Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szőcs Emőke fontos feladatot kapott az ifjúsági téli olimpián

Dobos László 2024. január 22., 19:51 utolsó módosítás: 2024. január 22., 19:52

Székelyföldi képviselője van a Nemzetközi Biatlon-szövetségnek (IBU) Dél-Koreában, a 4. Téli Ifjúsági Olimpián, ahol a csíki születésű Szőcs Emőke a fluormentes waxolást ellenőrző bizottság koordinátora. Vele beszélgettünk.

Szőcs Emőke fontos feladatot kapott az ifjúsági téli olimpián
Galérianézet
Szőcs Emőke és a bewaxolt sílécek Fotó: Szőcs Emőke

A Magyar Sí-szövetség kiemelkedő sportdiplomáciai sikerként könyvelte el, hogy Szőcs Emőke, a szövetség szakágvezetője az IBU wax-koordinátoraként felel a biatlon versenyszámok zavartalan lebonyolításáért az ifjúsági olimpián. A székelyföldi szakember az IBU fluormentes waxolást ellenőrző tesztkoordinátora is egyben.

Szőcs Emőke Csíkszeredában született, a Csíkszeredai ISK-nál kezdett sífutni, majd átállt a sílövészetre. Romániában az ifjúsági, majd a felnőtt válogatottnak is tagja volt. 2003-ban az ifjúsági világbajnokságon nyolcadik helyezett volt a váltóban. A vancouveri olimpiára kvalifikációt szerzett, de nem került be a romániai csapatba. 2011 novemberétől magyar színekben versenyez. Számos világbajnokságon vett részt, Magyarországot két téli olimpián képviselte – 2014-ben és 2018-ban. Az év magyar sílövője volt 2013-ban, 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben, illetve az Az év magyar sífutója 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben. Szőcs Emőkét Kangvonban értük utol.

Szőcs Emőke (balról) Kangvonban, magyar sportolókkal és edzőkkel Fotó: Szőcs Emőke

– Hogyan talált önre az IBU?

– Tavaly szereztem meg első magyarként az IBU TD (technical delegate) bizonyítványomat, amire nagyon büszke vagyok.

– A téli ifjúsági olimpián több magyar sífutó és biatlonista is rajthoz áll. Van ideje segíteni őket szakmailag?

– Elsősorban a Magyar Sí-szövetség szakágvezetője, illetve szövetségi kapitányaként segítem, erősítem őket. A Magyar Sí-szövetség tavaly nyáron kezdte el kiemelten kezelni az utánpótlás korú versenyzőket az északi szakágakban, és abban bízom, hogy ha ezt így tudjuk folytatni, akkor néhány éven belül szintet tudunk lépni az IBU-kupa versenyeken. Határozott céljaink vannak, dolgozunk azért. Motivált a szakágunk, az egyesületek és az edzők is. Persze soha nem egyszerű, de a célunk közös, egyre nagyobb az összetartás, ami elengedhetetlen egy sportágban.

Szőcs Enmőke (balról) és a téli ifjúsági olimpián részt vevő magyar biatlonos csapat Fotó: Szőcs Emőke

– Mit jelent a fluormentes waxolás?

– A Nemzetközi Biatlon-szövetség egy Európai uniós rendeletnek megfelelően betiltotta a fluor használatát, így ennek következtében csak fluormentes viaszokat, waxokat használhatnak a csapatok. Azt hiszem, az utóbbi 20 év egyik legnagyobb újdonsága a sísportokban. Az IBU munkatársaként az ifjúsági versenyeken ennek az ellenőrzését én végzem ebben a szezonban, ezt a feladatot kaptam. A fluor nagyon sokat segít a sílécek csúszásán, azonban nagyon egészségtelen az emberi szervezetre. Az IBU ezzel is szeretné óvni mindazokat, akik ebben a sportágban tevékenykednek.

Szőcs Emőke (balról) és Gál Ágota vezetőedző Fotó: Magyar Sí-szövetség

Idén először a teljes versenyszezonban közös waxolás van az utánpótláskorúak versenyein. Ennek a koordinátora én vagyok minden rendezvényen, és ez helyszínenként több száz síléc waxolását jelenti. Ez azért is fontos a fiatalok versenyén, mert így egyenlőbb feltételek között tudják összemérni a tudásukat. De nem csupán annyi, hiszen ezzel a csapatok időt és pénzt tudnak megtakarítani, amit a gyerekekre lehet fordítani.

– Mit üzen az otthoniaknak?

– Mindenkit nagy szeretettel üdvözök, minden ismerőst, barátot, a sport iránt érdeklődőket. Nem felejtem el, hogy a sísporttal való kapcsolatom otthon indult, a kertek alatt, Mihaela Ureche, Borbáth István Ágoston és Márton Simon tanárok, edzők egyengették az utamat. Nélkülük ma nem lennék itt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.