Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Véget ért a rémálom, kedvező döntésben bízik Simona Halep

Horváth Bálint Ottó 2024. február 22., 18:36 utolsó módosítás: 2024. február 22., 18:48

Végéhez közeledik a korábbi világelső Simona Halep kálváriája, akit doppingvétség miatt négy évre tiltottak el a versenyzéstől. A román teniszező két héttel ezelőtt a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon védekezett, és bizakodva várja a végső ítéletet.

Véget ért a rémálom, kedvező döntésben bízik Simona Halep
Simona Halep közel másfél évvel ezelőtt játszott legutóbb hivatalos mérkőzést Fotó: TransylvaniaOpen/Facebook

Tavaly szeptemberben a Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség (ITIA, International Tennis Integrity Agency) négy évre tiltotta el Simona Halepet doppinghasználat miatt. A kétszeres Grand Slam-bajnok sportoló több mint egy évet kellett várjon (az idő alatt felfüggesztették), amíg döntést hoztak az ügyében, miután a 2022-es US Openen Roxadustat nevű anyagot találták a szervezetében, ami doppingszernek számít, illetve a biológiai útlevelében is szabálytalanságokat fedeztek fel.

Az ítélet azonban nem volt végleges, Simona Halep tavaly októberben fellebbezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (TAS). A korábbi világelső február 7. és 9. között jelent meg a svájci székhelyű szervezetnél, ahol

ügyvédi csapatával megpróbálták bebizonyítani az ártatlanságát, és azt kérték, hogy töröljék el az ITIA döntését és csökkentsék a büntetését, amely jelenleg 2026 október 6-áig érvényes.

A konstancai származású játékos nem nyilatkozhatott a meghallgatások végén, szerdán azonban a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait, és bizakodó, hogy számára kedvező döntést hoznak.

Fotó: Facebook/Transylvania Open

A rémálom, amit másfél éve élek, véget ért. Lehetőségem volt arra, hogy a TAS előtt védekezzek és bebizonyítsam, hogy semmilyen módon nem doppingoltam. Ezt mondtam az első naptól kezdve, amikor megvádoltak. Most emelt fővel várom a döntést”

– írta Halep az Instagramon.

A rendkívül nehéz időszak lejártával a klasszis teniszező megköszönte a szurkolóinak, a játékosoknak, a sportlegendáknak, a szponzorainak és mindenki másnak a hatalmas támogatást, és az összes üzenetet és videót, amit a megpróbáltatásai alatt küldtek neki.

Köszönöm a feltétlen bizalmatokat. Ez a támogatás jelentett számomra mindent, és erőt adott ahhoz, hogy minden nap tovább harcoljak az igazságért.

Amint megkapom a hírt az ügyemről, megosztom veletek. A lehető legjobbakat kívánom nektek. A jó és az igazság mindig győzedelmeskedik” – fogalmazott Simona Halep.

Fotó: Kieran Galvin/EPA/Agerpres

Közben Halep beperelte azt a kanadai céget, amely azokat a táplálékkiegészítőket gyártotta, amelyekről úgy véli, hogy pozitív lett a doppingtesztje, és négy évre eltiltották.

Halep több mint 10 millió dolláros kártérítést követel a Quantum Nutritiontól, amely a Schinoussa Superfoodot gyártotta, ebből mutatták ki ugyanis a Roxadustat nevű anyagot.

Simona Halep közel másfél évvel ezelőtt lépett pályára utoljára, 2022. augusztus 29-én kiesett az US Open első körében. Tavaly nyáron kikerült a világranglista első ezer helyezettje közül, majd teljesen törlésre került, miután az utolsó pontjait is elveszítette.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.