Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Utoljára teljesítik a pilóták a megszokott útvonalat a Hargita Ralin

Zátyi Tibor 2024. április 18., 13:50

Egy hét múlva Székelyudvarhelyen kezdődik az országos ralibajnokság 2024-es szezonja. A Hargita Rali főszervezőjével a közelgő eseményről beszélgettünk. Egyre színesebb lesz a mezőny és jövőre nagy változások várhatók.

Utoljára teljesítik a pilóták a megszokott útvonalat a Hargita Ralin
Fotó: RallyPhoto Hunters

A szezonnyitó versenyt április 26–27-én rendezik, az idei lesz a Hargita Rali 32., egyben a 12. kiírása a 2013-as újraindítása óta.

„Egy hét múlva ilyenkor már kezd benépesülni a Kossuth Lajos utca szervizparkja. Habár csak pénteken este jár le a nevezési határidő, annyit már most elárulhatok, hogy idén is népes mezőny lesz a Hargita Ralin, bolgár és magyarországi nevezőink is vannak. Nagyon örülünk annak, hogy ezek a pilóták megtisztelnek minket jelenlétükkel, kezd nemzetközivé válni a verseny, egyre színesebb a paletta” – kezdte felvezetőjét a Székely Sport megkeresésére Ferencz Csaba.

A versenyt szervező székelyudvarhelyi Maxx Racing vezetője kiemelte, hogy ugyanazok a gyorsasági szakaszok maradtak, mint a korábbi kiadásokon. Jövő héten csütörtökön tartják a ralit felvezető sajtótájékoztatót, majd este a Márton Áron téren lesz a hivatalos csapatbemutató.

A finomhangolás, a Shakedown Farcád és Székelyudvarhely között zajlik majd jövő pénteken reggel. Ezt követően rajtol a verseny, a bucsini és a libáni szakaszt teljesíti a mezőny, majd este a több ezer embert vonzó városi etap, a Dietrich Árpád szuperspeciális következik.

Fotó: Hargita Rali hivatalos oldala

Szombaton a pilóták előbb a Homoródalmás és Homoródszentmárton közti szakaszt teljesítik, majd Homoródszentpál és Karácsonyfalva között fognak versenyezni, ezután pedig Lövététől Kirulyfürdőig tartó szakaszon száguldanak. A gyorsasági etapokat háromszor teljesíti a mezőny. A Hargita Rali 32. kiírása este 9 órakor a Márton Áron téren tartandó díjkiosztóval zárul majd.

Mint kiderült, ez lesz az utolsó rali a korábban felvázolt konfigurációban. „Jövőre 50 százalékban meg fog változni a verseny. Idén nem akartuk változtatni, választási év is van, így maradtunk a jelenlegi a térképpel. Szerencsénkre minden a helyére került, jó ütemben halad a szervezés, viszont a székelyudvarhelyi és az érintett települések polgármesteri hivatalai, Hargita Megye Tanácsa és a Sportigazgatóság segítsége, illetve a támogatóink nélkül nem tudtuk volna megszervezni a versenyt” – emelte ki Ferencz.

A rali főszervezőjénél arról is érdeklődtünk, hogy kik vesznek részt a versenyen. Neveket egyelőre nem árult el, ám felhívta a figyelmet, hogy lesznek meglepetések, olyan versenyzők jönnek majd Székelyudvarhelyre, akik régóta nem indultak a Hargita Ralin, mindannyian csúcskategóriás kocsikkal érkeznek.

Fotó: Hargita Rali hivatalos oldala

Több eseményről (bemutató, díjkiosztó), gyorsasági szakaszról (városi szuperspeciális, Lövéte) is lesz élő közvetítés a Hargita Rali YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán.

„Ne feledjük, hogy biztonság mindenekelőtt! Megkérjük a kedves nézőket, szurkolókat, hogy tartsák be a rendezők előírásait, kéréseit, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy meg kelljen állítani a gyorsasági szakaszt. Mindenki találjon magának biztonságos helyet és élvezze a versenyt” – zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.

2024-es ralibajnokság, versenynaptár

1. forduló, április 26–27. – Hargita Rali
2. forduló, május 11–12. – Argeș Rali
3. forduló, május 31.–június 1. – Máramaros Rali
4. forduló, június 22.–23. – Kolozs Rali
5. forduló, július 13–14. – Szeben Rali
6. forduló, augusztus 3–4. – Moldva Rali
7. forduló, augusztus 31.–szeptember 1. – Jászvásár Rali
8. forduló, szeptember 21–22. – Brassó Rali
9. forduló, október 26–27. – Vâlcea Rali

A hegyi gyorsasági országos bajnokságban a hargitai futamot június 29–30-án, míg az úzvölgyi versenyt július 27–28-án rendezik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.