás, a szervező csapat tagja, a Sapientia U23 menedzsere nyújtott betekintést a rendezvény kulisszái mögé.

Azt szeretnék, ha egyedülálló és emlékezetes lenne a csíkkarcfalvi világkupa
Galérianézet
Összesen 20 mérkőzésnek ad otthont a Felcsíki Műjégpálya a nagyszabású torna keretében Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

– Nemrég megjelent a közösségi médiában a közelgő világkupa saját oldala. Ez azt jelenti, hogy célegyenesbe kerültek az előkészületek? Hol tart most az Egyetemi Jégkorong Világkupa szervezési folyamata?

– Szerencsére azt mondhatom, hogy jól haladunk az előkészületekkel, de még rengeteg megoldásra váró feladat áll a szervezőcsapat előtt, amíg tényleg célegyenesbe kerülünk. A napokban érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor elkezdhettük az esemény részleteinek nyilvánosságra hozatalát, közben pedig minden arculati elem a helyére került. Egy ilyen nyolccsapatos, nagyszabású nemzetközi sporteseménynél nagyon sok részletre oda kell figyelni, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás.

– Egy olyan sporteseményről van szó, amelyhez hasonlóra legalábbis jégkorongban nem igazán volt példa Székelyföldön. Milyen feladatokkal jár egy ekkora torna megszervezése, milyen területekre kell külön figyelmet fordítani?

– Egy rendkívül összetett, sok tényezős folyamatról van szó. Először azt kell biztosítanunk, hogy magának a tornának a mérkőzései megfelelő körülmények között, hibátlanul, magas színvonalon tudnak lezajlani. Ehhez szorosan kapcsolódik a küldöttségek, csapatok elhelyezése, ellátása, illetve a programjának megszervezése. Mivel egy nemzetközi rendezvényről van szó, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a színvonalas közvetítésre, a sajtókapcsolatok kiépítésére. Ugyancsak meg kell említeni a támogatókkal való kapcsolattartást, hiszen egy nagy költségvetésű rendezvényről van szó, amelynek lebonyolításában segítségünkre vannak különböző külsős partnerek.

Hangsúlyozni szeretném, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra is, hogy a helyi vállalkozások, szervezetek, a helyi értékek meg tudjanak mutatkozni a világkupa során.

– A Székelyföldi Jégkorong Akadémia, illetve a Sapientia U23 a szervezés jogát az Európai Egyetemi Jégkorong Szövetségtől (EUHA), illetve az Amerikai Egyetemi Jégkorong Szövetségtől (ACHA) kapta meg. Milyen az együttműködés ezekkel a szervezetekkel, milyen szerepet vállalnak ők az előkészületekben?

– Szakmai kérdésekben, valamint a nemzetközi kapcsolataik rendelkezésre bocsátásával nagyon sok segítséget adnak a két társszervező szövetség vezetői, de a tényleges szervezési feladatok egészében ránk hárulnak.

Az ő kifejtett álláspontjuk, hogy a döntéseket nekünk kell meghoznunk, teljes és kölcsönös a bizalom. Ezzel együtt is hetente egyeztetünk velük, beszámolunk, hogy mennyit sikerült haladnunk, illetve, ha elakadnánk bizonyos területeken, akkor kikérjük a véleményüket.

A kezdetektől nagyon jó szakmai és személyes viszonyt ápolunk, ezért a közös szervezési munka is gördülékenyen halad.

Horvát Tamás: arra törekszünk, hogy minden a legnagyobb rendben menjen, és igazán magas színvonalú legyen a torna úgy a jégen zajló, mint a jégen kívüli események tekintetében Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

– A házigazda válogatott mellett Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország vesz részt a tornán. Mit lehet tudni ezekről a válogatottakról? Milyen játékosokat nevezhetnek a világkupára? Milyen feltételeknek kell megfelelni?

