Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Becze Eszter bemutatkozott a felnőtt biatlonisták világversenyén

Dobos László 2024. január 04., 21:22

Olaszországban elkezdődött a 2024-es esztendő első IBU Kupa versenye. A világkupa utáni, második számú, a felnőttek számára kiírt nemzetközi sílövő világversenyen bemutatkozott a székelyföldi Becze Eszter.

Becze Eszter bemutatkozott a felnőtt biatlonisták világversenyén
Becze Eszter (korábbi felvétel) Fotó: Becze Eszter magánarchívúma

A Csíkszeredai ISK versenyzője az őszi, ifjúsági nemzetközi versenyeken elért helyezéseivel szerzett jogot a felnőtt IBU Kupán való indulásra. Dél-Tirolban, Val Mertellóban (németül: Martell) zajlott a Nemzetközi Biatlon-szövetség idei első IBU Kupa versenye, az első női próbát csütörtökön délután rendezték, a 12.5 km-es egyéni versenyszámra pedig 79 sportolót neveztek.

Becze Eszter 2005-ös születésű, még ifjúsági korosztályú. A csícsói biatlonista, valamint a szintén 2005-ös születésű német Julia Tannheimer, valamint a belgiumi Marine Deblöm és svájci Alessia Laagerrel voltak a mezőny legfiatalabbjai.

Márton Simon, a romániai biatlonsport egyik legeredményesebb edzője szerint óriási eredmény az, hogy Becze Eszternek sikerült megszereznie a kvalifikációt a felnőttek IBU Kupa versenyére. „Jó úton halad, tehetséges kislány, és csak tőle függ, hogy fejlődjön, és jobb helyezéseket érjen el a világversenyeken” – mondta el Márton Simon.

Becze Eszter (korábbi felvétel) Fotó: Pinti Attila

A próbát a német Julia Kink nyerte, a romániai versenyzők közül Dorina Pușcariu a 65., Adelina Rimbeu a 67., Becze Eszter pedig a 68. helyen végzett, míg a magyar színeket képviselő Pónya Sára a 71. helyet szerezte meg.

A férfiak 15 km-es viadalán hármas norvég siker született, a győzelmet Vebjørn Sørum szerezte meg. A 101 fős mezőnyben a romániai sportolók közül Cornel Puchianu 24. helyen zárt, David Folea a 66., Nicolae Zichil a 78., Nicolae Gârbacea pedig a 84. helyen végzett.

Három csíki sílövő az Ifjúsági Téli Olimpián

Eldőlt, hogy biatlonban hat sportoló fogja képviselni Romániát január végén Kangvonban az Ifjúsági Tél Olimpián. A hat fiatal biatlonista közül három székelyföldi, mindhárman a Csíkszeredai ISK-tól: Kelemen Szidónia, Silló Krisztina és Udvari Hunor. A szakmai stábnak pedig az ISK edzője, Kristó Loránd a tagja. „Január 12-én lesz Bukarestben a Dél-Koreába utazó romániai olimpiai csapat bemutatója, majd a tervek szerint december 14-én elrepülünk Dél-Koreába” – nyilatkozta Kristó Loránd a Székely Sportnak.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.