Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Bajnokhoz híven a dobogót vette célba az udvarhelyi ralis

Horváth Bálint Ottó 2024. április 25., 11:40 utolsó módosítás: 2024. április 25., 12:20

Mindenképpen a legjobb három között végezne a hétvégén Székelyudvarhelyen és környékén zajló Hargita Ralin Jakab Attila és navigátora, Mag Levente, akik újra a Mini Cooper S volánja mögött vágnak neki az országos ralibajnokság idei szezonjának.

Bajnokhoz híven a dobogót vette célba az udvarhelyi ralis
Komoly átalakításokon esett át a Mini Cooper S Fotó: Jakab Attila gyűjteménye

A székelyföldi pilóták bajnoki címvédőként készültek az új idényre, miután a tavaly megnyerték az N12-es géposztályt, és ismét ebben a kategóriában szeretnének bizonyítani. A szezonnyitó megmérettetés előtt a hazai környezetben versenyző, népszerű székelyudvarhelyi pilótát, Jakab Attilát többek között a felkészülésről, a nehézségekről és a célokról kérdeztük interjúnkban.

– Hogyan sikerült a felkészülés a szezonnyitó versenyre?

– Nagyon jól zajlott, időben nekifogtunk, és az autót a múlt héten teljes mértékben felkészítettük, eléggé nagy átalakításon ment keresztül. Az egész múlt hétvégét teszteléssel töltöttük, úgy néz ki, hogy egyelőre minden a legnagyobb rendben van.

– Voltak esetleg nehézségek, amelyekkel szembesültetek az elmúlt időszakban, és ha igen, mik voltak ezek?

– A téli időjárás kicsit megviselte az autót, mivel téli körülmények között is használtuk, így utána nehéz volt átállni az aszfaltra, de ezt rövid időn belül meg tudtuk oldani. Az autó most patika, olyan mintha új lenne.

Ami nehézség viszont, hogy egyre komolyabb feladat támogatást kapni, mivel az állam megvonta a mikróvállalkozásoktól a támogatási lehetőséget, és így elég nehéz volt anyagi segítséghez jutni az első futamra.

Jakab Attila közölte, a teljes szezonban még nem gondolkodtak a támogatás hiánya miatt, hiszen idén gyengébb a költségvetésük Fotó: Beliczay László

– Hazai környezetben versenyeztek. Ez mennyire jelent előnyt?

– A pályákat jól ismerjük, mert nagyon sokat járunk rajtuk, több olyan útszakasz van, amelyet szinte naponta használunk, ez mindenképpen előny számunkra.

Itthon sokan ismernek, kedvelnek minket, szurkolnak nekünk, és persze erőt adnak a versenyre.

Arra számítunk, hogy nagy lesz az érdeklődés, nagyon sokat szeretik ezt a sportot, és főleg, ha az idő is engedi, akkor sok szurkoló és barátunk kilátogat az egyes szakaszokra és a szervízparkba.

– Milyen célokkal vágtok neki a Hargita Ralinak?

– Mindenképpen egy dobogós helyezést szeretnénk elérni, hiszen a tavaly megnyertük az N12-es géposztályt.

Ha az autó rendben lesz és az időjárás is kedvez, akkor elég valószínű, hogy a legjobb három között végzünk.

A teljes szezonban még nem gondolkodtunk a támogatás hiánya miatt, hiszen picit gyengébb a költségvetésünk. Ráadásul, az autót is el szeretném adni, mert lassan kategóriát kellene váltani. Így egyelőre a Hargita Rali mellett terveink szerint a Kolozsvár Ralin, illetve a hargitai hegyi futamon, a Hill Climb Challenge-en rajtolunk el.

Minden bizonnyal sok szurkolójuk látogat ki a versenyre Fotó: RallyPhoto Hunters

– Idén még inkább a biztonságra helyezik a hangsúlyt a szervezők. Verseny közben, nektek pilótáknak mennyire lehet erre figyelni?

– Nagyjából mindent látunk, de nagyon oda kell figyelnünk. Vannak olyan barátaink, akik nagyon megszállott rajongók, zászlókkal kijönnek az út szélére, szinte mellettünk vannak, így nagyon kell koncentráljak, hogy ne térjek le a pályáról.

Ahogy mondani szokás, biztonság mindenek felett! Mi is ezt vesszük figyelembe, hogy a lehető legprecízebben autózzunk és balesetmentesen teljesítsük a szakaszokat.

Amit láttam, hogy évről évre az emberek egyre jobban vigyáznak magukra és másokra, lassan kezd kialakulni ennek a kultúrája, és ha betartják a szabályokat, akkor nem lesz probléma. Várunk mindenkit a pálya szélére, nagy motivációt jelent, ha sokan kint vannak, és a lényeg, hogy vigyázzanak a biztonságukra.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.