Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székely dobogós a driftbajnokságon, a csíkszeredai Incze Tamás ezüstérmes lett

Dobos László 2022. november 10., 14:00

Székelyföldön kevésbé ismert, de a más vidékeken nagy népszerűségnek örvendő driftelésnek egyik romániai kiválósága a csíkszeredai Incze Tamás. Befejeződtek a 2022-es romániai autós-bajnokságok, ahol driftben a székely pilóta ezüstérmes lett.

Székely dobogós a driftbajnokságon, a csíkszeredai Incze Tamás ezüstérmes lett
Galérianézet

A drift tulajdonképpen egy irányított sodródás az autókkal, mindez verseny körülmények között történik. A pilóta egyedül végzi a kvalifikációt, majd párbajban kieséses rendszerben folytatódik a verseny – magyarázta el Incze Tamás, akit azért kerestünk meg, hogy meséljen sportágáról, eredményeiről, autójáról.

Bukarestben, a Román Nemzeti Stadion melletti hatalmas sétányon és parkolóban zárult a 2022-es romániai drifbajnokság zárófutama, amelyen a Pro és Semi Pro kategóriákban három ország több mint 70 pilótája állt a rajthoz, köztük a csíkszeredai Incze Tamás. Az idei bajnokságnak öt szakasza volt, kettő a marosvásárhelyi Transilvania Motor Ringen, egy hegyi szakasz Neamț megyében (TransRarău), a negyedik Magyarországon, Máriapócsón (Rabócsiring) és a záróetap Bukarestben. A marosvásárhelyi és a máriapócsi közös magyar-román futam volt, mindkét bajnokságba beszámított. Két kategóriában zajlott a pontvadászat, a Pro kategóriában Radu Moise lett a bajnok, a Semi Pro kategóriában egy bolgár pilóta, Dragomir Roglanov végzett az élen, második Incze Tamás lett, harmadik pedig Alice Ene.

 – Hol és hogyan ismerkedett meg Incze Tamás az autóversenyzéssel, a driftelésel?

– Gyermek és ifiként közel tíz évet jégkorongoztam. Az autósport azonban már nagyon fiatalon megfertőzött, 12-13 éves lehettem amikor láthattam élőben egy Európa-bajnoki futamot Brassó megyében, a prázsmári pályán, onnantól kezdve teljes szerelem volt, magával ragadott ennek a sportnak szépsége. Egyébként kicsi koromtól rajongtam az autókért.

 – Hol tud gyakorolni?

– Nekünk, itt ebben a zónában nincs lehetőségünk gyakorolni. Ez egy óriási hátrány számunkra a Csíki medencében. Nekünk az edzés az már verseny. A háromnapos versenyen az első nap az edzés. Hátrány, hogy többször hosszú ideig nem ülhetek a versenyautóba. Az első körök mindig az „újratanulásról” szólnak.

–Melyik eredményére a legbüszkébb?

–Az idei teljes szezonra. Az idei öt versenyből a szűkös anyag helyzet miatt csak három fordulón tudtunk részt venni, kettőn dobogós lettem, az év végi összesítésben pedig másodikok lettünk!

 

– Többes számban beszél?

– Csapatsport a miénk, mert rengeteg munka és odaadás szükséges egy teljes csapat részéről. Nem úgy van, hogy az ember beül egy szép fényes autóba, megtesz néhányt kört és nyer. Mögötte rengeteg munka, csapatmunka van. A család és barátok, támogatók mellett ott van Miklós László, a kiváló marosvásárhelyi pilóta, tapasztalt autóversenyző a drift szakmában, aki rengeteget segít, ő a mentorom. Hálás köszönettel tartozom András Zsoltnak, illetve Csóti Lászlónak az önzetlen munkáért amit eddig értünk tettek.

 

– Kérjük, mutassa be a versenyautóját?

