Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Biró Sándor első lett a brassói sakkviadalon, a veteránok között

Dobos László 2023. július 26., 13:30 utolsó módosítás: 2023. július 26., 13:31

A brassói Hadsereg Háza adott otthont az elmúlt napokban a klasszikus sakk eddigi legerősebb és legjobb díjazású romániai nyílt verseny egyik állomásának. A FIDE tornán a csíkszeredai Biró Sándor első lett 65 év felettiek korosztályában.

Biró Sándor első lett a brassói sakkviadalon, a veteránok között
Biró Sándor díjazása Fotó: Biró Sándor

A Brassó Chess Classic volt a 175 ezer euró összdíjazású Grand Prix Románia második állomása, melyre 20 ország 328 sakkozója (köztük 14 nagymester, 27 nemzetközi mester és 28 FIDE mester) nevezett. A 9 fordulós svájci rendszerben megrendezett GPR-2 nyereményalapja 150 ezer lej volt, amelyből a nyertes 25 ezer lejt kapott.

A Cenk lábánál fekvő városban a gazdasági fejlődés (idéntől repülőtere is van!) mellett a pezsgő sakkélet is érezhető. A verseny meghívott nagymestereinek kedvezményes áron szállást adó ARO szállóval szemben fekvő parkban már 1989 előtt is lehetett sakkozni. 1990 után a brassói sakkéletet Ciprian Nanu nagymester és a Sofronie-házaspár mozdította előre – a város magyar nyelvű középiskolájában az Áprily Lajos Főgimnáziumban kezdődött sakkozással. Nanu a brassói torna főrendezője volt, a Román Sakk-szövetség vezetőségi tagjaként pedig szponzorok segítségével jó feltételeket biztosított a résztvevőknek. A Brassó Megyei Tanács mellett a brassói Városháza is főtámogató volt, a nyitó lépést Allen Coliban polgármester – egykori sportoló – tette meg.

A brassói Hadsereg Háza versenyterme Fotó: Biró Sándor

A játékvezetők főnöke Dinu Ioan Nicula volt, aki filmkritikus és a FIDE (Nemzetközi Sakk-szövetség) feladványszerző bizottságának (WFCC) alelnöke, a romániai versenyeket ő küldi fel a FIDE-hez (Rating Officer). Vlad Ardeleau, a két éve megválasztott Román Sakk-szövetség elnöke pénzt hozott a romániai sakkozásba, a világ élvonalába tartozó nagymesterek közül Rapport, Sevcsenko, Motylev és Nisipeanu is román színekre váltott. A sakk iskolai oktatásban való bevezetése nagy erővel zajlik, a „Sakk az iskolában” bizottság titkára, Mădălina Maria Lejean-Anușca kommentálta az élő adásban közvetített 40 játszmát.

A 22 éves olasz ifj. Luca Moroni (2557) nagymester lett a Brassóban megrendezett Grand Prix verseny győztese. Moroni öt győzelemmel kezdett, és a 9 lehetségesből 8 ponttal végzett az élen, megelőzve a 7,5 pontos holland Max Warmerdam (2607) és a német Dmitrij Kollars (2618) nagymestereket. A 4. helyen 7 ponttal kilenc sakkozó végzett holtversenyben, három román nagymester (David Gavrilescu, Mircea Emilian Pârligras és Marius Manolache) is köztük van. A legjobb női díjat a lengyel Anna Kubicka nemzetközi mester kapta. A szervezők számos különdíjat osztottak ki az 1001 és 2500 közötti Élő-pont kategóriákban.

Biró Sándor (balról) verseny közben Fotó: Biró Sándor

A brassói FIDE-tornán ott volt Biró Sándor nemzetközi mester is, a Csíkszeredai Caissa Sakk Klub elnöke a 65 év felettiek első helyezettje lett. A verseny fontosságát jelzi, hogy az ARO Hotelben tartott záróünnepségen a Román Sakkszövetség elnöke, Vlad Ardeleau, valamint Șerban Todorică-Constantin, Brassó Megyei Tanácsának elnöke adta át a díjakat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.