Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Tótka arany-, Csipes ezüstérmes az olimpián

MTI 2021. augusztus 05., 07:17

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében, Csipes Tamara pedig másodikként ért célba női kajak egyes 500 méteren a tokiói olimpián.

Tótka arany-, Csipes ezüstérmes az olimpián
Galérianézet
Tótka Sándor a magyar küldöttség ötödik aranyérmét szerezte Fotó: MTI/Kovács Tamás

A csütörtöki döntős program a megszokott hőségben, de a korábbi napokhoz képest enyhébb szélben kezdődött, amely ráadásul megfordult, s most inkább szemből és oldalról fújt a versenyzőknek. A finálékra kilátogatott a Sea Forest kajak-kenu pályára Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

Mindkét magyar két-két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, amelyben a címvédő és világbajnok brit Liam Heath-en kívül a svédek korábbi vb-győztese, Petter Menning és az előző két olimpián egyformán érmes spanyol Saul Craviotto számított a legnagyobb ellenfélnek.

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka – az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t – szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott.

Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia Kolos is remekül teljesített, Tótka, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról.

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát, majd a partra érve összeölelkezett a magyar csapat tagjaival.

Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni –, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

Tokiói olimpia, férfi K-1 200 m:
1. Tótka Sándor (Magyarország) 35.035 mp
2. Manfredi Rizza (Olaszország) 35.080
3. Liam Heath (Nagy-Britannia) 35.202
4. Csizmadia Kolos (Magyarország) 35.317
Csipes Tamara ezüstérmes 500 egyesben, Kozák ezúttal negyedik lett

A nők legnagyobb figyelemmel kísért számában a két magyar, Csipes Tamara és Kozák Danuta egymás melletti pályán, az 5-ösön és az 6-oson lapátolt, a legnagyobb ellenfél, az új-zélandiak sztárja, a világbajnoki címvédő Lisa Carrington a 3-asról vágott neki a távnak.

Csipes Tamara másodikként ért célba Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 4-esen az elsősorban 200-as specialista svéd Linnea Stensils belehúzott a rajtgépbe, így meg kellett ismételni a rajtot. Ez aztán Carringtonnak sikerült a legjobban, olyannyira, hogy ötven méter után gyakorlatilag már fél hajóhossz előnnyel a mezőny előtt lapátolt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyarok nem kezdtek jól, de aztán Csipes rákapcsolt, 250 méternél már a második helyen haladt, és ezt a pozícióját tartani tudta a táv második felében is. Bár megpróbálta támadni az új-zélandit, nem volt esélye, hogy utolérje. Eközben a Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka, Kozák 250-nél az ötödik helyen lapátolt, és a hajrában ezen egyet javítva negyedikként ért be, a dobogósoktól jócskán lemaradva.

A számot magabiztosan nyerő Lisa Carrington Tokióban már három aranynál jár, és a négyessel – sporttörténelmet írva – szeretné megszerezni a negyediket is. Ő egyébként 1996 és Kőbán Rita óta az első ebben a számban, aki aktuális világbajokként az olimpiát is megnyerte.

Kozák Danuta címvédőként a negyedik lett Fotó: MTI/Kovács Tamás

A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes – akinek edzője édesapja, az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Ferenc –, pályafutása második ötkarikás érmét szerezte, és a partra kiérve az öklét rázva láthatóan nagyon örült a sikerének.

A Honvéd 31 éves kajakosáé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

Tokiói olimpia, női K-1 500 m:
1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:51.216 p
2. Csipes Tamara (Magyarország) 1:51.855
3. Emma Jörgensen (Dánia) 1:52.773
4. Kozák Danuta (Magyarország) 1:53.414
Nádas és Kopasz negyedik K-2 1000 méteren

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó hatalmas csatában a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres döntőjében.

Nádas és a keddi egyéni versenyben aranyérmes Kopasz közvetlenül az ötkarikás játékok előtt ült csak össze, ennek ellenére remekül teljesített az elő- és középfutamban, így a magyar tábor a rajt előtt titkon egy újabb éremben reménykedett.

A döntőben a világbajnoki címvédő és idén Európa-bajnok német Max Hoff, Jacob Schopf duón kívül egy-egy cseh, fehérorosz, új-zélandi, ausztrál, kínai és spanyol hajó volt az ellenfelük. A németek és az ausztrálok kezdtek a legjobban, de velük tartottak a magyarok is, akik 500 méternél a második helyen haladtak az ausztrálok mögött.

Nádas Bence és Kopasz Bálint Fotó: MTI/Kovács Tamás

A táv második felében a németek és az ausztrálok különcsatát vívtak az aranyért – végül előbbiek, Jean van der Westhuyzen és Thomas Green diadalmaskodtak –, Nádasék pedig a dobogóért harcoltak, de végül az egyes pályán „besurranó” csehek, Josef Dostal és Radek Slouf megelőzték őket.

A 25 éves, szegedi Nádasnak ez pályafutása legnagyobb sikere. A győriek 24 éves sportolója, Kopasz pedig az aranyérem mellett egy újabb pontszerző helynek örülhet.

Tokiói olimpia, férfi K-2 1000 m:
1. Jean van der Westhuyzen, Thomas Green (Ausztrália) 3:15.280
2. Max Hoff, Jacob Schopf (Németország) 3:15.584
3. Josef Dostal, Radek Slouf (Csehország) 3:16.106
4. Nádas Bence, Kopasz Bálint (Magyaroroszág) 3:16.535
...12. (a B döntőben 4.) Béke Kornél, Varga Ádám (Magyaroroszág)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.