Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Miként kerül egy csíkszeredai a Magyar Nagydíj rajtrácsára?

Székely Sport 2023. július 26., 11:57 utolsó módosítás: 2023. július 26., 12:16

Amennyiben követtük a hétvégi Forma-1-es közvetítéseket a magyar tévéadókon, akkor láthattuk őt. Bejelentkezett, információkat osztott meg, közel került a napokhoz. Csíkszeredából indult az útja.

Miként kerül egy csíkszeredai a Magyar Nagydíj rajtrácsára?
Van, aki a lelátóról szurkol, van, aki kőkeményen dolgozik a Magyar Nagydíjon Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Pál-Pál Előd 2015 év elejétől a magyar közmédia munkatársa. Szerkesztő, műsorvezető, riporter, tudósító. A Riporter kerestetik programon keresztül került be az MTV csapatába, abban az időszakban, amikor a csatorna átalakult hírtelevízióvá.

Rögtön a mélyvízbe került, híradós lett, a sporthoz való mély kötődése révén pedig sportszerkesztő – ebben a pozícióban dolgozik a mai napig.

A jó csapatmunka jellemzi őket, ahol a fiatal és idősebb generációk folyamatosan átadják tudásukat és tapasztalatukat egymásnak. A Forma-1 az a bizonyos cseresznye torta tetején, amire szerinte minden riporter vágyik.

Pál-Pál Előd az F1 paddockjából tudósít Fotó: Szécsi Zsolt

Az eddigi nyolc év alatt ez volt a harmadik alkalom, amikor tudósíthatott a csíkszeredai szakember a Hungaroringről. A helyszínen futottam össze vele.

– Mennyire volt tudatos, hogy Magyarországon vállalsz munkát?

– 2008-ban érettségiztem Csíkszeredában, majd Bécsben tanultam hat évet, itt szereztem tolmács végzettséget. Tudatosan készültem a több nyelvű műsorvezetésre és arra, hogy külföldön fogok dolgozni a médiában.

Nem azért hagytam el Székelyföldet, mert nem tudnék ott élni, hanem azért, mert ami iránt én érdeklődtem az mind olyan szakterület, amihez túl szűk terület Székelyföld.

Amikor tehetem, hazajárok többnyelvű műsorvezetőként a hazai rendezvényekre. A magyar sport médiában több székelyföldi is vállalt munkát az elmúlt időszakban, sok tehetséges fiatal kap lehetőséget mostanában.

– Miben állt a munkád a Magyar Nagydíjon?

– Tudósítottam az M1, illetve az M4 csatornájának is. Amikor a legfontosabb híradások voltak, akkor élőben jelentkeztem. A hangulatról, a szakmai részéről az eseménynek, az emberek véleményét továbbítottam a nagydíjról.

Ez a nagydíj a jele annak, hogy Magyarország fent van a térképen sport és sportturizmus terén is. Interjúkat készítettem továbbá a paddockban, ahol a csapatok ideiglenes főhadiszállása van és ahol nagyon sok híresség megfordult.

Nagy büszkeség az, hogy Magyarország helyet adhat a Forma-1-nek, hisz folyamatosan látjuk azt, hogy az európai pályákat szorítják ki a versenynaptárból. Egyre nagyobb veszélyben vannak ezek a futamok, mert Amerika és az arab világ egyre több pénzzel száll be a Forma 1-be, amivel nagyon nehéz lépést tartaniuk.

Magyarország számára rendkívül fontos, hogy részese legyen ennek sorozatnak és fent tudjon maradni a motorsport térképén, ha már olyan sok sportágban kiemelkedő teljesítményt és elismerést tudott kivívni magának. Nagy Dániel az autósport világából érkezett a médiába. A WTCC túraautósportban versenyzett két éven keresztül, majd a sorozat WTCR-é alakulásával elkezdte közvetíteni szakkommentátorként a futamokat. Mai napig versenyez a sorozatban és közvetíti is azt. A Forma-1 betétsorozatainak, a Forma-2 és Forma-3 közvetítése után, 2021-től kapott lehetőséget a Forma-1-ben, mint szakkommentátor, szakértő, kommentátor.

– Hogy érzékelted, a versenyzői szemmel, miben más a mogyoródi pálya, mint a versenynaptár többi helyszíne?

– A Hungaroring egyike azon kevés tradicionális, régi vágású és vonalvezetésű pályáknak, amik a versenynaptárban maradtak. Ez sok technikás részt, nagy szintkülönbségeket jelent, egyedi, jellegzetes kanyarokkal. A modern versenypályák ezzel szemben nagyon nyersek, bármennyire is próbálnak finomítani ezen.

A versenyzők emellett Budapest, és a pálya környezete miatt is szeretnek idejönni, sok esetben a futam után még egy hetet eltöltenek itt. Amikor a Magyar Nagydíj a nyári szünet előtti utolsó futam volt, sok pilóta élt ezzel a lehetőséggel és töltötte itt a szabadsága egy részét.

Fotó: Pál-Pál Előd tulajdona

– Még mindig izgulsz, ha beülsz a stúdióba?

– A közvetítés nagyon hasonló érzéssel, adrenalinnal jár számomra, mint az autóversenyzés. Ez a fajta kihívás és izgalom nekem nagyon tetszik. Hetvenkét versenyzővel foglalkozom egy versenyhétvégén, az F1 mellett az F2 és F3-as széria pilótájával is. Ez nagy fokú felkészülést igényel.

Az itteni közeg nagyon felkészült és támogató, tapasztalt emberekkel dolgozhatom, ez rendkívül sokat jelent.

– Milyen belülről a Formula-1 világa? Olyan, mint amilyennek szurkolóként elképzeljük?

– Semmi sem olyan, mint aminek kívülről látszik. Ez egy kőkemény meló, amiben nem csak a versenyzők, de stáb is kiveszi a részét reggeltől estig. Rendkívül precízen működik itt minden, nagyon szigorú szabályokkal. Ha akkreditációt kapsz, akkor az komoly felelőséggel is jár.

A versenyzőkkel kevesebb és ritkább a kapcsolatunk, mint ahogy azt a nézők gondolják. Alapvetően közvetlenek a pilóták, ha többször találkozol velük, akkor sokszor előre köszönnek, felismernek. Rendkívül szoros az időbeosztásuk, nincs idejük a csevegésre, ezt mindig tiszteletben kell tartani.

Ha kedvet kaptak kilátogatni a jövő évi futamra, nem árt sietni a jegyvásárlással, ugyanis a szervezők már elkezdték a belépők árusítását a hivatalos oldalakon. Látva az elmúlt évek tendenciáit, rövid időn belül már ki is hirdetik az ismételt teltházat.

Az interjút Szécsi Zsolt készítette.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.