Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Harmadik olimpiájára készül Lőrincz-Sára Tímea

Gergely Imre 2022. január 14., 12:41 utolsó módosítás: 2022. január 14., 12:43

Szocsi és Pjongcsang után Pekingben is rajthoz áll Lőrincz-Sára Tímea. A gyergyószentmiklósi sífutó harmadik olimpiáján két versenyszámban szerepel majd. A legutóbbi téli olimpia után édesanya lett, így hosszabb kihagyás után kezdhette újra a sportolást, de hasonló eredményt szeretne elérni, mint négy éve.

Harmadik olimpiájára készül Lőrincz-Sára Tímea
Galérianézet
Lőrincz-Sára Tímea. Eddig az egyedüli székelyföldi sportoló, aki indulhat a februári téli olimpián Fotó: Lőrincz Tímea magánarchívuma

A sprint és a 10 kilométeres klasszikus versenyszámban láthatjuk majd versenyezni a 29 éves Lőrincz Tímeát a februárban kezdődő pekingi téli olimpián.

Célja, hogy a középmezőnyben vagy annál egy picivel előbb végezzen, ami hasonló eredmény lenne, mint amit Dél-Koreában elért.

Az intenzív felkészülés több mint egy éve zajlik, többnyire külföldön, hiszen Romániában nem lehet hosszabb ideig sízni. Jelenleg Ausztriában készül a romániai válogatottal, de már szeptemberben elkezdődött számára a versenyszezon, egy olaszországi görsí-megmérettetéssel, azóta pedig egymást követték a sífutóversenyek Ausztriában, Olaszországban és Svájcban.

Az idei évadban eddig 16 alkalommal állt rajthoz.

Jelenleg Ausztriában készül Fotó: Lőrincz Tímea magánarchívuma

„Más volt ez a felkészülés, mint legutóbb, hiszen Pjoncsang előtt négy évig edzhettünk, most pedig sokkal rövidebb időm volt erre, mivel két évet kihagytam a kisfiam születése miatt. Nem mondanám, hogy bombaformában vagyok, de igyekszem mindent megtenni, hogy a lehető legjobban teljesítsek” – mondta.

Hozzátette, hogy míg a nyári, Romániában zajlott felkészítőkre magával vihette gyermekét, ez már nem lehetséges a külföldi edzőtáborok és versenyek idején, két verseny között repült többször haza, hogy pár napot családjával lehessen. Például volt, hogy vasárnap verseny után hazautazott, szerdán pedig újra úton volt, hogy pénteken már ismét rajthoz állhasson a következő viadalon.

Fotó: Lőrincz Tímea magánarchívuma

Az olimpiai kvóta megszerzése a sífutás szempontjából kis országok sportolói számára nagyban függ attól, hogy hány versenyen tudnak részt venni és ott milyen pontszámokat érnek el. Visszatérése után Balkán kupákon, több kontinentális kupán és a nemzetközi síszövetség által szervezett versenyeken sikerült ezt teljesítenie,

így ott lehet Pekingben élete harmadik olimpiáján.

Ausztriából január 24-én érnek haza, Brassóban zajlik majd a kötelező Covid-tesztek elvégzése, és 27-én szállnak repülőre Kína felé.

A sportolók számára egy éve lett volna alkalom megismerni a pekingi pályát, de erre a romániai sífutóknak nem volt lehetőségük. Jelenleg a helyszínen -8 fok van, a hóviszonyok is jók, így ebből a szempontból várhatóan minden megfelelő lesz ahhoz, hogy jól sikerüljön az olimpia – véli Lőrincz Tímea.

Számára február 8-án indul a verseny a sprint próbával, majd 10-én a klasszikus versenyszám következik.

Mint elmondta, a napokban felajánlották a lehetőséget, hogy síatlon versenyszámban is induljon, de ezt már nem vállalta, nem volna elég idő arra, hogy megfelelően felkészüljön erre is.

Négy évvel ezelőtt Dél-Koreában Fotó: Facebook/Lőrincz-Sára Tímea

A romániai sífutást hárman képviselik Pekingben, Tímea mellett két férfi versenyző, Paul Pepene és Petrică Hogiu áll rajthoz a február 4-én kezdődő 2022-es téli olimpián.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.