– A legfontosabb feltétel a keretek összeállításánál, hogy az összes résztvevőnek hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal kell rendelkeznie. A második pedig, hogy a csapattagok nem lehetnek profi jégkorongligából érkezők. Mivel az európai egyetemi jégkorong nem annyira fejlett, mint az észak-amerikai, ezért az európai országok esetében van néhány kivétel szabva a szabályzatban, de ezeknél az országoknál sem szerepelhet profi jégkorongligában érdekelt csapattal szerződésben álló játékos. Ebben különbözik ez a világkupa az Universiádétól, ott profi ligából is szerepelnek játékosok.

A szakmai egyeztetésekből kiderült, hogy a résztvevő csapatok komoly játékerőt fognak képviselni, és egy színvonalas tornának lehetnek szemtanúi azok, akik kilátogatnak erre az eseményre.

– Hogy néz ki majd Románia válogatottja? Kik számíthatnak behívóra? Kik alkotják a szakmai stábot?

– Románia válogatottja esetében behívóra számíthat minden olyan jégkorongozó, aki tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezik egy oktatási intézménynél, és a jelenleg futó idényben nem volt tagja Erste ligás vagy más profi jégkorongligában versenyző sportszervezetnek, tehát minden diák vagy egyetemi hallgató, aki a román első osztályban vagy más országok alsóbb vagy U20-as, U21-es bajnokságaiban szerepelt ebben a szezonban.

Románia válogatottjának a stábja teljes mértékben megegyezik a Sapientia U23 stábjával, és nyilván a keret is nagyban a mi csapatunkra épül.

Vezetőedzőnek Jens Brändströmöt kértük fel, az ő munkáját Papp Szabolcs és Antal Zsombor segíti majd, a kapusedző Bács Lóránt, a felszerelés-menedzser pedig Császár Róbert lesz.

A romániai válogatott nagyban a Sapientia U23 csapatára épül Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

– Lehet már bármit tudni a nyolccsapatos torna lebonyolítási módjáról, csoportbeosztásairól?

– Ezzel kapcsolatosan minden információ ismert már. A nyolc együttes két csoportba sorolva küzd majd egymással. Az A jelű négyesbe az Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia, Magyarország és Svédország került, míg a B-ben Kanada, Csehország, Lengyelország és Románia találkozik egymással. A csoportok első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadik, negyedik helyezettek pedig az alsóházi helyosztókon folytatják. Így összesen 20 mérkőzésnek ad otthont a Felcsíki Műjégpálya. A pihenőnapot leszámítva minden nap négy meccsre kerül sor április 14-19. között.

– A nyolc résztvevő csapat körülbelül 200 embert jelent. Mindenkit ki tud szolgálni a házigazda Csíkkarcfalva, vagy a környező városok, települések is bekapcsolódnak?

– Amikor októberben Székelyföldre látogattak az európai, illetve az észak-amerikai egyetemi ligák vezetői, akkor fontos szempont volt, hogy egymáshoz közel tudjunk minden résztvevőt elhelyezni. Ez szerencsére nem jelent gondot, ugyanis a sportkollégium teljes kapacitását ki tudjuk használni, ezen kívül néhány száz méteres körzetben további szálláshelyek érhetők el. A sportos infrastruktúra pedig jó ideje adott, a jégpálya mellett az orvosi és metodikai központ is fontos szerepet kap a világkupa során.

– Milyen várakozásokkal tekint a szervezési folyamat következő időszaka, illetve a torna elébe?

– Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy megterhelő, munkás időszakra számítok a torna végéig, ugyanis arra törekszünk, hogy minden a legnagyobb rendben menjen, és igazán magas színvonalú legyen a torna úgy a jégen zajló, mint a jégen kívüli események tekintetében.

Ugyanakkor bízom benne, hogy a befektetett munka meg fogja hozni a gyümölcsét, és egy egyedülálló, sikeres és emlékezetes világkupát bonyolítunk le áprilisban, ami a jégkorongkedvelőkön kívül egy szélesebb réteget is meg tud szólítani.

Mindenkit nagy szeretettel várunk az eseményre, aki kíváncsi egy igazán színvonalas és a térségünkben példa nélkülinek mondható hokicsemegére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.