– Egy E46-os, 3-as szériás BMW-m van, kupé karosszériát használunk, amelyet egy kettős-feles hathengeres, benzinmotoros erőforrás hajt, ami közel 400 lóerőt produkál. A laikus fülnek ez elsőre soknak hangzik, viszont a mezőny átlagát tekintve elég kicsi. Itt az országban elég hátul vagyunk motorerő szempontjából. Rengeteg biztonsági előírásnak kell megfeleljenek ezek az autók. A driftben szabad kezet hagynak az autó építésében. Nincsen sem alsó sem felső lőerő-korlát. Egy teljesen homológ bukócsővel, poroltó-rendszerrel, biztonsági övvel, minden létfontosságú biztonsági felszereléssel ellátott autó kell legyen. Érdekesség, hogy a driftautóknak a többi autós sportokban használt autókénál nagyobb fordulási kormányszöge van, ez egy alapvető módosítás, lényegesen meg van növelve a kormányszög. A pilótának a ruházatából a legfontosabb a sisak és a tűzálló overál. Az országos bajnokságokban való induláshoz szükséges egy licenc megszerzése. Nekem 2019-ben sikerült megszerezni a profilágban való induláshoz szükséges licencet. Ezt az autót közel négy éve építjük, készítettük fel arra, hogy minden előírásnak megfeleljen és versenyképes legyen.

Fotó: Pinti Attila

– Mennyibe kerül egy szezon?

– Általában 6-7 ezer lej egy forduló, és nekünk van az egyik legkisebb költségvetésünk. Ez nem panaszkodás. A drift egy nagyon-nagyon gumifogyasztó sport, egy versenyen, egy etapon akár 16-18 szett új gumi is elfogyhat. Ez csak az egyik tétel a sok közül.

–Hogyan készül fel egy versenyre?

–Nagyon kell bírni a meleget, mert az autóban a nyár derekán zajló versenyen folyamatosan 40-50 C fok van, ez nagyon megterhelő. De én a mentális részét emelném ki a felkészülésnek. Meg kell tanulni koncentrálni, mert óriási nyomás hárul a pilótákra. Minden egyes körön kockáztatom az autómat, jelentős anyagi kárt okozhatok, rengeteg a néző, azt is meg kell szokni. A döntő fordulón például közel 15 ezer (!) néző előtt versenyeztünk Bukarestben. Nagyon kizökkenthet egy verseny közben történő technikai probléma, ezek megoldása. Mentálisan nagyon erős kell legyen egy pilóta

 

– Magyarországon, Európában, az Egyesült Államokban nagyon népszerű a drift. Nálunk mennyire ismert?

– Romániában is nagyon ismert, az egyik legnézettebb, legkövetettebb motorsport az országban, az első amelyiknek Romániában tv-közvetítési joga volt. Itt, Székelyföldön alig ismert. Nincs is sok pilóta, de pálya sem. Kevesen vagyunk, Gyergyóból Sándor Szilárd, illetve a csapattársam, András Zsolt, aki tavalyelőtt szerzett licencet a debütáló kategóriához. Magyarországon nagyobb a népszerűsége a driftnek, ők nagyon odafigyelnek a marketingre, örülök, hogy van közös forduló velük. Vannak országok, ahol a legnézettebb motorsport. Volt olyan év, amikor az Egyesült Államokban nézettebb volt mint a Forma 1.

Mit a drift? Mit pontoznak?

A drift vagy drifting (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A sportág hasonlít a ralihoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika.

A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete.

A drift bírálása hasonló a hódeszkához, a freestyle snowboardéhoz. A drift verseny kvalifikációból, és ennek eredménye alapján a legjobb 32/16 pilóta egyenes kieséses rendszerben történő küzdelméből áll. Bójákkal és más jól látható tárgyakkal jelölik a pálya (a pontozott szakasz) kezdetét és végét, a kanyarok külső és belső érintési pontjait, és a gyorsító szakaszt. A pontozásnál a legfontosabb szempontok az ívek bevétele, a sebesség, az autó keresztben haladásának szöge és az összkép, amit a versenyző a futama alatt sugároz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.